Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Panel: egy év alatt 20 százalék fölötti drágulás Debrecenben

| 2021. 10. 27. | 16:29:00
Kilőttek az árak a megyei jogú városokban.
Panel: egy év alatt 20 százalék fölötti drágulás Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden használt ingatlantípusnál nőtt a négyzetméterár az egy évvel ezelőttihez képest, derült ki az Otthon Centrum megyei jogú városokra vonatkozó összesítéséből: a tanulmány szerint a társasházi és panel lakások, illetve a családi házak áremelkedése között 5-20 százalék közötti a szórás.

A megyei jogú városokban a társasházi lakások négyzetméterára 387 ezer forintra nőtt idén. Ez az ár 10,3 százalékkal magasabb, mint a 2020-ban mért érték. Idén csupán néhány várost nem érintett a téglalakások négyzetméterár növekedése: „A tavalyi év azonos időszakához képest csupán Nyíregyháza, Szeged és Sopron értékeiben nem történt változás” – összegezte a tanulmány sarokszámait Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta,

a legnagyobb mértékben a Közép-Dunántúl három megyeszékhelyén, Veszprémben, Tatabányán és Székesfehérváron, valamint Miskolcon nőttek 20 százalékot meghaladó mértékben az árak.

A legtöbb városban 5-15 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak az előző év azonos időszakához képest.

A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult. A két városban 520 ezer forintos átlagos négyzetméterár az uralkodó, míg a negyedik Győr kereken félmillió forintos középértékkel. A legolcsóbb városok sorrendje nem változott: továbbra is Salgótarján a legolcsóbb 150 ezer forintos középértékkel, jelentősen leszakadva Nagykanizsa 240 ezer, és a harmadik Dunaújváros 260 ezer forintos négyzetméterárától. A többi városban 300-450 ezer forintos négyzetméterár a jellemző.

A panellakások négyzetméterára 348 ezer forintra emelkedett idén, az árnövekedés a téglalakásokhoz képest nagyobb, átlagosan 12,8 százalékos volt. Egyedül Dunaújváros maradt ki az áremelkedésből, a többi városban 5-15 százalékkal kerülnek többe a panellakások a tavalyi átlaghoz képest.

Az áremelkedés rekordere ebben a szegmensben a két egyetemi város, Pécs és Debrecen, ahol 20 százaléknál is valamivel nagyobb mértékű drágulást mért az Otthon Centrum

Debrecen és Székesfehérvár holtversenyben itt is a második helyre szorult átlag 440 ezer forintos négyzetméterárral. Sopron ugyanis kicsivel 450 ezer forintos fajlagos átlagárral lett a legdrágább város. A top ötbe még Érd és Győr fért be. A 23 megyei jogú város közül a legolcsóbbak – csak úgy, mint a téglalakások esetében – Salgótarján, Nagykanizsa és Dunaújváros. Előbbit 200 ezer forint alatti, utóbbiakat valamivel efölötti átlagos négyzetméterár jellemzi. A legtöbb városban az átlagos fajlagos ár 250-350 ezer forint között alakult az első kilenc hónap értékesítési adatai alapján.

A használt házak átlagos négyzetméterára 307 ezer forint, ami 19,7 százalékos növekedésnek felel meg 2020-hoz képest. „Budapesthez hasonlóan a három használt szegmens közül itt volt a legnagyobb mértékű emelkedés. A házak esetében azonban szükséges hangsúlyozni, hogy nagyon heterogén a lakásállomány, így az összetétel hatás megnehezíti az összehasonlítást” – árnyalta a statisztikai adatokat Soóki-Tóth Gábor. A városok többségében két számjegyű növekedés volt megfigyelhető, ez alól Pécs és Sopron jelent kivételt, ahol nem volt kimutatható áremelkedés.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!