Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jöjjön a baba! Vagy ne? Debrecenben is segít a ciklusmentor

| 2021. 04. 07. | 14:33:00
Sok nő életének központi kérdése a gyermekáldás. Ismerkedjenek meg a termékenységtudatosság módszerével!
Jöjjön a baba! Vagy ne? Debrecenben is segít a ciklusmentor
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tornai Ildikó debreceni ciklusmentor (azaz Billings Ovulációs Módszer®-oktató) a termékenységtudatosság módszerébe vezeti be az olvasót.

Termékenységtudatosság. Azt gondolnánk, a termékenység vagy van, vagy nincs. Mit lehet ehhez hozzátenni egy egyszerű halandó számára, nulla egészségügyi képzettséggel? 
Tornai Ildikó: A leggyakoribb visszajelzés, amit az első, kétórás bevezető konzultáció után kapok a hozzám forduló nőktől, az ez a mondat: Miért nem hallottam erről korábban soha? Több generációnyi fiatal lány és nő nem kapta meg az utóbbi évtizedekben az alapismereteket a testéről és a termékenységéről, annak ellenére, hogy a termékenységtudatos módszereket igazoló tudományos kutatások 40-50 éve elérhetők. A Billings Ovulációs Módszer® egy olyan ausztrál és svéd orvosok által kifejlesztett természetes születésszabályozási módszer, mely egyszerűen és könnyen azonosítható jeleket használ a termékenység meghatározására. Nem igényel semmiféle beavatkozást, gyógyszert vagy eszközt. Az oktatás során abban segítem és erősítem a hozzám forduló nőket (és párokat), hogy felismerjék a ciklusaik és az általános egészségügyi állapotuk közötti összefüggést. Pont ez a lényeg: a testünk működésének kiismeréséhez nem kell egészségügyi végzettséggel rendelkeznünk. Megfelelő oktatás mellett mindenki képessé válik arra, hogy a teste által adott jelzéseket értelmezze. A 3-6 hónapig tartó konzultációk során átvesszük a reproduktív szervrendszer működését, a hormonális hátteret, és a módszer működési elveit, szabályait.

A nők a mondás szerint két dologért tesznek meg mindent: hogy legyen, vagy hogy ne legyen gyerekük. Hogyan tudsz ebben segíteni?
Tornai Ildikó: A velem tanuló nők megtanulják felismerni a ciklusuk termékeny és terméketlen szakaszait, legyen szó 25 vagy akár 45 napos ciklusról. Ha babát szeretnének, akkor tudni fogják, hogy melyik a ciklus legtermékenyebb napja, mikorra érdemes időzíteni (egyáltalán nem mindig a 14. nap!). Egy 2019-ben megjelent ausztrál kutatás szerint a Billings-módszert használó, gyermeket tervező párok 75 százaléka érte el a fogantatást egy éven belül, átlagosan 4,7 hónap alatt, míg mindez a kontrollcsoportban átlagban 15 hónap volt. Azoknál a pároknál, akik korábban sikertelenül próbálkoztak egy, vagy több mint egy éven keresztül, a módszer eredményessége 69 százalék. Ausztráliában, Kanadában és Skóciában termékenységi klinikákon oktatják az egészségügyi rendszer keretein belül. A magas szintű eredményesség visszafelé is igaz: a módszer hatékonysága 99 százalék, ha a fogamzás elkerülésére használják. Eredményessége tehát vetekszik a fogamzásgátló tablettáéval, és jóval magasabb, mint például az óvszeré. A módszer bármely női életszakaszban sikeresen alkalmazható: pl. szoptatás és elválasztás alatt, menopauza előtt és stresszes életszakaszokban is. 

Az emberiség történetében nagy jelentőségű a kényelmes, megbízható fogamzásgátló tabletták alkalmazása, széles körben elterjedt a használatuk. Most mintha a másik irányba mennénk: akarjuk ugyanazt a biztonságot, de nem akarunk hormont. Nincs ebben ellentmondás? 
Tornai Ildikó: Nem hinném, hogy ez ellentmondás lenne. Sőt, valójában nagyon logikus irány. Ha van két módszer fogamzás elkerülésére, melyek hatékonysága azonos, de az egyik mindezt természetes módon éri el, anélkül, hogy káros mellékhatásai lennének a női testre és a környezetünkre, akkor teljesen érthető, hogy egyre több nő és pár választja ezt. Az USA-ban a termékenységtudatos módszereket használó nők és párok száma 2008 és 2017 között megnégyszereződött. A hormonális fogamzásgátló eszközök ugyan instant módon „oldják meg” a termékenységünk kérdését, de hosszútávon számos káros mellékhatással járnak, melyek kihatással vannak női egészségünkre, a környezetünk tisztaságára és ezáltal a gyermekeink egészségére is (lásd maradék szintetikus hormonnal szennyezett élővizek). Az étkezésünkben, a ruházkodásunkban, a vásárlási szokásainkban, a közlekedésben egyre nagyobb szerepet kap a fenntarthatóság, a környezetvédelem. Ez alól a termékenységünkhöz való hozzáállás sem képez kivételt. 

