Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Összefogást sürget a Civil Fórum a nagyerdei parkolás kapcsán

| 2021. 06. 03. | 13:45:00
Kevés a hely, így sokan a zöld területen, az erdő szélén hagyják autóikat Debrecenben.
Összefogást sürget a Civil Fórum a nagyerdei parkolás kapcsán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A megyei kormányhivatal, a város és a Teva Gyógyszergyár összefogását kérte a Civil Fórum Debrecen Egyesület azért, hogy megoldódjon a szabálytalan parkolás a Nagyerdőn, főképp a Pallagi úton és a Móricz Zsigmond körúton. Fülep Olivér, az egyesület tagja a június 3-i sajtótájékoztatón elmondta, városi probléma, hogy kevés parkolóhely van. – Ha most végigmegyünk a Nagyerdőn, akkor láthatjuk, hogy az Ady Endre úton, a Móricz Zsigmond körúton és a Pallagi úton nemcsak közlekedésbiztonsági szempontból okoz gondot a parkolás, hanem károsítják a zöld területet is. A közterület-felügyelőknek nem sok fegyver van a kezükben, hiszen ha tilosban parkolót látnak, akkor csak az üzembentartóval szemben intézkedhetnek, ami tudjuk, jogilag könnyen kikerülhető – fogalmazott.

Fülep Olivér

Örömét fejezte ki, hogy az elmúlt években fejlesztették a Nagyerdőt, emellett a parkolási problémákra is próbált megoldást találni a város, hiszen mélygarázst alakítottak ki, illetve napidíjassá tették a klinika melletti parkolókat.

A legutóbbi intézkedéssel, miszerint cölöpöket helyeztek ki az idősek otthonánál nem elégedettek, és szerintük látszatmegoldás, hogy szalagot helyeztek ki a nemrég átadott bicikli út mellett.

[Beillesztett cikk: Nem érdekli a Pallagi úton parkolókat a bicikliút]

– A Nagyerdő országos jelentőségű, védett terület, a Natura 2000-es hálózat tagja. Ide csak engedéllyel lehet behajtani – emelte ki Illés-Rácz Mariann, az egyesület tagja, aki a városfejlesztési bizottság külsős tagja is. Hozzátette, akinek ez nincs, az környezetvédelmi bírság megfizetésére kötelezhető, illetve az okozott kár helyreállítására, megtérítésére.

A Nagyerdő esetében – mivel országos védettségű – ez a megyei kormányhivatal természetvédelmi és környezetvédelmi osztályának a feladata.

– Annyiból speciális a Nagyerdő helyzete, hogy a városban helyezkedik el, így a problémás részek a városi zöld terület és a természetvédelmi terület határán helyezkednek el, így nagyon nehéz meghatározni, hogy a felmerült gond kezelése kinek a feladata – vélekedett. A Civil Fórum úgy gondolja, együttműködésre lenne szükség a város, a kormányhivatal és a Teva Gyógyszergyár részéről. A megyei kormányhivataltól azt kérték, hatáskörükben intézkedjenek a tilosban parkoló autók szankcionálásával, elszállításával kapcsolatosan, és számolják fel a kialakult állapotot. – A Teva Gyógyszergyár honlapján olvasható, hogy tudatos környezetvédelmi politikát folytatnak. Szeretnénk kérni, hogy ezt terjesszék ki a kapun kívülre, kezdeményezzenek párbeszédet a várossal, a kormányhivatallal és közös erővel próbálják bővíteni a parkolóhelyeket – tette hozzá.

Parkoló autók a Móricz Zsigmond körúton.

Illés-Rácz Mariann felhívta a figyelmet arra is, hogy a Móricz Zsigmond körúton, az Auguszta mellett is rendszeresen parkolnak az autók az erdő szélén, a zöld területen és az erdőben is, míg a klinika napidíjas parkolója rendszerint üresen áll. Örömmel látják, hogy a város törekszik a Nagyerdő megóvására; úgy gondolják, a parkolással kellene kezdeni.

A debreceni önkormányzat közleményben reagált a Civil Fórum felvetéseire. Közölték, a parkolási helyzet megoldására vonatkozóan több egyeztetés is történt a gyógyszergyár és az önkormányzat között, melynek eredményeként a Teva telephelyével szemben található, jelenleg is aszfaltozott terület egy részén parkolót alakítanak ki. Ez hamarosan igénybe vehetik a vállalat munkatársai.

Megemlítették, a gyógyszergyár az elmúlt időszakban a kerékpározásnak, mint alternatív és környezetbarát közlekedési formának az előnyeit népszerűsíti munkatársai körében. "A most kialakított új parkoló, valamint a kerékpározás ösztönzése jelentős mértékben fog hozzájárulni a jelen parkolási terheltség csökkentéséhez" – írták.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Eltűnt egy 26 éves debreceni nő
Eltűnt egy 26 éves debreceni nő
Február 10-én ismeretlen helyre távozott.
Hirdetés
Hirdetés
Kihallgatták Varga Juditot
Kihallgatták Varga Juditot
A volt igazságügyi miniszter a Központi Nyomozó Főügyészségen járt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés