Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kinyílt a Zenedoboz a debreceni gimnáziumban

| 2021. 12. 03. | 08:41:00
Sikeres pályázat a tehetséggondozásért.
Kinyílt a Zenedoboz a debreceni gimnáziumban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az első Zenedoboz elnevezésű tehetséggondozó pontot sajtótájékoztató keretében mutatta be Puskás István, Debrecen alpolgármestere, dr. Molnárné Szecskó Ágnes, a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium intézményvezetője, Salvatore Balduccio, a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium tanára és Halász D. János, a Demki Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezetője december 2-án.

Puskás István alpolgármester szavai szerint ebben az évben a város önkormányzatának egyik legfontosabb vállalása a kultúra területén a könnyűzenei tehetséggondozás volt. Több, a remények szerint a városban zenélő fiatalok számára érdemi segítséget nyújtó program indult el. Így például a Rocksuli idén először részesült önkormányzati támogatásban, ugyancsak támogatást kaphattak fiatal zenészek a legkülönbözőbb kategóriákban, s a Demki keretében kezdte meg működését az első vidéki Hangfoglaló Pont. A Zenedoboz pályázat pedig kifejezetten a középiskolásokat célozta meg azzal, hogy gondolják át saját közösségi életüket a zene jegyében, hogyan tudná ezt egy mentori program keretében egy állandó tér – a Zenedoboz – segíteni. Az alpolgármester gratulált a Csokonai-gimnáziumnak, hogy diákjai sikeres pályázata révén a Zenedoboz ide kerülhetett, amely a következő tanévben egy másik iskolában folytathatja küldetését.

Dr. Molnárné Szecskó Ágnes, a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium intézményvezetője elmondta, hogy az iskola tanárai és diákjai egyaránt örültek ennek a pályázatnak. A Csokonai-gimnázium aulájában szinte mindig szól a zene az ott lévő zongorán. Most a pályázat sikere révén kaptak egy új lehetőséget, egy új teret arra, hogy másfajta hangszerekkel a rockzenét is meg tudják szólaltani a diákok, a közösségteremtés szempontjából is hasznos a Zenedoboz, s remélik, hogy sok bemutatható produkció születik itt.

Salvatore Balduccio, a gimnázium tanára maga is aktívan részt vett a pályázat elkészítésében. Szavai szerint nagyon hálásak a lehetőségért. Az utóbbi években az iskola olasz tagozata nagyon nagy hangsúlyt fektetett a nyelv és kultúra oktatására a zene területén is, melynek kitűnő eredményei voltak. Az olasz mellett más kultúrák – francia, német, angol – is jelen vannak az oktatásban. A Zenedoboz segít abban is, hogy a járványhelyzet miatt megtépázott diákközösségek újra megerősödjenek.

A pályázat kiírását és a pályázati eljárás lebonyolítását végző Hangfoglaló Pont képviseletében Halász D. János, a Demki Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy már a Demki elődje, az ifjúsági ház is igazi központja volt a debreceni zenei tehetséggondozásnak, annál is inkább, mivel a Rocksuli is ott működött, működik az utóbbi években. Az országos Hangfoglaló program is támogatja a debreceni zenei tehetségeket, s Debrecen önkormányzatának saját könnyűzenei stratégiája és programja is van, ami plusz támogatást jelent. A Hangfoglaló Pont is ehhez ad keretet. A Demki idén szeptember 1. és december 31. között összesen több, mint 40 zenei eseménynek adott, illetve ad otthont, többek közt olyan helyszíneken, mint az újkerti volt Delta Mozi, a ma már mozi, színpadi tér és koncerthelyszín céljaira egyaránt alkalmas Delta Klub. A Rocksuli által hangszerekkel, zenei eszközökkel berendezett Zenedoboz nagyon különleges hely a fiatalok számára.            

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Sok debreceni gyerek kedvenc helye volt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés