Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendőrnek adta ki magát a csaló, aki átvert egy idős debreceni nőt

| 2021. 09. 10. | 10:06:00
Elítélte a bíróság.
Rendőrnek adta ki magát a csaló, aki átvert egy idős debreceni nőt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Járásbíróság szeptember 9-én 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte azt a vádlottat, aki még 2009-ben magát rendőrnek kiadva házkutatást színlelt, és így aranyékszereket tulajdonított el a sértettől.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott még 2009 szeptemberében összeismerkedett A. J.-vel, aki felajánlotta a férfinak, hogy lakjon nála, így egy időre megoldódhat a lakhatási gondja. Mindkét férfi nehéz anyagi helyzetben volt, ezért A. J. elmondta L. Z.-nek, hogy többször tett már szert úgy jövedelemre, hogy magát rendőrnek adta ki, házkutatást színlelve bejutott a lakóházba, és az onnan eltulajdonított értéktárgyakat értékesítette.

A férfi rávette L. Z.-t, hogy hasonló módszerrel elkövetett bűncselekményekben működjön közre, az ellopott értékek eladásából befolyó összegből pedig fedezni tudja a lakhatását.

A vádlott és társa 2009. szeptember 28-án 14 óra 30 perc körül Debrecenben, a Kossuth utcán megjelentek egy idős, akkor 71 éves nőnél, akit A. J. ismert, és tőle akartak jogtalanul értéktárgyakat megszerezni. Mivel A. J.-t a sértett személyesen ismerte, ezért a férfi rábírta a vádlottat, hogy adja ki magát rendőrnek, és úgy menjen be az idős asszony lakásába. A bűncselekmény elkövetéséhez a férfi átadott a vádlottnak egy rendőrségi jelvénynek látszó tárgyat, egy fekete bőr tokot, amelyre egy címer volt ragasztva.

L. Z. felment a sértett lakásához, közben társa a ház közelében várakozott, és figyelt. Az idős nő ajtót nyitott a vádlottnak, aki valótlanul azt állította, hogy ő rendőr, majd megmutatta a rendőrségi jelvénynek látszó tárgyat is, és közölte, hogy házkutatást fog tartani. A férfi eközben a lábával betámasztotta az ajtót, hogy azt a sértett ne tudja bezárni. Az álrendőr az állította,  információja van arról, hogy az idős nő hamis ékszereket árul, a zsebéből ki is vett egy nyakláncot, amit letett az asztalra, és azt mondta, az is hamis. Ezt követően a férfi felszólította a sértettet, hogy adja át az összes ékszerét. A vádlott azzal fenyegette meg a sértettet, hogy az intézkedésnek nem szegülhet ellen, mert akkor bűncselekményt követ el.

A sértett abban a hiszemben, hogy a vádlott rendőrként hivatalos eljárást folytat, a fenyegetés hatására félelmében elővette az aranyékszerét tartalmazó dobozt és azt átadta a vádlott részére.

A vádlott az ékszereket zsebre tette és közölte, hogy a házhoz érkező rendőrök elé megy, hogy őket a sértett lakáshoz vezesse. Ezt követően a férfi a ház előtt találkozott a társával, akinek az ékszereket átadta, majd elmenekültek. A bűncselekmény felbújtóját A. J.-t, mint különös visszaesőt a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 2011. április 11-én jogerősen 4 év 8 hónap fegyházbüntetésre ítélte, és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A férfi társa L. Z. akkor a bűncselekmény elkövetése után a hatóságok elől megszökött, vele szemben a bíróság európai elfogatóparancsot adott. A vádlottat végül 2020. december 16-án Franciaországban fogták el. A férfi kiadatását követően Magyarországon bűnügyi felügyelet alá került. Most az elsőfokú bíróság a vádlottat hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntettében mondta ki bűnösnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés