Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni szakképzés: ezek a legmenőbb területek

| 2021. 04. 29. | 13:44:00
Soha annyi diák nem választotta a DSZC tizenegy iskolát, mint most.
Debreceni szakképzés: ezek a legmenőbb területek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az előző évinél 10 százalékkal több, majdnem 1800 diák jelentkezett a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) intézményeibe; a legtöbben az informatika és távközlés ágazatát választották – közölte április 29-i sajtótájékoztatóján Tirpák Zsolt. 

A kancellár rámutatott, a Debrecen elmúlt évekbeli gazdasági teljesítményét elismerő nemzetközi díjak mögött komoly munka van a hétköznapokban, amelyből a szakképzés szereplői is kiveszik a részüket. A kérdés az volt, hogy az évek óta csiszolt, mára komoly ösztöndíjrendszert is magában foglaló szakképzést sikerül-e vonzó lehetőséggé tenni a fiatalok és a szülök számára vagy marad másodrangú oktatási forma. Tirpák Zsolt szerint a számok egyértelműen az előbbi cél elérésére utalnak (soha ennyi beiskolázottjuk nem volt), iskoláikban egyre több a motivált, felkészült diák.

A DSZC 11 intézményében – 17 ágazatban és 58 alapszakma megjelölésével – 43 technikusi osztály és 14 szakképző iskolai osztály indul. A mostani jelentkezők közül a legtöbben az informatika és távközlés (258), a turizmus-vendéglátás (212), a specializált gép- és járműgyártás (197), valamint az építőipar (171) területén kezdik meg tanulmányaikat az ősszel. A Mechwartba és a Brassaiba a korábbi négy-négy osztály helyett immár hat indul. A DSZC-nél új technikusi képzésként jelenik meg a légijármű műszerész, a légijármű szerelő, valamint a vasútforgalmi szolgálattevő.

Tirpák Zsolt arról is beszélt, hogy május-júniusban ezer tanulójuk tesz érettségi vizsgát (ők még a szakgimnáziumi rendszerben végeznek, azaz egy évet még szakmatanulással töltenek, majd azután lépnek a munkaerőpiacra).

[Beillesztett cikk: Aki szakmát tanul, már az iskola során is pénzt keres]

Több mint 2 ezren – köztük 800 felnőtt – tesznek szakmai vizsgát hamarosan; rájuk szeretné felhívni a munkaadók figyelmét a DSZC, hiszen képzett szakemberként keresnek majd állást és/vagy tanulnak tovább. Jelentős részük rendszerüzemeltető, gépgyártástechnológiai technikus, logisztikai és szállítmányozási ügyintéző, pénzügyi-számviteli ügyintéző, vegyésztechnikus, villanyszerelő.

Az oktatás legyen rugalmas, empatikus, alkalmazkodjon a munkaerőiaci igényekhez: bár ez az elvárás régen megfogalmazódott, a valóra válása csak az utóbbi években látszik – hangsúlyozta Pósán László országgyűlési képviselő, rámutatva, a helyi szakképzés összehangoltan működik a debreceni gazdaságfejlesztéssel.
A városi gazdaságpolitikai döntések és a DSZC által kínált ágazati képzések – folytatta – szoros összefüggésben vannak; a turizmus-vendéglátás például azért hangsúlyos a DSZC-nél, mert az ágazat a cívisvárosban feljövőben van: Debrecen–Hajdúszoboszló kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé vált számos állami-önkormányzati beruházással, amire a piac is reagál (egyebek mellett szállodaépítésekkel).

Pósán László kiemelte azt a kormányzati célt, hogy végzettség nélkül senki se hagyja el a középiskolát (megjegyezte, míg 2019-ben az Oktatási Hivatal 1645 olyan fiatalról tudott, aki nem fejezte be az általános iskolát, addig 2020-ban 540-re csökkent a számuk). A politikus fontosnak nevezte azt is, hogy minél kevesebben morzsolódjanak le a szakképzésben: szintén az Oktatási Hivatal adatai alapján, ez a 2016/2017-es tanévben 80 ezer diákot (a tanulói létszám 11 százalékát) fenyegetett, tavaly viszont nagyban fékeződött a folyamat. Akkor 50 ezer (6,8 százalék) tartozott ebbe a veszélyeztetett kategóriába.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés