Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felvételi: a gazdaságtudományok a legnépszerűbbek a Debreceni Egyetemen

| 2021. 03. 19. | 19:46:00
Több mint 16 ezer felvételiző jelölte meg jelentkezési lapján.
Felvételi: a gazdaságtudományok a legnépszerűbbek a Debreceni Egyetemen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az előző évi eredményeket, valamint az országos átlagot is meghaladta az általános felvételi eljárás eddigi adatai alapján a jelentkezések száma a Debreceni Egyetemen. A legnépszerűbbek idén is a gazdaságtudományok meghirdetett szakjai, és a bölcsésztudományi képzéseket is sokan megjelölték.

Február közepéig kellett elektronikus úton jelezni az általános felvételi eljárásban, hogy a jelentkezők mely hazai felsőoktatási intézményben szeretnék majd folytatni a tanulmányaikat.

– A Debreceni Egyetem az ország legnépszerűbb egyetemei között van, amit jól mutat az, hogy az elmúlt években egyre többen választották az intézményt a felvételik alkalmával. Emellett a nemzetközi rangsorokban elfoglalt előkelő, évről évre javuló helyezések is a képzőhely hazai és nemzetközi szinten meghatározó szerepéről tanúskodnak – mondta el a hirek.unideb.hu-nak a felvételi jelentkezések kapcsán Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese.

Az idei általános felvételi eljárás első számadatai szerint tovább erősödött a DE hazai vezető szerepe, hiszen a tavalyi évhez képest kiemelkedően jó eredményeket produkált az intézmény. A 2020-as felvételihez viszonyítva több mint 14 százalékos növekedés figyelhető meg az elsőhelyes jelentkezéseket tekintve, ami az országosan mérhető 11 százalékos átlagot jóval meghaladja.

- Ez azt jelenti, hogy a jelentkezők értékelték a Debreceni Egyetem országosan egyedülálló, szinte minden tudományterületet lefedő képzési kínálatát, és ennek megfelelően minél többen szeretnének az intézményben tanulni. Évek óta tartja a második helyet a DE az országos felsőoktatási intézmények között, fokozatosan növekszik az országos felvételizőkön belül a jelentkezők száma. Képzési szerkezetünk  a magyar felsőoktatás csaknem teljes képzési spektrumát lefedi, és nem mutat olyan ingadozásokat, mint a szűkebb képzési kínálatot nyújtó intézmények. Ennek fényében különösen fontos, hogy az országos átlaghoz képest javulnak az eredményeink – hangsúlyozta Bartha Elek.

A legfrissebb adatok szerint a Debreceni Egyetemet összesen több mint 16 ezer felvételiző jelölte meg jelentkezési lapján, ezek közül 9167-en az első helyre írták be a DE valamely képzését. Ez a szám bőven meghaladja az előző, közel nyolcezres első helyes jelentkezést, ezzel megközelíti a tavaly előtti rekordévet.

A legnagyobb növekedés a Népegészségügyi Karon tapasztalható, ott 36 százalékkal többen jelölték meg az egyetem valamelyik szakját, de emellett a jogtudományi, valamint a mezőgazdasági és élelmiszertudományi képzések iránt is közel harminc százalékkal nőtt az érdeklődés. Hasonlóan jelentős emelkedés látható a gyógyszerész és a fogorvosi képzések esetében is.

Továbbra is a gazdaságtudományi terület a legnépszerűbb, az első helyen a Gazdaságtudományi Kart jelölték meg a felvételizők a legtöbben, szám szerint 2051-en. Ezt követi a Bölcsésztudományi Kar (1399), az Állam- és Jogtudományi Kar (768), a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar (612), az Informatikai Kar (631), a Műszaki Kar (683), a Népegészségügyi Kar (652), valamint a Természettudományi és Technológiai Kar (573), az Általános Orvostudományi Kar (529), az Egészségügyi Kar (503), a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (451), a Fogorvostudományi Kar (146), a Zeneművészti Kar (92) és a Gyógyszerésztudományi Kar (74).

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Megszűnik egy magyar tévécsatorna
Megszűnik egy magyar tévécsatorna
Főként vígjátéksorozatokat sugárzott.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!