Milyen pluszt adhat egy nőnek a módszer? És egy férfinak?
Tornai Ildikó: A módszer – amellett, hogy nagyon hatékony segítség a családtervezésben – segít a nőknek a reproduktív egészség megőrzésében is. Ha egy nő megismeri a ciklusa működését, akkor tudni fogja, hogy mi az, ami normális, és mi az, ami nem. Ha rendellenességeket, kóros vérzést vagy szokatlan ciklusképet tapasztal, időben kérheti szakorvos segítséget. A módszer segítségével rövidíthetők a betegutak is, mert sokkal hamarabb felismerhető pl a policisztás ovárium szindróma (PCOS), az endometriózis vagy éppen polip vagy rákos elváltozások a méhnyakban vagy a méhnyálkahártyában. Összességében a módszer használatának „mellékhatása” az, hogy kifejlődik egy magasszintű tudatosság a saját testünk, termékenységünk működésével kapcsolatban. A tudás pedig hatalom. Egy férfinak azt adhatja a Billings-módszer, hogy védekezés nélkül élvezheti a feleségével az együttléteket a ciklus meghatározott szakaszaiban. Közben vigyáz a felesége egészségére is azáltal, hogy partnere ebben az életstílusban közösen vállalja vele a felelősséget – nem a nő viseli a hormonális fogamzásgátlók testi következményeit. Azt tapasztalom, hogy a Billings-oktatáson való részvétel a férfiaknak is nagyon szokott tetszeni, mert pontos és tudományosan megalapozott válaszokat kapnak a szexualitás témakörén belül olyan kérdésekre, melyeket lehet, hogy még soha nem tudtak (vagy mertek) senkinek sem feltenni. 

Egy elnézett termékeny nap könnyen vezethet nemkívánt terhességhez. Van ez ellen védelem természetes módszerrel?
Tornai Ildikó: A megfelelő oktatás, tudatosság és a szabályok betartása. Emellett fontos azt is hangsúlyozni, hogy a módszer használói nem számolgatnak semmit, hanem mindig egy adott napon megfigyelt biológiai jelek alapján állapítják meg, hogy aznap termékenyek vagy sem. Ezután a döntés az ő kezükben van, hogy ezzel az információval mit kezdenek. A módszer önálló használatát azonban hónapokig tartó közös munka előzi meg egy oktatóval. A Billings Módszert mindig személyre szabottan oktatjuk, a minimum megfigyelt idő három ciklus – ez alatt az idő alatt 5-7 alkalommal konzultálunk. A gyakorlat azt mutatja, hogy a párok 3-6 megfigyelt ciklus után akkora tudásra, gyakorlatra és magabiztosságra tesznek szert, hogy készen állnak a módszer önálló használatára. Addig azonban folyamatosan kereshetnek, és minden kérdésükre személyre szabott szakértői választ kapnak.

A nőgyógyászok szerint a legbiztonságosabb fogamzásgátlás a teljes önmegtartóztatás. A Billings mennyire hatékony? 
Tudományos kutatások igazolták, hogy a módszer hatékonysága magasabb, mint 99 százalék – négy egyszerű alapszabály betartásával (úgynevezett Pearl-indexe kisebb mint 1). A módszer számos klinikai kutatás tárgyát képezte az elmúlt 60 évben. Ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által leggyakrabban vizsgált termékenységtudatos módszer, melynek hatékonyságát kétszáznál is több tanulmány igazolja. A módszer használata tehát biztonságos, egyszerű és megbízható.

Termékenységtudat-oktatóként miben méred a hatékonyságodat, eredményeidet? 
Tornai Ildikó: A sikert alapvetően abban mérem, hogy hány elégedett és boldog pár éli az életét a segítségemnek köszönhetően a módszerrel. A hozzám forduló párok nagyon különböző élethelyzetekben keresnek meg. Vannak, aki gyermekre vágynak hónapok, akár évek óta, talán már a lombikprogramon gondolkoznak vagy már túl is vannak azon. Itt a várva várt pozitív terhességi teszt a siker. Kiemelném itt egy olyan pár történetét, akiknél az első gyermek gyógyszeres segítséggel fogant, a második gyermekre pedig másfél éve vártak, amikor megkerestek engem. Két hónapnyi táblázatvezetés után pozitív tesztet tarthattak a kezükben. Vannak olyan párok, akik úgy érzik, teljes a családjuk, és hormonmentes módot keresnek, hogy elkerüljék a további gyermekek születését. Ebben az esetben a siker az, ha elmúlik a görcsös félelem a nemkívánt fogantatástól, és a helyét átveszi a tudás és a magabiztosság. Különösen fontosak számomra azok a sikertörténetek, amikor a nő, aki hozzám fordul, valamilyen átmeneti élethelyzetben van, például szoptat. A módszer azokban az élethelyzetekben is gyönyörűen működik, amikor nincs (még) rendszeres ciklus. Jelenleg hat szoptató édesanyát kísérek, mindannyian fogamzás elkerülésére használják sikeresen a módszert. Van, aki lassan két éve. Ez az igazi siker. 

Téged mi vitt erre az útra?
Tornai Ildikó: Négy gyermeket nevelünk a férjemmel. Az oktatóvá válás ötlete abból az élményből született, hogy éveken keresztül kerestünk biztonságos, hormonmentes és nem invazív fogamzásgátlási módszert, de az egészségügyi rendszer keretein belül sajnos nem jártunk sikerrel. Tudtam, hogy a menopauzáig még 10-15 évem van, melyet valahogy meg kell oldani, ha már nem szeretnénk több gyermeket. A negyedik gyermek születése előtt, 2017-ben találtam rá a Billings Ovulációs Módszer®-re, mely minden kérdésemet egy csapásra megválaszolta. Találkoztam olyan magyar és külföldi nőkkel, akik évtizedek óta ezt a módszert használják sikeresen családtervezésre. A legkisebb gyermekünk most hároméves, és azóta mi is ezt a módszert használjuk. Elégedettek vagyunk. A lányaim már ennek a tudásnak a birtokában fognak felnőni.

Gulyás-Czibere Anikó

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés