Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Stratégiai együttműködést indított a Microsoft a Debreceni Egyetemmel

| 2020. 06. 16. | 14:04:00
Az oktatók bemutatták projektjeiket.
Stratégiai együttműködést indított a Microsoft a Debreceni Egyetemmel
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Mesterséges Intelligencia Tudásközpont program létrehozásával stratégiai együttműködést indított a Microsoft Magyarország vezető magyar egyetemekkel, így a Debreceni Egyetemmel is. A Microsoft a mesterséges intelligenciai megoldások vezető fejlesztője, elkötelezett annak érdekében, hogy technológiára épülő, helyi fejlesztések révén megoldják a helyi vagy akár a globális problémákat – mutatott rá Merényi Ádám. A Microsoft Magyarország oktatási üzletágvezetője a június 16-i online sajtótájékoztatón elmondta, a problémák és lehetőségek beazonosításában, valamint a megoldások kidolgozásában kulcsszerepük van az egyetemeknek, hiszen rengeteg innováció jön az egyetemi szférából.

Hozzátette, a tudomány és a technológia képviselőinek közös munkája révén olyan problémákat oldhat meg az emberiség, amelyeket eddig nem sikerült, és olyan kulcsterületek mindennapjait lehet megkönnyíteni, mint az egészségügy, a környezetvédelem, a gazdasági és az állami szféra.

– A Microsoft elkötelezett annak érdekében, hogy innovatív technológiái a magyar felsőoktatás és a magyar tudomány rendelkezésére álljanak, ígyminél több nagy társadalmi hasznosságú alkalmazás születhessen Magyarországon – hangsúlyozta.

A Microsoft Magyarország MI Tudásközpont programja kilenc egyetemen működik, első vidéki állomásként nagyon fontos és előrehaladott projekteket mutattak be a Debreceni Egyetemmel partnerségben.

A MI Tudásközpont programmal a cél kettős: támogatni olyan hasznos fejlesztéseket, amelyek mindannyiunk javát szolgálják, és aktívan segíteni azt a folyamatot, amelyben a mesterséges intelligencia, gépi tanulás és az adattudomány a hazai egyetemi képzések szerves részévé válik annak érdekében, hogy a legtehetségesebb diákok kutatásait és mindennapi munkáját a technológia a lehető leghatékonyabban támogassa. – A MI Tudásközpont programnak köszönhetően – hosszú távú szakmai együttműködés keretében – a részt vevő egyetemeken több ezer hallgatót a legkorszerűbb technikai tudással vértezünk föl. A mesterséges intelligencia vagy a gépi tanulás és ezek kombinációjára építő fejlesztéseket támogatunk. Ezek hozzájárulnak az emberek mindennapi életéhez – mondta Merényi Ádám. 

Az országos szintű programot a Microsoft Magyarország az oktatók számára biztosított képzésekkel és speciális tananyaggal támogatja.

A Microsoft Azure számítási kapacitást is biztosít az oktatóknak és hallgatóknak, hogy az első lépéseket megtehessék a mindenki számára elérhető mesterséges intelligencia felé. Hozzájárulnak a mesterséges intelligencia oktatásához is, hogy a frissen szerzett ismeretek birtokában kísérletezzenek tovább és teszteljék a fejlesztéseiket. A mesterséges intelligencia oktatása gazdasági értelemben is nagy jelentőségű, hiszen sok kutatás szerint kiemelkedő kereslet van a digitális értelemben is képzett munkaerő iránt. A mesterséges intelligencia tudása növeli az emberek értékét a munkaerőpiacon és javítja a karrierlehetőségeket is.

Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar dékánja elmondta, 2019 júniusában az egyetem négy karának 29 oktatója elvégezte a Microsoft Al School 25 órás kurzusát, majd megkezdődött a megismert tananyag beépítése a BSc, MSc és PhD kurzusokba.

A 2019/20-as őszi félévben még 60 hallgató, a tavaszi félévben már 519 hallgatóhoz jutott el az adott ismeret az Informatikai Karon.

– Amikor számítási erőforrásra van szükség, akkor az Azure (felhő) minden esetben hasznos eszköz lehet. Ezt leggyakrabban a laborok gyakorlatán keresztül tudjuk bemutatni. A hallgatók ismereteinek bővítése szükséges a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás területén. A felhő alapú szolgáltatások elterjedőben vannak és az adattudomány vonatkozásában a képzési spektrum folyamatos szélesítése is napirenden van – jelentette ki a dékán. Hozzátette, a Microsoft komoly hangsúlyt fektet arra, hogy a hallgatók nagyon jó háttértámogatást kapjanak. Az Azure-t a gyógyszeripar területén is tudják használni, hiszen nincs szükség arra, hogy kutatásokhoz számítógépeket vásároljanak, hisz a felhőből "kikérik" a szükséges erőforrásokat, így rengeteg energiát megspórolnak.

Barta Zoltán, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar tanára a vadlovak megfigyelésén keresztül mutatta be a mesterséges intelligencia használatát. A Hortobágyi Nemzeti Parkban drónok segítségével elemezték a vadlovak mozgásmintázatát, majd azokat manuálisan elemezték. Utóbbi rengeteg időt vett igénybe, így a mesterséges intelligenciát alkalmazták a viselkedésökológia megértéséhez.

Elmondta, a jövőben egy olyan alkalmazást szeretnének fejleszteni a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársainak, ami lehetővé teszi a vadlovak egyedi azonosítását.

– A mesterséges intelligenciával támogatott klinikai kutatások számos olyan kérdést vetnek fel, amit elmúlt időszakban megpróbáltunk megválaszolni – mondta Emri Miklós, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Klinikai Központ tudományos főmunkatársa. Hozzátette, a 21. század nagy kihívása, hogy az egészségügyi intézményekben tárolt adatokat hogyan lehet elérhetővé tenni a gépi tanulás, a korszerű információs tehcnológia számára. Így az Azure segítségével kialakítottak egy adat-tárházat, amelyben a kutatási célra szánt adatokat anonimizált formában tárolják és elemzik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Az olcsóbb konstrukció további útépítéseket tesz lehetővé.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés