Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Future of Debrecen: szemügyre vettük a legújabb zöld mezős beruházást

| 2021. 03. 25. | 20:39:00
Kezdjetek el élni, üzenik a környezetvédelemre szerveződött helyi mozgalmárok.
Future of Debrecen: szemügyre vettük a legújabb zöld mezős beruházást
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Drogériából beszerezhető speciális olajokból, kukoricakeményítőből, szódabikarbónából készíthető dezodor; a kávézacc alternatív felhasználási lehetőségei; film- és könyvajánlók vagy éppen az új műtrágyatörvény lényegi, közérthető összefoglalása: ilyen és hasonló témákat kínál a zöld témákra specializálódott új debreceni weboldal, a Future of Debrecen.

Helyi honlap ekkora hátszelet régen kapott, amit rögtön érthetővé tesz az, hogy nem titkolják: a tartalmát a Balázs Ákos által maga köré és a téma mögé szervezett munkacsoport „rakja össze”. A környezetvédelemért és fenntarthatóságért is felelős debreceni alpolgármester ugyanis a zöld célok érdekében olyan közösség létrehozását vette a fejébe, amelyik pozitív példák népszerűsítésével, helyi akciók szervezésével képes lehet a jelenlegi gyakorlatnál lényegesen több debrecenit megszólítani. E törekvésben élvezik a városvezetés támogatását (Papp László polgármester személyesen volt jelen a weboldal március 22-i élesítésének sajtóbejelentésén), azaz önkormányzati erőforrásokra is támaszkodhatnak. Nemcsak pénzre, hanem a Future of Debrecen televíziós, rádiós, internetes népszerűsítésére is kell itt gondolni. Fiatalos témákkal, gondolkodásmóddal, stílussal elfoglalni a politikai-társadalmi térben értelmezendő zöld mezőt: ez olyasmi, ami érthetően lázban tartja a hatalmi versengés szereplőit. Emellett persze ne vitassuk el senkitől a szándékot, hogy a közjó érdekében hatással kíván lenni az X-, Y-, Z-generációkra. 

[Beillesztett cikk: Mi az, hogy Future of Debrecen?]

Színes, szagos, vonzó megjelenés

A Future of Debrecen honlapja ehhez a küldetéshez biztató indítás: tetszetős külcsíny, rövidebb cikkek, közérthető üzenetek. A főoldal fókuszában három fogalom: értékrend, stílus, mozgalom, amelyeket tovább bontanak olyan kevésbé elvont szálakra, minthogy miért fontos és jó neked, kedves olvasó, a természetes és épített környezet fejlesztése, a zöldfelületek növelése vagy éppen az egyéni és a közösségi felelősségvállalás. Ez utóbbihoz például az éca: „zöldebb életmódod, értékrended és legfőképpen a példamutatásod fog igazi változást hozni városunkba”. Ettől önmagában valószínűleg senki nem akar a következő Sir David Attenborough-vá válni, így a cikk bevezetőjében is felvillantott tulajdonképpeni tartalom az, ami megfoghatóbbá tenné a szikár üzeneteket.   

  • A „Kezdjetek el élni!” rovat az értékrend és a stílus jegyében mindennapi praktikákkal szolgálna arra, hogy például miként vásároljunk tudatosan kevesebb mesterséges kemikáliát vagy hogyan hasznosítsuk a dolgainkat (kávézaccot, növényi hulladékot stb.) újszerűen, egy fenntarthatóbb jövő érdekében.
  • A „U need it!” rovat tágabb perspektívában beszél a nehezebben megfogható, mélységében kevésbé ismert témákról (klímavédelem, közösségi kertek stb.), de ha elolvasod, egész okosnak tűnhetsz majd egy társalgás során.
  • A „Magasles” már működő, de nálunk viszonylag kiaknázatlan lehetőségekre irányítja rá a figyelmet. Talán ez az a rovat, amelyik a zöld témák igazi fanjainak szól.

Az oldalon olyan fontos és a súlyához képest nem annyira ismert debreceni ügyekben is gyorsan képbe kerülhetünk, mint a Civaqua, a tervezett napelempark, a Zöld Város program és más, a napi hírekből ismerős zöld kezdeményezések (mindez minőségi illusztrációval).

A Future of Debrecen nemcsak a weboldalán kínálna olvasnivalót, hanem a Facebookon, a YouTube-on, az Istagramon és a TikTokon is szeretnének jelen lenni az adott csatornákra jellemző tartalmakkal (a Cívishír videójában Aradi Csaba ökológus és Váradi Zoltán, a debreceni Természettár vezetője beszél a maga szerepéről).

Az alkotógárda tagjainak – akiknek mind megvan a maguk hivatása, nem professzionálisan erre a honlapra készítenek tartalmat – nem lesz könnyű feladata, hiszen az interneten annyi, de annyi minden megtalálható már zöld témában. Ha viszont egyszerre személyessé és debrecenivé tudják tenni a dolgot, valamint ügyesen használják a közösségi médiát, akár sikerük is lehet. 

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Eltűnt egy 26 éves debreceni nő
Eltűnt egy 26 éves debreceni nő
Február 10-én ismeretlen helyre távozott.
Hirdetés
Hirdetés
Kihallgatták Varga Juditot
Kihallgatták Varga Juditot
A volt igazságügyi miniszter a Központi Nyomozó Főügyészségen járt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés