Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A babákat is nagy örömmel látják a Debreceni Egyetemen

| 2020. 12. 10. | 10:53:00
A felsőoktatási intézmény támogatja a gyermekvállalást.
A babákat is nagy örömmel látják a Debreceni Egyetemen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milyen módon jelenik meg a családbarát szemlélet a különböző hazai egyetemeken a pandémia idején? Erről a témáról szervezett debreceni székhelyű online kerekasztal-beszélgetést a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a rendezvény elején tartott köszöntőjében elmondta: a Debreceni Egyetem elkötelezett a családbarát szemlélet képviseletében, a családbarát szolgáltatások egyre szélesebb körben való kiterjesztésében. A családok szerepet kapnak a DE képzési és kutatási programjában, több karon, többféle  összefüggésben foglalkoznak a család intézményével. – Ennek egyik példája, hogy nemrég indították el a családpedagógiai szakot. Az egyetem mindennapi életében a járványtól függetlenül is napirenden vannak az ilyen kérdések, amelyek megegyeznek a nemzetpolitika céljaival is – közölte. Az oktatási rektorhelyettes kifejtette: a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elsőként a hazai egyetemek között irodát működtet a Debreceni Egyetemen. Ezen felül a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ szervezésében számos családbarát rendezvényt tartanak az intézményben egész évben, amelyekkel az itt dolgozók, itt tanulók családjainak igyekeznek segíteni.

Fontosnak tartotta, hogy a járványhelyzet ellenére ezeket – lehetőség szerint – továbbra is folytassa az egyetem.

A programban Fűrész Tünde, a KINCS elnöke, Pongrácz Attila, a Széchenyi Egyetem dékánja, Kamuti Hajnalka, az Óbudai Egyetem mestertanár-családbarát munkahely programfelelőse, Kassa Gabriella, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanácsadó szakpszichológus trénere, Mihály Orsolya, a Pécsi Tudományegyetem „Családokért” program koordinátora, HR fejlesztési osztályvezetője, Újvári Enikő, a Balansz program vezetője, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke, valamint Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese számolt be arról, hogy intézményükben miként foglalkoznak a családokkal a koronavírus idején.

– A kerekasztal azért jött létre, hogy tudjunk egymástól tanulni, illetve tudjuk egymást erősíteni – jelentette ki a kerekasztal-beszélgetés házigazdája, Berényi András, a DEMEK központvezetője. A szakember nagyon fontosnak tartotta a család szerepét és a közösségszervezést. Hangsúlyozta, hogy a csaknem 10 ezer dolgozóval és majdnem 30 ezer hallgatóval rendelkező Debreceni Egyetem 2011-ben indult először a Családbarát Munkahely Pályázaton. Kiemelte, mintegy 700 debreceni egyetemi dolgozó, illetve diák van jelenleg otthon kisbabával. A GYES-en, GYED-en lévő anyukákkal, várandósokkal most online klub formájában tartják a kapcsolatot. A tartósan beteg, speciális gondozást igénylő gyerekeket nevelőket a KINCS munkatársaival közösen kérdőívvel keresik meg a járványidőszakban, amellyel azt szeretnék felmérni, hogy milyen többletigényük van, és mivel lehetne őket tehermentesíteni. Az egyedi szolgáltatások között említette, hogy a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal közösen baba-mama szobát alakítottak ki az egyetemen, ahol a Lelkierő Egyesület gyermekfelügyelet biztosít hétköznapokon, illetve diplomaosztók alkalmával. Kiemelte: gyermekneveléssel kapcsolatos és dolgozói konzultációt biztosítanak, amelyeket egyre többen vesznek igénybe. Az idősebbeknek szenior akadémiát működtetnek. Az egyetemi Mikulás ünnepségeire pedig a családok mellett sok nagyszülő is ellátogat. Halottak napja alkalmából a Debreceni Egyetem évek óta megemlékezést tart az egyetemi lelkészséggel közösen az elhunyt dolgozók és hallgatók tiszteletére – számolt be Berényi András.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Egy rendőr tanúvallomása: Magyar Péter újabb posztjában Deutsch Tamásról ír
Egy rendőr tanúvallomása: Magyar Péter újabb posztjában Deutsch Tamásról ír
A Fidesz EP-listavezetője többször is kábítószer hatása alatt állhatott – ez derül ki a leírtakból.
Hirdetés
Hirdetés
Völner-Schadl-ügy: megszólalt az ügyészség
Völner-Schadl-ügy: megszólalt az ügyészség
Hangsúlyozzák, nem lettek tények kihúzva a vádiratból.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés