Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Papp László: két év távlatában a Tisza vize eléri Debrecent

| 2021. 11. 11. | 19:36:00
A város zöldítése a fásítással folytatódik.
Papp László: két év távlatában a Tisza vize eléri Debrecent
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tovább folytatódik Debrecen zöldítése

Kezdődik a 2021-es őszi-tavaszi faültetés, és hamarosan kiírják a tavaszi véderdősítésről szóló közbeszerzési eljárást. A 2021-es őszi és 2022-es tavaszi szezonnal bezárólag 5639 kis fát ültetünk el, míg a tavasszal záródó véderdősítéssel már 40 ezer erdészeti facsemeténél fogunk járni. A tavaszi véderdősítést - a LIFE IP HungAIRy program keretein belül - a Vértessy kúriánál, a Vincellér utcán, a Tócóvölgy mögötti területen és a Vezér utcánál fogjuk elvégezni - – mondta Papp László a november 11-én tartott sajtótájékoztatón.

2019 őszén, az új önkormányzati ciklus kezdetén egy új környezetpolitikát hirdettünk Debrecenben - tette hozzá a polgármester. - Ambíciózus célokat és terveket fogalmaztunk meg. Büszkék lehetünk arra, amit az elmúlt két évben elértünk a városban a környezetvédelem, zöldpolitika és a zöldterületeink fejlesztése tekintetében.

Következik a Tócóskert

A Zöld Város Program a Debrecen2030 program egyik kiemelt eleme. Az elmúlt időszakban elkészült a Libakert, Vénkert, Sóház, Sestakert, folyamatban van az Újkert fejlesztése, és rövidesen kezdetét veszi a Tócóskerti Zöld Város Program. A 2021-27-es Európai Uniós fejlesztési ciklusban is jelentős, több milliárd forintos forrást biztosítsanak a Zöld Város Programok folytatásra.

Debrecenben a zöldterületek, parkok fejlesztése mellett a fásításra is kiemelt hangsúlyt fektetnek. 2019 tavaszán elindítottuk a 10.000 fát Debrecenbe programot. A 2021-es őszi és 2022-es tavaszi faültetési programmal együtt 5639 kisfát ültetnek el, valamint 40.000 erdészeti facsemetét fognak elhelyezni a város különböző pontjain.

Ha elültetjük a tízezer fát Debrecenben, akkor ez 32 hektárnyi árnyékosított területet jelent a város életében, és évente 450 tonna szállópor megkötését is eredményezi - hangsúlyozta Debrecen első embere.

A zöldterületek fejlesztése mellett a közlekedésfejlesztés is fontos eleme a város fenntarthatóságának. Euro6-os motorral felszerelt, a jelenleg hatályos legmagasabb környezetvédelmi kritériumoknak megfelelő autóbuszpark áll üzembe 2022-ben, kiegészülve 12 új, kizárólag elektromos hajtású, teljes mértékben környezetkímélő autóbusszal.

Egy olyan város, ami természetes folyóvízzel nem rendelkezik a Tócó-patak kivételével, eléri azt - több évtizedes küzdelem után -, hogy a Keleti-főcsatornát összekötik a város közigazgatási területével, amely előfeltétele annak, hogy a Nagyerdőt megóvjuk a kiszáradástól ezt tekintem az elmúlt évek környezetpolitikájának legnagyobb eredményének - emelte ki Papp László.

Ennek a 16 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően, két év távlatában a Tisza vize eléri Debrecen közigazgatási területét. Ez újabb lehetőségeket nyit számunkra, egyrészt a Tócó menti városrészek dinamikus zöld fejlesztését, másrészt a Nagyerdő vízutánpótlásának, valamint a város keleti oldalán fekvő jóléti tavak vízutánpótlását illetően – fogalmazott.

Napelemmel

Ez lehetővé teszi számunka azt, hogy a Tócóvölgy második ütemének beépítésénél több tízezer négyzetméteres zöldfelületekben gondolkodjunk, egy új, Tócóvölgyi park kialakításában, ahol már nem csak füvesítünk, játszótereket építünk, hanem megfelelő vízhozam mellett meglesz a lehetőségünk arra, hogy a vizet is beépítsük a zöldterületi fejlesztési programjainkba - fűzte hozzá Papp László.

