Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Snecizés és éles hangnem egy debreceni kollégium eladása miatt

| 2021. 09. 02. | 15:09:00
Az ingatlant egy debreceni üzletember veszi meg, aki a városi vagyonkezelő vezetésében is benne van.
Snecizés és éles hangnem egy debreceni kollégium eladása miatt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Valószínűleg csak egy sneci a NER bűzös tengerében”: az ügy egésze szempontjából aránytévesztés ezzel a Varga Zoltántól (DK) vett idézettel kezdeni azt a hírt, mely szerint évtizedes sikertelenség után végre eladhatja a város az egykori Váci Mihály Középiskolai Kollégiumot, de ennél – a Kotosmann Zoltán debreceni üzletember kontójára „elkövetett” kijelentésnél – már a fideszesek közül is többen elnevették magukat a szeptember 2-i közgyűlésen. Ha Varga Zoltán – aki országgyűlési képviselőként tanácskozási joggal van jelen a közgyűlésen, azaz hozzászólhat a napirendi témákhoz – bolondot is csinál magából az ilyen felszólalások alkalmával, legalábbis Papp László polgármester szerint, ezt olykor igen emlékezetesen teszi. 

De vissza a lényeghez!

A közgyűlési többség igennel szavazott, így elfogadták a HÉLIKER Kft. nyilvános pályázat során tett 612 millió forint plusz áfa összegű ajánlatát a – több mint 6 ezer négyzetméter alapterületű – kollégiumért. Az Apafi utcai ingatlanra ez az egy vételi ajánlat érkezett, amely nem mellékesen meghaladta az önkormányzat által 560 millió forintban megjelölt alsó értékhatárt. Az ingatlan átadásának legkésőbb jövő márciusra kell megtörténnie. A vevő az a Kotosmann Zoltán, aki hosszú ideje a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. öttagú igazgatóságának is tagja. Vaszkó Imre (DK) rögtön megkérdezte, hogy ha Kotosmann fantáziát látott az ingatlanfejlesztésben, akkor az önkormányzati tulajdonú vállalat miért nem? 

Mándi László (Momentum) emlékeztetett, az üzletember korábban az Egyetem sugárúti Móricz Zsigmond Középiskolai Kollégiumot is megvette, de azóta sem valósult meg a tervezett apartmanház (a beruházás ősszel elkezdődik, a témáról nemrég bővebben írt a Cívishír); a képviselő szerint „morálisan kétséges” az adásvétel. Megjegyezte, ha Debrecen szárnyal, akkor miért csak egyetlen ajánlat érkezett a Nagyerdőhöz közeli ingatlan pályáztatása során? 

[Beillesztett cikk: Kezdődik az építkezés a Móricz-kollégium helyén]

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) eleve nem ért egyet azzal, hogy Kotosmann Zoltán a DV Zrt. igazgatósági tagja; szerinte ez nem a vállalkozóra, hanem a városi közgyűlésre vet rossz fényt. Akkor is, tette hozzá, ha a mostani pályázat „jogilag rendben van”.

A már idézett Varga Zoltán azzal fenyegette Papp Lászlót, hogy „rövidesen eljön az idő, amikor el kell számolnia minden ilyen kontraktussal”. A kollégiumi értékesítés jogilag szerinte is „támadhatatlan, de olyan, mint a NER rendszere, aljas és cinikus, kijátszák a pénzt a város vezetői”. Az ellenzéki politikusnak főként azzal van baja, hogy a város legjobb ingatlanfejlesztési területén éveken át hagyták lepusztulni a két említett kollégiumot, majd az értékes ingatlanok Kotosmann Zoltánhoz kerültek. Varga még azzal toldotta meg a szózatát, hogy Papp László lényegében Kósa Lajos volt polgármester, jelenlegi debreceni országgyűlési képviselő utasításait hajtja végre.

A polgármester megvédte a döntést.

A városvezető Vaszkó Imrének címezve közölte: a DV Zrt. ingatlanfejlesztési forrásait jelenleg a tócóvölgyi, tíz hektárt érintő beruházások kötik le, az sem kizárt, hogy a több milliárdos költség miatt partnert vonnak be az ottani elképzelések megvalósításába. Ehhez járul még a koronavírus-járvány miatti, szintén milliárdokban mérhető bevételkiesés (ingyenes parkolás, a Lycium és az Aquaticum, valamint a DKV üzleti veszteségei stb.), azaz a források szűkössége.

Papp László hangsúlyozta: a Váci értékesítésére kiírt pályázat nyilvános volt, arra bárki jelentkezhetett, a városban betöltött egyéb pozícióitól függetlenül. Ő maga – fűzte hozzá – értékeli, hogy tapasztalt üzletemberek segítik a városi vállalat működését. 

Varga Zoltánra reagálva kiemelte: a kettejük közötti „óriási különbség, hogy az ő vállát nyomja a felelősség terhe”, míg ellenfele azt mond, amit akar. Azt kívánom, hogy Varga Zoltánnak még hosszú ideig legyen módja hasonló felelőtlenséggel beszélni, mert amit képvisel, az sehová nem vezet – fogalmazott. Mint folytatta, neki a város idei költségvetésének  végrehajtásáról, vagyis a kiadások és bevételek egyensúlyáról is gondoskodnia kell, márpedig a kollégiumi értékesítéssel számoltak a bevételi soron.

Érvelésébe belefoglalta, bár a veszélyhelyzet idején akár polgármesteri hatáskörben is dönthetett volna a Váci ügyében, inkább megvárta vele a közgyűlést, miközben Budapesten több ellenzéki polgármester személyesen határozott értékes ingatlanok adásvételéről. Egy kis gyurcsányozás is volt: Papp László szerint az ő és a Varga Zoltán demokráciafelfogása is eltér, mivel ő türelemmel végighallgatja újra és újra a DK-s politikai lózungjait, miközben Varga főnöke (Gyurcsány Ferenc) miniszterelnökként lövetett 2006-ban a fővárosi utcákon

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hétvégére visszatér a kora nyárias idő
Hétvégére visszatér a kora nyárias idő
Vasárnap akár 27 fok is lehet.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.