Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkísértük egy körre az új, elektromos kukásautót Debrecenben

| 2021. 06. 03. | 10:01:00
Az első tapasztalatok nagyon pozitívak. +Fotók
Elkísértük egy körre az új, elektromos kukásautót Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Négy új elektromos hulladékgyűjtő autót adtak át Debrecenben március végén; az Electromega Kft. és a Debreceni Egyetem közös fejlesztésű haszongépjárművei nagyban hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez a nagyvárosi mindennapokban. Hiszen a kukásautók amellett, hogy csendesek, környezetkímélők is, ugyanis nem bocsátanak ki káros anyagot.

Fenntartási költségük körülbelül 75 százalékkal, üzemanyag-fogyasztásuk 70 százalékkal kedvezőbb egy hagyományos, dízel gyűjtőautóénál.

Hajdú-Biharban négy elektromos járművet használ a közszolgáltató, azaz a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft.: Berettyóújfaluban, Hajdúszoboszlón és Hajdúböszörményben 18 tonnásakat, Debrecenben 26 tonnásat.

– A cívisvárosi jármű egyetlen töltéssel 7-8 óra üzemidőre képes, a rezsije körülbelül hatezer forintba kerül naponta. A dízeles kukásautó nagyjából 60 liter üzemanyagot fogyaszt ugyanennyi idő alatt, ez háromszor annyi kiadást jelent – tudtuk meg Kiss Istvántól, aki csaknem 24 éve vezet kukásautót Debrecenben az A.K.S.D. Kft., majd az A.K.S.D. PLUSZ Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. alkalmazásában. Hozzátette, az első tapasztalatok nagyon pozitívak: a jármű könnyen gyorsul, csendes, és nem mellesleg nagyon kényelmes.

A beépített kameráknak köszönhetően a vezetőfülkéből tökéletes felbontásban figyelhető meg, a rakodók épp milyen munkát végeznek. 

Kiss István nagyon szereti a munkáját.

Hasonlóan a cég többi hulladékgyűjtő járműjéhez, a rakodók itt is maximális biztonságban tudhatják magukat, ugyanis – egy telepített blokkolónak köszönhetően – a járművel nem lehet tolatni, ha állnak a fellépőn. Ez törvényi előírás.

A debreceni Electromega Kft. által kifejlesztett gépkocsi teljesen elektromos hajtású, egyidejűleg 10 tonna szemetet képes tárolni. Kiss István közölte, ezt a mennyiséget nem lehet szemeteskukákra bontani, hiszen űrtartalomtól függően van, amelyikbe tíz kilót pakolnak, van, amelyikbe ötvenet. Ennek okán előre meghatározott útvonalakat járnak végig, és a sokéves tapasztalatnak köszönhetően megsaccolják, mikor szükséges a jármű ürítése. A 26 tonnás járművet bel- és külvárosi, nagyobb lakótelepekre tervezték; elsődlegesen sűrűn lakott, bérházas övezetbe ajánlják. A liftes bedobó szerkezet ciklusideje 8-15 másodperc, vagyis ennyi idő egy ürítés.

Egy átlagos dízel szemetesautó évente 380 kilogrammnyi üvegházhatást okozó gázt bocsát ki. Ezzel szemben az elektromos nullát, így a környezetet védve gyűjthetik a szemetet a város utcáin.

Az új járművek szervizigénye a robbanómotoroshoz mérten körülbelül 30 százalék (se kipufogó, se katalizátor, se turbó, se kuplung stb.). A visszatáplálás miatt a fékek igénybevétele is jelentősen csökken, 75 százalékkal hosszabb ideig tart az elhasználódásuk. A gépkocsi on-board töltővel felszerelt, így speciális töltőegység nélkül is, 400V-32A ipari áramról tölthető, de a 8-10 órás töltési ciklusidő eléréséhez a cég felszerelt autónként egy-egy úgynevezett intelligens töltőegységet. 

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Futókörök Napja Hajdúböszörményben is
Futókörök Napja Hajdúböszörményben is
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.