Egy nagymértékű napelem építése tovább erősíti a város fenntarthatósági karakterét. 52 hektáros területen, a repülőtér déli oldalán, a déli iparterülethez közel, az Magyar Villamos Művekkel együttműködve, a területet a város által biztosítva fogunk egy nagykapacitású naperőművet létrehozni. A beruházás révén az üvegházhatást okozó gázok mennyisége évente hozzávetőlegesen 33 ezer tonnával csökken – árulta el a városvezető.

Minél jobb állapotban átadni Debrecent

Nem az a kérdés, hogy a cégek, nagyvállalatok vagy a magánszemélyek felelőssége a környezetvédelem és a fenntarthatóság, hanem az, hogy mindenki a maga életében hoz-e olyan döntéseket és cselekszik-e annak érdekében, hogy minél jobb állapotban tudjuk átadni Debrecent a következő generációnak, mint ahogy azt átvettük elődeinktől. Az új környezetpolitika alapelve, hogy a debreceniekkel közösen, szakemberek segítségével tegyük Debrecent egy hosszútávon fenntartható, zöld várossá. Ezért hoztuk létre a többségében fiatal, környezet- és természetvédelemi területen jártas szakértőkből álló Zöld munkacsoportot és indítottuk el a debreceniekkel együtt a Future of Debrecen mozgalmat – hangsúlyozta Balázs Ákos.

A debreceniek a jó ügyek mellett mindig összefognak, ezt láthattuk a Future of Debrecen mozgalom által elindított a Mi Civaquánk ötletpályázatánál is. 274 debreceni 70 csapatot alkotva juttatta el jobbnál jobb ötleteit, melyből a három dobogós és a közönségdíjas ötlet is beépítjük a Civaqua-programba. Hiszen a Civaqua már nem álom, a Kormány támogatásával elhozzuk a Tisza éltető vizét Debrecenbe! – emelte ki az alpolgármester.

Azon cégek számára, akik együtt cselekszenek velünk ezekért a célokért, megalapítottuk a Fenntartható Debrecen díjat. Elindítottuk a TeSzedd! De inkább ne dobd el! szemétszedési akciót és csatlakoztunk a LIFE IP HUNGAIRY levegőminőség javítását szolgáló projekthez. Tavaly kiépítettünk 50 innovatív zöld buszvárót a környezetvédelmi munkacsoport javaslatára, így a debreceniek zöld környezetben várhatják a zöld buszokat. Az összefogást mutatja, hogy ebben az évben elnyertük az Év fája díjat – hangsúlyozta Balázs Ákos.

Barcelona és Bécs előtt

A lakótelepek fejlesztésénél több mint 262 ezer négyzetméternyi zöldterület fog megújulni. Debrecenben belterületen az erdősültség mértéke 34 százalék, és összesen 5,4 millió négyzetméter zöld terület. Barcelonában az erdősültség területe 27 százalék, 1795 hektár erdővel rendelkeznek, Bécsben ez 25 százalék, és 8158 hektár erdővel rendelkeznek – hívta fel a figyelmet a környezetvédelemért felelős városvezető.

Az intézményeink energiahatékonysága tekintetében is jelentős előrelépéseket tettünk, 2020-ban - a 2013-as állapothoz képest - 263 ezer tonna széndioxiddal kevesebb károsanyag került Debrecen levegőjébe – emelte ki Balázs Ákos.

Fákat - örökbe

Városunkban kiemelt szerepe van a kerékpáros közlekedés fejlesztésének, jelenleg több mint 80 kilométer hosszú összefüggő kerékpárúthálózattal rendelkezünk, ami az elkövetkező 1-2 évben több mint 25 kilométerrel bővül – mutatott rá a városvezető, aki hozzátette: "szeretnénk, ha a debreceniek fákat fogadhatnának örökbe. Ehhez biztosítani fogjuk a fát, a fa öntözéséhez szükséges zsákot, és egy mobilapplikációt, amivel segíteni tudjuk a fa szakszerű gondozását".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A DVSC-nél papíron minden rendben
A DVSC-nél papíron minden rendben
Első körben elfogadták a debreceniek által benyújtott összes dokumentumot.
Hirdetés
Hirdetés
Nagyszabású fejlesztés Balmazújvároson
Nagyszabású fejlesztés Balmazújvároson
Iroda- és csempeházat mutatott be a Kiker Building Kft.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.