Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tippelje meg, hány telefonfülke van még Debrecenben!

| 2021. 09. 08. | 14:20:00
Frekventált területeken a vandálok napi gyakorisággal okoznak kárt a készülékekben.
Tippelje meg, hány telefonfülke van még Debrecenben!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A mobiltelefonok megjelenése és térnyerése óta egyre kevesebben használják a nyilvános készülékeket. Ön például emlékszik még arra, mikor kezdeményezett hívást egy nyilvános fülkéből? Mi sem, ezért utánajártunk, mekkora kereslet van rájuk, és azt is megtudtuk, miért nem távolítják el az utcákról a rég nem használt készülékeket.

A nyilvános telefonok használata a 90-es évek végén, 2000-es évek elején volt a csúcsponton. Ekkor egy nyilvános készülékről havonta több mint 10 órát telefonáltak az emberek. Öt évvel később ez az átlag 6 órára csökkent, 2010-re pedig már csak valamivel több mint másfél órára. Napjainkban havonta átlagosan kevesebb mint fél óra az egyes nyilvános készülékek használati ideje – tudtuk meg a Magyar Telekomtól.

Egy készülékről havonta átlagosan valamivel több mint 50 hívást kezdeményeznek, ám vidéken és a fővárosban egyaránt vannak olyan készülékek, amiket egyáltalán nem használnak, és persze olyanok is, amiknek használata átlag feletti.

A Magyar Telekomnak mint egyetemes szolgáltatónak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kijelölő határozatából eredő kötelezettsége, hogy az egyetemes szolgáltatási területén minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy, ennél nagyobb településeken pedig minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy nyilvános telefonállomást működtessen. A nemrég megújult hírközlési szabályok értelmében várható, hogy a társaság a közeljövőben megvizsgálja a nyilvános telefonállomásokat, -fülkéket azért, hogy megtudják, azok további fenntartása indokolt-e. A kiértékelt eredmény alapján a kihasználatlan, folyamatos rongálásnak és nem rendeltetésszerű használatnak kitett, utcaképet rontó fülkék – amelyek sokszor lakossági és önkormányzati panaszok forrásai is –, így leszerelhetővé válnak. Jelenleg a Magyar Telekom a fent említett kötelezettség miatt nem szerelhet le egyetlen egyetemes szolgáltatás körébe tartozó fülkét sem. A 2020 decemberi adatok szerint összesen 4935 nyilvános telefonfülke van Magyarországon (ez a szám 2015-ben 6462 volt), amelyeknek körülbelül 90 százaléka telefonfülkében, közterületen üzemel. A többi nyilvános készülék kórházakban, közlekedési csomópontokon, bevásárlóközpontokban taláható. 

A Magyar Telekom Debrecen területén ma 78, Hajdú-Bihar megyében 230 telefonfülkét üzemeltet.

Annak ellenére, hogy a mobilhasználat miatt a fülkék forgalma jelentősen visszaesett, a nyilvános készülékekről még mindig érkezik – havonta átlagosan egy – hívás az ingyenesen hívható segélyhívó számokra. A telefonfülkék érmével (10, 20, 50, 100 forintos, valamint 50 centes, 1 és 2 eurós) használhatók. A nyilvános telefonállomások igénybevételéért impulzus alapú díjat alkalmaz a szolgáltató. A hívásdíjat az impulzusok ismétlődési száma és az impulzus díja együttesen határozza meg. Az érmével működő nyilvános állomásokról kezdeményezett hívásoknál egy impulzus díja 50 forint, ezért a díjért belföldi vezetékes hívószámmal 43 másodpercet lehet beszélni, mobilhívás esetén pedig 15 másodpercet. A nemzetközi hívások impulzushossza az adott ország díjzóna-besorolásától függ.

A Telekom a nyilvános fülkéket rendszeresen karbantartatja, és szükség szerint felújíttatja. Minden évben felméreti a fülkék állapotát, és a rendelkezésére álló források függvényében rendeli meg a felújításokat, festéseket. Minden esetben a legrosszabb állapotban levő fülkékkel kezdik a munkát. A telefonfülke elhasználódása függ a használat mértékétől, a rongálásoktól, így attól is, hogy milyen helyszínen található.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Jelzett a szén-monoxid-érzékelő.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés