Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kis Kína Debrecenben

| 2020. 10. 02. | 14:47:00
Őszközépünnepet rendeztek, holdsütemény is volt.
Kis Kína Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kedvezőtlen időjárás ellenére is szép számú közönség előtt rendezte meg csütörtökön a Kínai Nemzeti és Őszközépünnepet a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Konfuciusz Intézete Debrecen várossal együttműködve a Dósa nádor téren.

Az esemény aktualitását az új Kína 71 évvel ezelőtti megalakulása, valamint az őszközép, a több ezer éves hagyományokra visszatekintő aratóünnep adta. A programot a Kínai Hallgatók Debreceni Egyesülete (Chinese Student Association Debrecen) által készített rövid üdvözlő videó indította.

– Sokszor éri az a vád a debrecenieket, hogy zárkózottak az idegenekkel szemben, de az, hogy az ünnep alkalmából ilyen sokan összegyűltünk a szakadó esőben, élő cáfolata ennek a legendának – kezdte köszöntőjét Puskás István. A város kulturális területért felelős alpolgármestere felidézve egyetemi oktatói pályafutását kiemelte: fontos, hogy az olasz, francia, német, angolszász kultúra mellett a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán belül tavaly – a kínai állam és a város együttműködésének köszönhetően – létrejött Konfuciusz Intézet révén a kínai kultúra is állandó képviselettel rendelkezik Debrecenben.

A Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, Cui Xianjun a tradicionális kínai verselés szigorú szótag és ritmusképletét követő stílusban íródott saját költeményével köszöntötte az ünnepet, természetesen kínai nyelven.

– Az Arany Heteként is ismert őszi fesztivált mind Kínában, mind a világ számos kínai közösségében megtartják, hogy alkalmat teremtsenek a családoknak és közeli barátoknak, hogy együtt lehessenek, és megajándékozzák egymást. A mi ajándékunk az a színes program, amelynek összeállításán sokan és sokat fáradoztak – fogalmazott angol nyelvű köszöntőjében Csontos Pál, a Konfuciusz Intézet magyar igazgatója.

Majd az előadások vették át a főszerepet a Dósa nádor téren felállított színpadon, ahol elsőként Sha Yunyi és Xie Lingxiao (ének) és Petró Mátyás kalligráfiájának köszönhetően kaphatott ízelítőt a közönség ebből a klasszikus és egyedi műfajból.

A Konfuciusz Intézet és a Debreceni Wing chun Kung Fu Egyesület együttműködésével indított kurzus hallgatói bátorságpróbát tartottak, bemutatva, hogy rövid idő alatt mennyi mindent sikerült elsajátítani ebből az ősi mozgáskultúrából.

Az ünnepi műsor leglátványosabb, de mindenképpen legszínesebb elemeként magyar és kínai hallgatók vonultatták fel a tradicionális öltözékek sorát.

A Kínai Nemzeti és Őszközépünnepet egy különleges filmpremier zárta: a filmetűd két fiatal kínai szereplő szemszögéből mutatta be, hogy mit jelent számukra debreceni diáknak lenni. Az alkotás – amely az egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központjának kivitelezésében készült – rendezője Perczák Zsolt, a BTK Kommunikáció Tanszékének egykori hallgatója.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!