Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tíz általunk megkérdezett debreceni közül öten nem akarnak védőoltást

| 2021. 03. 22. | 19:19:00
Úgy gondolják, sok a bizonytalanság a vakcinák körül.
Tíz általunk megkérdezett debreceni közül öten nem akarnak védőoltást
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A március 18-i Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, még nem jött el a nyitás ideje és a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt kérte, mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat és aki teheti, csökkentse a találkozásinak számát. Mint ismert, a kormány március 8-án újabb szigorítást vezetett be, ilyen az utcai maszkviselés a szolgáltatások szüneteltetése. Megkérdeztünk tíz debrecenit, hogyan élik meg ezt a helyzetet, mit gondolnak erről és az oltásokról.

Ahhoz, hogy hanganyag készüljön a beszélgetésről, mindenki beleegyezett, de névvel és arccal senki nem merte vállalni véleményét.

Az egyik drogériában dolgozó nő határozottan kijelentette, ő nem fogja beoltatni magát. Azt mondta, az elmúlt egy évben semmi nem változott, vagyis tavaly márciusban is be kellett zárni az országot és idén márciusban is, holott már van védőoltás. Ennek tükrében nem érti a kormány meghozott szabályait. - Az, hogy a szabad levegőn is maszkot hordjunk, az nonszensz. A tömegközlekedési eszközökön egymás hegyén-hátán vannak az emberek, ugyanazt a kapaszkodót használják, ott megértem. Egy éve hordom a maszkot, de szerintem egészségtelen – közölte. A nő hozzátette, már háromszor is tesztelték, de még egyszer sem nem produkált pozitív eredményt. Azt sem tartja jó dolognak, hogy a rendőrök büntetnek a szabálytalan maszkviselésért, mert, mint mondta, az embereknek így sincs pénzük. Ő maga azt vallja, joga van a szabad levegővételhez, az utcán van elég hely, meg lehet tartani a szociális távolságot. A vakcinaigazolvánnyal sem ért egyet, mert szerinte a fél év érvényesség semmit sem ér. – Azt se tudom, hogy van-e egyáltalán koronavírus. Biztos, hogy van valami, de lehet, ez csak az influenza túlburjánzott változata – zárta szavait.

A nőtől pár méterrel arrébb öt ételfutár épp Gulyás Gergely bejelentését vitatta meg. Egybehangzóan közölték, hogy "kellene nyitni, de nem lehet". Szerintük a gazdaságnak sem tesz jót a jelenlegi állapot, elég csak az euró vagy a font árfolyamát megnézni a forinthoz viszonyítva. Az egyik fiatal, aki a vírus előtt gyógymasszőrként dolgozott elmondta, sok szektor nehéz helyzetben van, sokan napról napra élnek. – Futárkodom, mert a szakmámban jelenleg nem tudok dolgozni. Muszáj volt váltanom, mert egyedül tartom el magam, meg kell élnem valamiből. Olyan emberekkel dolgozom, akiket a szükség hozott erre a pályára. Lemezlovas, jogász és szállodaigazgató-helyettes is van a kollégáim között – mondta. Egyik munkatársa kijelentette, ha nem kötelezik rá, akkor nem oltatja be magát. Mint mondta, egy éve kezdték fejleszteni a vakcinát, és nem hiszi, hogy ennyi idő alatt "csodát lehet csinálni". – A barátom anyukája kórházba került az oltás után, nagyon súlyos állapotban van. Nincs intenzíven, de mentő szállította el otthonról. Amíg erőszakkal nem köteleznek rá, addig biztosan nem oltatok – hangoztatta. Ötük közül ketten regisztráltak az oltásra, hárman estek át a víruson és egyikük meg is kapta a vakcinát. Azt mondták, "nem volt durva" a koronavírus. Egyiküknek sokat folyt az orra, két napig lázas volt, íz- és szagvesztést tapasztalt; a szaglása három hónap után most kezd visszatérni, de az olajban sült ételeket illat alapján nem tudja megkülönböztetni egymástól. A többiek ízületi fájdalomról és fáradékonyságról, levertségről számoltak be. A csapat legidősebb tagja nem fél attól, hogy el fog esni bizonyos jogosultságtól, ha nem oltatja be magát. – Magától a vírustól sem félek. Mindent kihordtam két lábon, sosem voltam kórházban. Nevetségesnek tartom ezt az egészet, mert egy egészséges szervezetnek le kell győznie ezt a vírust – fogalmazott. Az utcai maszkhasználatot mindegyikük feleslegesnek, sőt baromságnak tartja. Ők biciklizés közben hordják, de mint mondták, napközben már vizes az anyag, így két fuvar között leveszik száradni. Azt tapasztalják, inkább a külföldiek félnek a vírustól, ők csak résnyire nyitják az ajtót, ha kiviszik nekik az ételt. A magyarok többségén nincs maszk, amikor átveszik a rendelést, vagy hozzáérnek a futárok kezéhez, hiába próbálják érintés mentesen átnyújtani a megrendelt termékeket.

Egy 68 éves nyugdíjas asszony azt mondta, jó dolognak tartja a jelenlegi szabályokat, hiszen így kevesebb ember tud érintkezni egymással. Mint mondta, ő már megkapta az oltást, és nem tapasztalt mellékhatást. Az injekció beadása után kissé fáradt volt, de másnapra az is elmúlt. A vakcinaigazolványról nem is nagyon akart beszélni, mert őt a fesztiválok és fitnesztermek nem vonzzák, a piacra pedig külön jogosultság nélkül is el fog tudni menni.

Egy ötvenes évei elején járó eladónő szerint nincs is igazi zárás, ugyanis a nagyobb áruházak zsúfolásig vannak emberekkel. Ezzel szemben be kellett zárnia a virágosnak vagy a kis ajándékboltnak is, ahol naponta maximum húsz ember fordult meg. Azt vallja, vagy legyen szigorúbb a rendelkezés és zárjon be minden, vagy hagyják nyitva a kisebb boltokat és engedjék dolgozni a szolgáltató szektorban lévőket is. – Ha nyitva lehetnek a multik, akkor csak alapvető élelmiszert áruljanak. Jogtalan előnyre tesznek szert az elektronikai vagy ruházati üzletekkel szemben. Szerintem sokan csak az idejüket töltik a nagyobb üzletekben, családi program a bevásárlás – mondta. Hozzátette, nem regisztrált az oltásra. Úgy gondolja, sok a bizonytalanság a vakcinák körül, mert túl hamar fejlesztették ki az oltóanyagot. A környezetében vannak olyan személyek, akik megkapták a védőoltás első adagját, majd pár nap múlva a kórházban kötöttek ki koronavírusos betegként. – A védettségi igazolványt nem tartom jó ötletnek. Egyelőre én dönthetek arról, beadatom-e az oltást vagy sem, és emiatt nem szeretnék hátrányba kerülni senkivel szemben. Az utcai maszkhasználatnak nem látom értelmét, de zárt térben valóban szükségszerű – folytatta. A kijárási tilalmat hülyeségnek tartja, hiszen este 8 előtt is támadhat a vírus, az nincs időhöz kötve.

– Nem szigorú ez a zárás. Annak lenne értelme, ha csak alapvető élelmiszert lehetne kapni – mondta egy negyvenes éveiben járó rendvédelmi dolgozó. Szerinte "bohóckodás", hogy a multikban lehet elektronikai és ruházati termékeket árulni, de az erre szakosodott boltokat bezárták. Azt mondta, a tavaly márciusi szigorításnak több haszna volt, mint a mostaninak. – Egyébként sokak fejében van a baj. Miért járkálnak? Maradjanak otthon vagy ha lehetősége van rá, menjen ki a kertbe vagy az erdőbe sétálni, ahol nem találkozik emberekkel – közölte. Elmondta azt is, már megkapta a védőoltást. A kínai vakcinára szavazott volna, de az nem volt készleten az oltás pillanatában. A médiában olvasott róla, hogy a kínai vakcina ugyanazzal a technológiával készül, mint amit majd Magyarországon fognak gyártani, a magyar termékekkel pedig elégedett. Egyébként minden évben beadatja az influenza elleni védőoltást is. – Egyetlen járható útnak a védőoltást gondolom. Jó dolog a védettségi igazolvány, de átgondolatlan. Felesleges a kártya gyártása, hiszen az új típusú személyi igazolványban csip van, biztosan meg lehetne oldani, hogy rátöltsék az oltással kapcsolatos adatokat – fogalmazott. Hozzátette, a kijárási tilalommal egyetért, ezzel lehet csökkenteni a kontaktok számát; az utcai maszkviselésnek azonban nem látja értelmét.

Egy 19 éves, építőiparban dolgozó fiatal szerint a kijárási tilalomnak nincs értelme és az utcai maszkhasználatot is eltörölné. – A fiatalok hiányolják a barátaikat, a kapcsolatok ellaposodnak. Jó dolog a cset, de az együtt eltöltött pillanatokat semmihez sem lehet hasonlítani – hangsúlyozta. Azt mondta, csak a vakcinaigazolvány miatt regisztrált az oltásra, hogy ne korlátozhassák abban, hova mehet és hova nem.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Saját fiát szúrta hasba az alkoholista apa
Saját fiát szúrta hasba az alkoholista apa
Súlyosabb ítélet várhat rá Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
A fóliasátrakban már érik a magyar szamóca
A fóliasátrakban már érik a magyar szamóca
Május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.