Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ötletadó filmeket is néztek a debreceni trafikrablók

| 2020. 09. 29. | 18:01:00
A fegyvert elrejtették, a pénzt elköltötték.
Ötletadó filmeket is néztek a debreceni trafikrablók
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Járásbíróság szeptember 29-én hozott ítéletet annak a két vádlottnak az ügyében, akik „nagy tervüket” váltották valóra azzal, hogy augusztus 26-án, kora reggel kiraboltak egy debreceni dohányboltot a Dózsa György utcában. Az elsőfokú bíróság a 18 éves O. R.-t tettesként, míg társát, a 19 éves R. J.-t bűnsegédként fegyveresen elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek.

Ezért elsőrendű vádlottat a bíróság 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, míg társát 3 év 6 hónap börtönbüntetéssel sújtotta és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak korábbi nevelőintézeti tartózkodásuk során ismerkedtek meg egymással, ahol jó barátságba kerültek. Útjaik egy ideig különváltak, majd O. R. augusztusban felkereste barátját, hogy régi „nagy tervüket” valóra váltsák és a filmekben látott módon kirabolnak egy postahivatalt, vagy egy dohányboltot. Azt tervezték, hogy a bűncselekményhez felhasználják az egyik ismerősük tartási engedélyhez nem kötött légpuskáját. A két fiatal ezután kétszer úgymond terepszemlét tartott az éjszakai órákban Debrecenben a célpontként számításba vehető boltoknál. A feltérképezés után a vádlottak augusztus 25-én a késő esti órákban hozzáfogtak tervükhöz, fedőruházatot öltöttek magukra, amit menekülés közben akartak magukról levenni, hogy üldözőiket megtévesszék, valamint magukhoz vették a légpuskát, ami egy tokban volt. A vádlottak augusztus 26-án éjszaka, 2 óra körül megjelentek a Hatvan utcai dohányboltnál, ahol azonban többen is tartózkodtak, ezért innen elmentek. A két fiatal 6 óra 30 perc körül a Dózsa György utcai garázssoron található dohánybolthoz ment. A 18 éves fiú a magával hozott – a valódi tűzfegyvernek látszó – légpuskával bement az üzletbe és megfenyegette az eladót és pénzt követelt. Társa a bűncselekmény közben a bolt előtt várakozott és figyelt.

Az eladónő a fenyegetés hatására megijedt, ellenállást nem tanúsított, majd a fiú a kasszát kinyitotta, és abból kivett közel 54 ezer forint készpénzt, amit az övtáskájába tett, valamint magához vett még három doboz cigarettát, majd társával együtt a helyszínről elmenekültek.

A vádlottak fedőruházatukat levették, majd taxival az autóbusz pályaudvarra mentek, ahol felszálltak a Miskolcra közlekedő buszra – tudatta közleményében a törvényszék. Ott R. L. testvérénél töltöttek egy éjszakát, majd vonattal Egerbe utaztak, ahol a fedőruházatot elégették, közben pedig az eltulajdonított készpénzt elköltötték. Elfogásuk érdekében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság elfogatóparancsot adott ki a két fiatal ellen, amely Egerben vezetett eredményre.

Dr. Sal Ildikó bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy bár a fegyveresen elkövetett rablás fegyházban végrehajtandó szabadságvesztéssel büntetendő, azonban a bíróság a fiatal felnőtteknél enyhébb végrehajtási fokozatot alkalmazott, mivel a büntetés nevelési célját az ő esetükben a börtönfokozat eredményesebben elérheti. A Debreceni Járásbíróság ítélte nem jogerős, az ügyész a büntetés mértékének súlyosítása érdekében, míg a vádlottak és védőik enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

[Beillesztett cikk: Elfogták a fiúkat, akik kirabolták a Dózsa György utcai trafikot]

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés