Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szemléletformáló természetpedagógia Debrecenben

| 2020. 06. 12. | 19:52:00
Az egyetemi képzés célja, hogy a majdani szakemberek a fiatalokat a természeti környezetük megbecsülése felé tereljék.
Szemléletformáló természetpedagógia Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Környezetünk megismertetése és megóvása, a szemléletformálás és a környezettudatosság a természetpedagógia célja.A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara hazánkban elsőként hirdette meg három féléves posztgraduális képzését. A képzés kezdeményezője, szakvezetője elmondta, természeti értékeink felismerése, illetve megóvása az agrárképzés minden területén elengedhetetlen. Juhász Lajos, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékének vezetője hozzátette, a képzés célja, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik meglévő tudásuk átadásával a hagyományos, illetve az erdei iskolákban, állatkertekben, vadasparkokban a legfogékonyabb réteget, az általános és középiskolásokat a természeti környezetük megbecsülése felé tereljék.

A pedagógusképzés nem új szerep az agrárkar számára, hiszen az agrármérnöktanár képzés révén nagy hagyományai vannak.

– A természetpedagógus képzés beindítása egy hosszú folyamat eredménye, amely a 2002-ben a természetvédelmi mérnök szak általunk történő alapításával és meghirdetésével kezdődött. A főiskolai szak kialakítása után, az alap és mesterképzés megteremtését követően, a képzések oktatási, gyakorlati, több éves tapasztalatai alapján terveztük meg a természetpedagógus képzés országos létrehozását, majd ennek engedélyezése után az elindítását 2019-ben – idézte fel az alapítás körülményeit Juhász Lajos.

A hallgatók két választható tantárgycsoporton, az erdőpedagógia és a zoopedagógia területén folytathatták tanulmányaikat a törzsanyagot képező tantárgyak mellett.

A hallgatók között voltak természetvédelmi mérnökök, állatkertekben dolgozó diplomások. A 2020-ban beiskolázott újabb évfolyamban pedagógusok, nemzeti parki szakemberek mellett a Budapesti Állatkertből is jelentkezett egy, már Phd-fokozattal rendelkező hallgató. – A pedagógusok számára egy teljesen más jellegű kihívást jelent az iskola falain kívüli oktatás. Ezt a plusz tudást és tapasztalatot szerettük volna megadni. Az első félévben az alapozó tárgyakra, többek között az állat- és növényismeretre, illetve környezeti nevelésre helyeztük a hangsúlyt. A tematika része a didaktika és a személyiségfejlesztés is, ezért a DE Bölcsészettudományi Kar oktatói is bekapcsolódtak a képzésbe. A szakirányhoz kötődő tárgyak ez után következtek, a harmadik félévben pedig már a gyakorlat került a fókuszba. A képzés során hazánk nemzeti parkjaiban is gyarapíthatták tudásukat hallgatóink vezetett terepgyakorlatok formájában – ismertette a szakvezető.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a nemzetközi trendekhez hasonlóan fokozatosan nő a természetközeli táborok, erdei iskolák, tematikus zöld programok iránti érdeklődés hazánkban is. Juhász Lajos kifejtette: a piaci igény növekedésével nő a szakemberek iránti kereslet is, ez pedig felértékeli a képzés jelentőségét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gasztronómiai rendezvény színesíti a hortobágyi kihajtási ünnepet
Gasztronómiai rendezvény színesíti a hortobágyi kihajtási ünnepet
Az eseményhez a vármegyei önkormányzat is csatlakozik.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Komoly vevő van a vármegyei napilap debreceni székházára
Április végén lezárulhat az adásvétel.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Párizsi olimpia: a franciák ellen kezd a női kézilabda-válogatott
Párizsi olimpia: a franciák ellen kezd a női kézilabda-válogatott
A férfiak pedig először Egyiptommal csapnak össze.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!