Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Adták is, vették is, szívták is a szintetikus marihuánát Debrecenben

| 2021. 06. 15. | 13:39:00
Két férfit ítélt el a Debreceni Járásbíróság.
Adták is, vették is, szívták is a szintetikus marihuánát Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Járásbíróság 2021. június 11-én hirdetett ítéletet annak a két vádlottnak az ügyében, akik új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Debrecenben. A vádlottak a vádirattal egyezően elismerték a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogukról pedig lemondtak, amit a bíróság végzésével elfogadott.

Az elsőrendű vádlott debreceni lakcímén és annak környékén új pszichoaktív anyagot értékesített a fogyasztók számára. A 33 éves férfi lebukásához az vezetett, hogy 2020. augusztus 19-én hajnalban Debrecenben, a Híd és Szabó Kálmán utcák kereszteződésében gépkocsijával szabálytalanul várakozott, ezért a rendőrök intézkedés alá vonták. A férfi gyanúsan viselkedett, a gépkocsi átvizsgálása során a járőrök a vezető ülés mellett egy nejlonzacskóban 34 gramm kábítószergyanús növényi származékot találtak, amit lefoglaltak. A növényi törmelék szakértői vizsgálata során megállapítást nyert, hogy az új pszichoaktív anyagnak minősül. 

Saját használatra és eladásra is tartott

Az elsőrendű vádlottnál tartott kutatás során a rendőrök a hűtőszekrény tetején, az asztalon lévő cigarettásdobozban közel 57 gramm, míg az udvaron álló személygépkocsi átvizsgálása során a kormányrúd burkolatának tartójából 2,5 gramm kábítószergyanús növényi származékot találtak. A lefoglalt növényi anyagok MDMB-4en-PINACA hatóanyagot tartalmaznak, amely új pszichoaktív anyagnak minősül. A beszerzett adatok szerint Cz. N. a szintetikus kábítószer egy részét elfogyasztotta, a másik részét pedig kisebb adagokra osztotta és az elfogásáig ismerőseinek, illetve vele ezért kapcsolatban állóknak árulta Debrecenben. A herbált az elsőrendű vádlott vagy a lakóhelyén értékesítette vagy a Széna téren, a Paci buszfordulónál, illetve a Monostorpályi úton egy általános iskolával szemközti üzlet parkolójában.

A bűntárs

Az ügy másodrendű vádlottja régebb óta ismeri Cz. N.-t, akitől 2019 júniusától rendszeresen vásárolt új pszichoaktív anyagot. Volt, hogy a 41 éves Sz. J. pénz adott a herbálért, de volt olyan is, hogy ingyen kapta a drogot, ha épp nem volt rá pénze. A férfi összesen közel 200 gramm herbált vett az elsőrendű vádlottól, majd kapcsolatba került egy olyan fogyasztóval, akinek Cz. N. már nem volt hajlandó drogot értékesíteni. A fogyasztó a másodrendű vádlottat kérte meg, hogy vegyen herbált Cz. N.-től és azt adja el neki. Sz. J. az alkuba belement és öt alkalommal adott el új pszichoaktív anyagot a férfinek.

Sok a hasonló bűncselekmény

Csorba Cecília bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként vette figyelembe a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, továbbá azt, hogy az elsőrendű vádlott büntetett előéletű, a bűncselekményt felfüggesztett büntetése hatálya alatt követte el. Ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottak beismerő nyilatkozatot tettek és megbánó magatartást tanúsítottak. A bíróság döntése nem jogerős. Az ügyész a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére három munkanap gondolkodási időt tartott fenn, míg az elsőrendű vádlott és védője enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. Társa az ítéltet tudomásul vette.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.