Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az összetartozást fogja szimbolizálni Debrecen virágkocsija

| 2020. 08. 13. | 16:44:00
Idén tíz kompozícióban gyönyörködhetünk.
Az összetartozást fogja szimbolizálni Debrecen virágkocsija
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A rendkívüli helyzet ellenére sem marad el Debrecen összművészeti rendezvénysorozata és Virágkarnevál „Másképp” címmel tíz virágkompozícióban gyönyörködhetnek az érdeklődök augusztus 20-23. között. A virágkarnevált 1966 óta rendezik meg a cívisvárosban, idén lesz az ötvenegyedik, mivel négy alkalommal különböző okok miatt nem tartották meg az eseményt – mondta Balázs Ákos a rendezvényt beharangozó augusztus 13-i sajtótájékoztatón. Az alpolgármester kiemelte, a virágkocsik minden évben valamilyen üzenetet hordoznak, melyekkel nemcsak a debrecenieknek, hanem a világnak is üzennek.

Hozzátette, minden évben azok a témák jelennek meg a kompozíciókban, amik foglalkoztatják a lakosságot. 

Balázs Ákos

– Három üzenetet fogalmaztam meg: az egyik a környezetvédelem és a természet szeretete, a másik a hagyományaink és az elődeink tisztelete, a harmadik pedig az összetartozás érzése. Utóbbit Debrecen virágkocsija fogja képviselni, ami a Trianon 100 nevet kapta. A nemzeti összetartozás évében szeretnénk üzenetet küldeni mind a magyarságnak, mind a Kárpát-medencében élőknek, mind a világnak, hogy számunkra mit jelent Trianon – fogalmazott Balázs Ákos. Hozzátette, a virágkocsin Pál apostol emblematikus gondolata fog szerepelni, ami Debrecen üzenete 2020-ban.

Az alpolgármester elmondta, az eddigi felvonulásokon 586 virágkocsi vett részt, az öt kontinensről mintegy 70 ezer fellépő érkezett Debrecenbe, a kompozíciók elkészítésében, a rendezvények lebonyolításában 100 ezer fő segédkezett és a virágkocsikhoz több mint 100 millió virágot használtak fel.

Majoros Petronella

Majoros Petronella, Hajdúszoboszló alpolgármestere tudatta, utoljára 2000-ben vett részt a fürdőváros a virágkarneválon, akkor az Aquaparkot mutatták be. – Idén történelmi múltat idéz fel a város virágkocsija, hiszen Bocskai István erdélyi fejedelemnek állít méltó emléket, aki 1606-ban telepítette a lovas hajdúkat Hajdúszoboszlóra. Bocskai kiválóság az egész magyarság szemében, az egyetlen győztes szabadságharcunk vezetője, aki lezárt egy 15 évig tartó háborút, visszaállította Erdély függetlenségét és a vallási szabadságjogokat is – fogalmazott. Mint mondta, maga a kompozíció is ezt eleveníti fel, hiszen látható lesz Bocskai István koronája mellett egy jogar és egy adománylevél. Ezeken felül egy lovas hajdú díszíti az installációt.

Bocskai 1605-ben koronát kapott az oszmán szultántól, amely egy erős hatalom szimbóluma lett. A Habsburgok ezt veszélyesnek ítélték és a koronát 1610-ben, Bocskai halála után Bécsbe szállították. Az eredeti korona hazahozatalára nincs lehetőség, de Hajdúszoboszló engedélyt kapott egy hiteles és nemes másolat elkészítésére, mely 2020 őszétől lesz látható a város múzeumának új épületében, a Fejedelmi Kincstárban.

Az alpolgármester kiemelte, Hajdúszoboszló önmagát is díszíti virágokkal, hiszen az összefüggő parkokban, a közterületeken idén 10 ezer virág pompázik.

Michael Potts

A Teva Gyógyszergyár Zrt-nek volt a legtöbb virágkocsija eddig a karneválon és nagyon bíznak abban, hogy idén is egyértelmű üzenetet fognak közvetíteni. Michael Potts, a Teva debreceni telephelyvezetője tudatta, idén Semmelweis Ignácot idézik meg kompozíciójukkal, így tisztelegnek az anyák megmentője előtt, aki az orvosi kézfertőtlenítés megteremtőjeként ismert. – A Tevának és nekünk is nagyon fontos Debrecen mindazzal a közösséggel és tradícióval, amit ezek az események képviselnek. Virágkocsinkkal a kéz tisztán tartására utalunk, mely jelen helyzetben különös fontossággal bír a világ minden táján – mondta Potts. Hozzátette, a Teva az utóbbi hónapokban több mint 2000 liter kézfertőtlenítőt adományozott debreceni intézményeknek, és juttatott el a város kiemelt rendezvényeire.

