Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A fitneszedzők és a pincérek is pályázhatnak segélyért Debrecenben

| 2021. 02. 25. | 15:03:00
Új támogatási formával egészül ki az alap.
A fitneszedzők és a pincérek is pályázhatnak segélyért Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A fitnesztermekben és vendéglátóhelyeken alkalmi munkát vállalók vagy egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozók is pályázhatnak a Debrecen Város Segélyalap nyújtotta támogatásra – jelentette be Papp László 2021. február 25-én. A polgármester elmondta: a város az idei költségvetés-tervezete alapján további 30 millió forinttal megemeli az alapban rendelkezésre álló keretösszeget.

Az önkormányzat tavaly márciusban, a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben hozta létre a Debrecen Város Segélyalapot, amin keresztül már több, mint 230, a pandémia okán nehéz helyzetbe került család kapott anyagi segítséget. Most új támogatási formával egészül ki az alap felhasználhatósága. A szolgáltató- és vendéglátó szektor résztvevőinek visszajelzései alapján a város az ezeken a területeken dolgozók megsegítéséről döntött.

„Jogosulttá válik az, aki 2020. március 11. és november 4. között edzőteremben vagy vendéglátóhelyen legalább harminc napot egyszerűsített foglalkoztatással volt bejelentve és regisztrált álláskereső vagy aktív korúak ellátására jogosult”

– jelentette be Papp László tájékoztatóján. A polgármester kifejtette: az érintettek három hónapon keresztül havi 50 ezer forintra nyújthatnak be támogatási kérelmet, és ugyanilyen mértékű segítséget tud nyújtani az alap azoknak is, akik nappali képzésben (iskolában, szakképző intézményben vagy felsőoktatásban) tanulnak és COVID-fertőzés következtében elvesztették egyik vagy mindkét szülőjüket.

A felhívás módosítása érinti az egyszeri támogatás mértékét is. Az eddigi összegek megduplázódnak, tehát a korábbi 50 ezerről 100 ezer forintra nő az igénybe vehető támogatás, ha pedig egy háztartásban élők közül többen is jogosultak, akkor összesen 80 ezer forint helyett 160 ezer forintra pályázhatnak. Papp László bejelentette azt is, hogy további intézkedéseket hoznak, hogy még többen legyenek jogosultak a támogatásra.

„Ezt továbbra is az egy főre jutó havi nettó jövedelemhez kötjük, de itt emeljük a jövedelemhatárt. Mostantól kezdve azok a családok is pályázhatnak, ahol 90 ezer forint vagy egyedül élők esetén 130 ezer forint az egy főre jutó havi nettó jövedelem”

– tette hozzá a városvezető. Ez 10-10 ezer forintos növekedés az előző kiíráshoz képest. A jogosultak körébe továbbra is beletartoznak – így egyszeri, de már megemelt összegű támogatásra pályázhatnak – azok, akik legalább 30 napra fizetés nélküli szabadságra kényszerültek 2020. november 4-e óta. Továbbá, akiket a munkáltató 2020. november 4-e után meghozott döntés értelmében mentesített a munkavégzés alól, és ez idő alatt nem kaptak fizetést. Emellett, azok a főállású egyéni vállalkozók, akik 2020. november 4-e után bejelentették vállalkozásuk szüneteltetését, ami legalább 30 napig fennállt. Illetve, akik igazolt koronavírus-megbetegedés miatt 2020. november 4-e után keresőképtelen állományba kerültek, így csökkent a jövedelmük.

A kérelem benyújtásának nincs határideje, a segélyalapban rendelkezésre álló keretösszeg felhasználásáig folyamatos. A támogatásként jelenleg felhasználható összeg nagyságrendje körülbelül 88 millió forint, de ez nőhet.

„A városi költségvetés-tervezetben javaslatot tettem arra, hogy további 30 millió forintot emeljünk rá a városi segélyalap keretére. Ez a költségvetés elfogadása után rendelkezésre áll majd, ami azt jelenti, hogy a felhasználható keretösszeg mintegy 118 millió forintra nő” – fogalmazott a polgármester.

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke hozzátette: a kérelmekkel kapcsolatos adminisztratív teendőket továbbra is a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye végzi, ezért annak postacímére (4025 Debrecen, Petőfi tér 8.) várják a szükséges dokumentumokat, melyek a https://segelyalap.debrecen.hu oldalon elérhetők, a regisztráció pedig ezen a felületen is elvégezhető. Rózsahegyiné Juhász Éva elmondta: a kérelmek elbírálását szakmai testület végzi, a döntést az egyházi intézmény nem bírálja felül.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.