Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Civil Fórum: aggályos Debrecen költségvetés-tervezete

| 2021. 02. 25. | 15:03:00
Az egyesület szerint a városvezetés trükkhöz folyamodott.
Civil Fórum: aggályos Debrecen költségvetés-tervezete
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy a Dósa nádor téri Szent István szomorúan nézi a városháza omladozó falait, úgy bennünket is szomorúsággal tölt el az, hogy Debrecen város költségvetés-tervezete ennyire politikai alapú és propagandisztikus lett – fogalmazott Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke február 25-i sajtótájékoztatójukon. Hozzátette, az előterjesztés "elég egyedi", hiszen a pandémia miatt a polgármester egyedül dönt el a költségvetési előterjesztésről. – Ettől függetlenül az az elvi álláspontunk, hogy az ellenzéknek kötelessége véleményt formálni, hiszen ez a legfontosabb döntés a város életében, ekkor dől el, milyen irányban fejlődik a város, miként működik – mondta. Gondola Zsolt kiemelte, a költségvetés előterjesztésében az szerepel, hogy az megalapozott, kiegyensúlyozott és megfelelően biztosítja a fejlődést.

Az egyesület elnöke szerint számszakilag megfelelő a költségvetés-tervezet, de egyáltalán nem megalapozott, sőt, a fejlődési irány – pénzügyi alap nélkül – nagyon aggályos.

Gondola Zsolt

Mint mondta, 3,7 milliárd forintot vont el a kormány a várostól, tehát csökkenő bevétel mellett, hitelfelvétel nélkül, ugyanolyan költségvetési számokat produkálva kellene megoldani a jelenlegi költségvetést. – Ezt két dologgal lehetett volna megoldani: szigorúbb gazdálkodással vagy hitelfelvétellel. A városvezetés borzasztóan egyszerű trükkhöz folyamodott, hiszen a bevételi oldalt felültervezte – tette hozzá. Gondola szerint a bevételek nem valósak és nem reálisak. Azt mondta, azt kellett "megkeresniük a költségvetésben, hol van elrejtve a többlet, a valótlan bevétel, amit a kiadási oldalon el is költ a város".

Kijelentette, az ingatlaneladások felhalmozási bevételénél látszik olyan értékesítési szándék, amely szerintük teljes mértékben alaptalan.

– Az Agóra Tudományos Élményközpont vagy a pallagi Balásházy János középiskola eladásáról eddig nem volt szó, a tervezetben viszont szerepel, több mint 4,5 milliárd forintos összeggel. Ezek olyan adásvételek, amelyekről az önkormányzat még nem tárgyalt, ugyanakkor a bevételi oldalt gazdagítják – közölte. A Civil Fórum szerint ez bujtatott hitelfelvétel, és ennek a megoldása fogja eldönteni a jövőt, hiszen ha nem reális, akkor hozzávetőlegesen a második negyedévben lesznek likviditási gondok. Gondola szerint a városvezetés feleslegesen vetette be ezt a "trükköt", hiszen elkerülhetetlen lesz, hogy ne foglalkozzanak – a pénzhiány miatt – e problémával. Mint mondta, támogatják, hogy ne vegyen fel hitelt a város, de szeretnék, ha a 2021-es évet ennek szellemében tudnák végigvinni. Szerinte a kormányzati kompenzáció az egyetlen forrás, ami egyenesbe hozhatja és megalapozottá teheti a költségvetést. Hozzátette, ez nem adomány a kormány részéről, ugyanis az elvont bevételeket pótolni kell. – Ez reális igány a város részéről, ezzel kell felcserélni a valótlan ingatlanértékesítéseket, így lehet egyenesben tartani a költségvetést – fogalmazott. Kiemelte, ha ez megvalósul, akkor a tervezett fejlesztések "révbe fognak érni". 

A kiadási oldalt a Civil Fórum nem kritizálta, a megfogalmazott célok és projektek számukra is elfogadhatók, támogathatók, mivel a városüzemeltetést segítik. – Veszélyes olyan székre ülni, aminek nincs meg az egyik lába. Először legyen meg a pénz, aztán költsük el – zárta szavait.

Illyés János

Illyés János, a Civil Fórum Debrecen Egyesület képviselője örömét fejezte ki, hogy Papp László polgármester kétszer is egyeztetett az ellenzékkel a büdzsétervezet kapcsán. Reméli, legközelebb az irányelvekben is tudnak párhuzamosan gondolkodni. Mint mondta, az általános tartalék terhére 550 millió forint értékben adtak be módosító javaslatokat, ez tartalmazza a Pálma Étterem és a Konzervatórium közötti egyesített gyalog- és kerékpárút megvalósítását és a Jégvirág utca rendbetételét, a közvilágítás kiépítését. A képviselő kiemelte, szeretnék, ha a Mészáros Gergely-kertben kiépítenék a vezetékes ivóvizet; az odatelepült cégek miatt csak rácsatlakozás szükséges a rendszerre. Hozzáfűzte, idén a munkálatok tervezése és engedélyeztetési eljárásának lebonyolítása lenne a cél.

[Beillesztett cikk: Ezeket a fejlesztéseket hozza 2021 Debrecennek]

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Az olcsóbb konstrukció további útépítéseket tesz lehetővé.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés