Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hatásos módszert fejlesztettek ki a vastagbélgyulladás kezelésére Debrecenben

| 2021. 08. 26. | 18:35:00
Koronavírus-fertőzésen átesett betegek kezelésére is alkalmas.
Hatásos módszert fejlesztettek ki a vastagbélgyulladás kezelésére Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Többéves fejlesztés eredményeként, egyedülálló technológiát alkalmazó széklet-transzplantációs betegellátó egység és baktériumsejt-bank jött létre a Debreceni Egyetemen a Clostridioides difficile baktérium által okozott vastagbélgyulladás kezelésére. A terápiára a COVID miatt nő az igény.

A Clostridioides difficile (CD) kórokozó az egészséges emberek vastagbelében is megtalálható, elszaporodását azonban a bélben élő többi, úgynevezett „jó” bélbaktérium megakadályozza. Amennyiben azonban a jó baktériumflóra valamilyen okból elpusztul vagy összetételében megváltozik, a CD elszaporodhat, és kialakulhat az álhártyás vastagbélgyulladás (CDI), amely életveszélyes megbetegedés - írja az unideb.hu.

A Clostridioides difficile mérgező anyagot termel, amely károsítja a bél nyálkahártyáját, és nagyfokú gyulladást, vizenyőt, illetve sejtelhalást vált ki. A bélgyulladás következtében hasmenés, fogyás, általános testi leromlás jelentkezik, de bélelhalás és vérmérgezéses állapot is kialakulhat. Legtöbbször a bélflórát károsító antibiotikum kezelés, de gyakran a beteg immunhiányos állapota (idős kor, daganatos betegek kemoterápiája, szteroidkezelés) játszik szerepet a fertőzés kialakulásában.

A kutatást vezető Nagy Gergely György rektori megbízott, orvosszakmai vezető a hirek.unideb.hu-nak elmondta, hogy a gyakori antibiotikumhasználat következtében már a koronavírus-járvány előtti években halmozottan fordult elő az álhártyás vastagbélgyulladás, a pandémia miatt azonban egyre több lett a beteg.

 

- A koronavírus-fertőzöttek gyakran részesülnek váltott széles-spektrumú antibiotikum kezelésben, mellette a tüdőt károsító immunológiai folyamat megfékezésére immunrendszert gyengítő szereket, például szteroidot kapnak. Ezen felül a SARS-CoV-2 fertőzés önmagában is képes a bélnyálkahártyát károsítani. A betegség a tapasztalatok szerint szokatlanul súlyos formában zajlik és igen gyakori a terápiára nem reagáló vagy sikeres kezelés után kiújuló eset – magyarázta a szakember.

A módszer lényege, hogy egy egészséges személytől (donor) nyert, speciális szuszpenziós készítménnyé alakított székletet juttatnak a beteg bélrendszerébe vékonybél-, vagy gyomorszondán át, vagy vastagbéltükrözés segítségével. A székletben lévő egészséges („jó”) baktériumflóra kiszorítja a mérget termelő clostridioides törzset, és gyorsan helyreállítja az élettani bélflórát.

Megkezdték az egyetemen kívüli külsős intézmények számára is a fagyasztott graftok biztosítását, ezzel regionális szintű ellátást tudunk nyújtani szorosan együttműködve a régió vezető egészségügyi intézményeivel. Többek között Budapesten, Miskolcon és Nyíregyházán fekvő beteg kezelését is végezték a Debreceni Egyetemen előállított fagyasztott készítményekkel - mondta el a rektori megbízott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.