Győrösi Pál

A Richter Gedeon Nyrt. első alkalommal készít virágkocsit, a kompozíció az 1990-es évek elején népszerű rajzfilmsorozatra épül, amely az „Egyszer volt...az élet” címet viseli. Győrösi Pál PR és kormányzati kapcsolatok munkatársa úgy fogalmazott, nehéz dolguk volt, hiszen a Teva „már minden jó poént ellőtt az elmúlt években”, de mégis sikerült az egészségügyhöz és a gyógyszerészethez kapcsolódó virágkocsit alkotni. – Kevesen tudják, hogy a Richter benne van abban a konzorciumban, amely keresi a koronavírus elleni hatóanyagot, így a küldetésünk inspirált minket a virágkocsink történetére – mondta.

Hozzátette, augusztus 22-én lesz megtartva a Richter Egészségváros programsorozat a II. János Pál pápa téren, melynek célja, hogy minél többen tegyenek egy lépést saját egészségük megőrzése és fenntartása érdekében. Szűrővizsgálatokkal, tanácsadásokkal, előadásokkal, és nagyszerű családi programokkal készülnek a szervezők, ahol az egészség megőrzése mellett a jótékonyság is nagy hangsúlyt kap. A Richter Gedeon Nyrt. kétmillió forint alapadományt ajánlott fel a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézete számára egy defibrillátor és egy gyermekfogászati szék beszerzésére. Ezt az adományalapot a résztvevők minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért járó adományponttal növelni tudják, mivel a Richter pontonként 300 forinttal megemeli az alapadomány összegét.

Tehát minél aktívabban tesz valaki saját egészségéért, annál nagyobb mértékben járul hozzá az adomány gyarapításához. 

Domokos Csilla

Domokos Csilla, az AKSD Kft. szóvivője elmondta, tizenkilencedik alkalommal mutatkoznak be a Debreceni Virágkarneválon, az idén is a környezetvédelem a központi téma. Tavaly jegesmedvéket mutattak be, idén pedig koalák szimbolizálják mindazt, amit az emberiségnek meg kell óvni. – Óriási kihívást jelent, hogy a klímaváltozással szembenézve lépéseket tegyünk, hogy megóvjuk a bolygónkat. A kompozícióban szereplő tűzkakas egyebek mellett az erdőtüzeket jelképezi, ami sokszor emberi gondatlanságból vagy szándékosságból fakad – fogalmazott a szóvivő.

Átányi Ajtony

Tizenegy éves a Fórum Debrecen bevásárlóközpont, ennek ellenére idén a tizenkettedik virágkocsijukkal mutatkoznak be a közönség előtt. Átányi Ajtony igazgató közölte, most is a divatot jelenítik meg, hiszen Szinyei Merse Pál Lila ruhás nő festménye előtt tisztelegnek. Kevesen tudják, hogy a festőművész felesége állt modellt a képhez, és saját maga szabta, varrta a ruháját.

Bódor Edit

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője a programok sokszínűségéről ejtett szót. Elmondta, augusztus 15-én kezdődnek a rendezvények, szombaton 12 órától közösségi díszítésre várják a látogatókat a Nagyerdei parkban. Augusztus 15. és 19. között táncos flashmobok lesznek a Kossuth téren 16-22 óra között, emellett fúvós térzenével készülnek a Dósa nádor téren augusztus 15-20. között. Augusztus 15-én, 19 órától rendezik a II. Night Ride kerékpáros felvonulást, mely az Egyetem tértől indul (500 fő jelentkezhet maximum). Augusztus 15-22. között minden nap 20 órától városházi zenés estékre csábítanak a Városháza udvarára, valamint megrendezik a Galiba gyermekfesztivált is augusztus 16-20. között a Vidámparkban. Augusztus 20-án lehet megtekinteni a virágkocsikat a Kossuth téren, 9 órától lesz az országzászló felvonása, a kenyérszentelés, 10 órától pedig ünnepélyesen átadják a Dósa nádor teret. A virágkocsikat augusztus 23-áig lehet megtekinteni a II. János Pál pápa téren.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Fontos útvonalon fejlesztették, hiszen ez az utca vezet az orvosi rendelőhöz.
Hirdetés
Hirdetés
Újabb üzemanyagárstop jöhet
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.