Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hazánkban egyedülálló szakot indít a Debreceni Egyetem

| 2021. 11. 03. | 14:51:00
Már az engedélyt is megkapta a felsőoktatási intézmény.
Hazánkban egyedülálló szakot indít a Debreceni Egyetem
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarországon egyedülálló, nappali tagozatos sportmérnök (Sports Engineering) mesterképzési szakot indít a következő tanév szeptemberétől a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság és az Oktatási Hivatal engedélyét a napokban kapta meg az intézmény.

A szakindítás célja olyan mérnökök képzése, akik a sport különböző területein végezhetnek majd kutatásokat sport-, rehabilitációs- és testedzési eszközöket tervezhetnek, fejleszthetnek, emellett képesek lesznek a sport- és fizikai teljesítmények mérésére is.  

A sportmérnök képzés Európában legközelebb Bécsben érhető el, a világ vezető sportmérnöki intézete pedig Angliában található. – A Debreceni Egyetem mindig is élen járt az újdonságok meghonosításában, az intézmény képzési palettájának bővítése pedig kiemelt és fontos feladat számunkra. Az egyetemen belül eddig is kiemelt szerepet töltött be a sport és az egészséges életmód, a sportmérnöki mesterképzés beindításával pedig olyan műszaki szakemberek szerezhetnek diplomát, akik mind elméleti, mind gyakorlati felkészültségükkel támogathatják a jövőben ezt a tudományterületet – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Bács Zoltán kancellár, aki már korábban, az egyetem sportstratégiájának megalkotásakor indítványozta a szak indítását. 

Az ötlet felvetésétől a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság és az Oktatási Hivatal engedélyéig hosszú időt vett igénybe az előkészítő munka, amelyben kiemelt szerepet vállalt a Debreceni Egyetem Műszaki Menedzsment Tanszéke, a Gépészmérnöki, Mechatronikai Tanszék, a Sporttudományi Koordinációs Intézet, a Sportgazdasági és - Menedzsment Intézet, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ, valamint az Ortopédiai Klinika egyaránt. – Hazai példa hiányában igazi kihívás volt, hogy előkészítsük az új képzés elméleti és gyakorlati tananyagát, megteremtsük az infrastrukturális hátteret, azonban az igazi feladatot az jelenti majd, amikor a következő tanév szeptemberében megkezdődhet maga az oktatás is, Budai István egyetemi docens, feltaláló, kutatómérnök irányításával, a Műszaki Menedzsment és Vállalkozási Tanszék koordinálásával – tájékoztatott Husi Géza, a DE MK dékánja.

Az új sportmérnök szakra elsősorban a műszaki mérnök alap- vagy mesterképzésben végzettek, valamint kreditpótlással a sporttudományi, az orvos- és egészségtudományi területen alapszakon végzettek jelentkezését várják, az induláskor magyar, majd a tervek szerint a későbbiekben angol nyelven is elérhető képzésre. 

A kifejezetten gyakorlatorientált szak ismeretanyaga felöleli a gazdaság-menedzsment-innováció, az elektronika-informatika, a gépészet-, az élettudomány területét, amelyben meghatározó az anyagtudomány-technológia és a sport iránti természetes igény. Mindezzel elérhető, hogy az itt végző szakemberek komplex, széleskörű gondolkodás- és látásmódot sajátítsanak el. A diplomaszerzést követően valamennyi, a sporttechnológiával összefüggő területen el lehet majd helyezkedni a magyar és nemzetközi munkaerőpiacon, akár tervező-, gyártó-, fenntartó-, vagy fejlesztőmérnöki pozícióban. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.