Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 30 évvel ezelőtti pápalátogatásra emlékeznek Debrecenben

| 2021. 08. 13. | 18:23:00
Történelmi jelentőségű esemény volt a város életében.
A 30 évvel ezelőtti pápalátogatásra emlékeznek Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Háromnapos ünnepi programsorozattal emlékeznek a cívisvárosban Szent II. János Pál pápa debreceni látogatásának 30. évfordulójára. A történelmi jelentőségű eseményt közösen szervezi a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye, a debreceni Szent Anna Főplébánia és a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatala.
A programokat ismertető pénteki sajtótájékoztatón elhangzott: augusztus 16. és 18. között filmvetítésekre, kerekasztal-beszélgetésekre, ökumenikus igeliturgiára, ünnepi szentmisére és a Szent II. János Pál pápát ábrázoló szobor avatására, megáldására várják majd az érdeklődőket.
Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hangsúlyozta:

a pápa debreceni látogatása a reformátusság szempontjából azért is jelentős esemény volt, mert a Szentatya nem egy protokolláris rendezvényen találkozott az egyházak vezetőivel, hanem a Nagytemplomban részt vett egy igeliturgián, amelyen ökumenikus szempontból is kiemelkedő beszédet mondott.

Augusztus 17-én este hat órától ezúttal is ökumenikus igeliturgiára várják a híveket a Nagytemplomba, „emlékezve a 30 évvel ezelőtti látogatásra, és egyúttal megerősítve a jelenben is keresztény küldetésünket” – fogalmazott.
Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke elmondta:

az ünnepségsorozat részeként augusztus 18-án Szent II. János Pál pápa életnagyságú szobrát avatják majd fel, és áldják meg. Az alkotás, amelyet Kovács Jenő szobrászművész készített, a Szent Anna Székesegyház lépcsőjén kap helyet.

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája kiemelte: II. János Pál pápa személyes imádságának, diplomáciai tevékenységének is szerepe volt a berlini fal leomlásában, és így a szocialista országokban elnyomott görögkatolikus egyház újraéledésében is.

Helikopter hozta a stadionhoz

II. János Pál pápa első magyarországi – 1991. augusztus 16-20-ig tartó – apostoli útja alkalmával augusztus 18-án látogatott Debrecenbe, és ökumenikus találkozón vett részt a debreceni Református Nagytemplomban a testvéregyházak képviselőivel. A Szentatya aznap délelőtt Máriapócson celebrált szentmisét, majd Nyíregyházán keresztül Debrecenbe érkezett. A helikopterek délután ötkor szálltak le a Nagyerdei Stadionban, ahonnan pápamobil vitte a Nagytemplomhoz, ahol a meghívottakon kívül a templom előtti téren mintegy ötvenezren vártak rá.
A pápa a Nagytemplomban elhangzott nagyhatású beszédében kiállt a katolikus egyház elkötelezetten képviselt egységtörekvései mellett. Az ökumenikus találkozó záró mozzanatán, a Krisztusban hívő katolikusok és reformátusok kiengesztelődése jegyében, koszorút helyezett el a protestáns Gályarab-prédikátorok emlékoszlopán a Nagytemplom mögötti Emlékkertben.

II. János Pál pápa akkori magyarországi látogatásának áldásos eredménye volt a magyarországi egyházmegyék határainak rendezése. A Hungarorum Gens apostoli konstitúciójával átalakította a magyarországi latin szertartású egyházkormányzat területi beosztását, és megalapított két új egyházmegyét. Így hozta létre 1993. május 31-én a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét is, amelynek első püspökévé Bosák Nándort nevezte ki.

Erre a történelmi jelentőségű ökumenikus találkozóra, a Szentatya jövőbe mutató beszédére és az emlékoszlop megkoszorúzásának önzetlen, alázatos és testvéri gesztusára felfigyelt az egész világ, és napjainkban is számon tartja.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Immár leírhatjuk: újra lesznek DVSC–Szpari rangadók az NB I-ben!
Immár leírhatjuk: újra lesznek DVSC–Szpari rangadók az NB I-ben!
Debrecenben is sokan várják vissza a nyíregyháziakat.
Hirdetés
Hirdetés
Terrorkészültség Magyarországon: megerősített rendőri erőkre kell számítani
Terrorkészültség Magyarországon: megerősített rendőri erőkre kell számítani
A magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálni kell - mondta a miniszterelnök.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!