Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az öregek kapcsolatai beszűkültek Magyarországon

| 2020. 05. 13. | 17:52:00
Kutatást végez a Debreceni Egyetem
Az öregek kapcsolatai beszűkültek Magyarországon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus-járvány kapcsán hozott korlátozó rendelkezések hatásait vizsgálja a 60 év fölötti népesség körében a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Gerontológiai Tanszékének kutatócsoportja. A cél a problémák definiálása, beavatkozási javaslatok megfogalmazása.

A tapasztalatok szerint Magyarországon az idősödő nemzedék kapcsolatai beszűkültek, minél idősebb valaki, annál kevesebb ember veszi körül, nagy az elmagányosodás és az izoláció veszélye.

Ez a jelenlegi helyzetben különösen érvényes. Az Egészségügyi Kar kutatásának célja, hogy megvizsgálják a koronavírus-járvány egyéni és közösségi hatását az idősödő népesség körében.

Huszti Éva, a Gerontológia Tanszék munkatársa szerint ugyanakkor vannak olyan hatvan év felettiek, akik sokféle közösséghez tartoznak, igyekeznek aktív idős életet élni. A járvánnyal kapcsolatos rendelkezések őket is érzékenyen érintették, hiszen számukra megszűnt a közösségi élet megszokott formája. Azok is nehéz helyzetben vannak, akik számára a rokonság, a család, a szomszédok jelentik a kapcsolatot a társadalommal, most velük sem tudnak találkozni a kötelező otthonmaradás miatt.

A szociológus elmondta: egy másik hazai kutatás szerint a 65 év felettiek naponta átlagosan csupán 2-3 emberrel találkoznak, ezek a kapcsolatok alapvetően meghatározzák a mindennapjaikat. Az Egészségügyi Kar kutatása során a szakemberek arra kíváncsiak, hogy a jelenlegi helyzetben ennél a célcsoportnál milyen komplex problémákat, nehézségeket lehet definiálni, hogyan lehetne ezekre beavatkozási stratégiákat megfogalmazni.

– A hatások többrétűek lehetnek, hiszen akinek volt egészségi, mentális problémája, annak  a magány biztosan nem tett jót, főleg hogy korábban szorosan kötődhettek idős klubokhoz, egyesületekhez, esetleg terápiás céllal kapcsolódtak ezekhez a közösségekhez. Természetesen az állapotukra is hatással van a kötelező otthonmaradás. Számítunk negatív hatásokra, készítettünk pilotinterjút, a szakembereink tanulmányozzák a környezetükben élő időseket. Külön fókuszpont lesz a kutatásban az infokommunikációs eszközök használata, a generációk közötti információátadás. Tanulmányozzuk, mennyire jellemző, hogy a fiatalok megtanítják a nagyszülőket a modern informatikai eszközök használatára azért, hogy tarthassák a kapcsolatot egymással. Az idősek ezt a tudást ugyanis átültethetik az egyéb kapcsolatokra is. Már vannak tapasztalataink: az idősek felolvastak egymásnak telefonon, vagy skype-on énekeltek, így tartották működésben a népdalkört. Fontos az is, hogyan találják meg így az új közösségeket.  Egy másik kutatásból látszik az is, hogy

a magányos idősek a mindennapos kapcsolatokra az utcán tesznek szert, beszélgetnek a postással, a fodrásszal, vásárlás közben másokkal, tehát egyrészt a szolgáltató, másrészt pedig a szociális gondozói szférában kínált kapcsolati lehetőségek jelentik számukra a mindennapos érintkezést

– tette hozzá a szakember.

Huszti Éva kifejtette: annak érdekében, hogy jó gyakorlatokat fogalmazzanak meg, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének megyei vezetőit kérdezik, valamint az ő ajánlásuk alapján megyénként még egy olyan szakembert is bevonnak a kutatásba, akinek széleskörű rálátása van az idős közösségekre. A szociológus hozzátette: azáltal, hogy minden megyére igyekeznek kiterjeszteni a vizsgálatot, eltérő tapasztalatokat várnak, változó nehézségekre, problémákra derülhet fény az ország különböző részein. Így könnyebben rá tudják majd vezetni az idős embereket az egyedülléttel és az elszigeteltséggel járó krízishelyzetek kezelésére, megoldására.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A DVSC-nél papíron minden rendben
A DVSC-nél papíron minden rendben
Első körben elfogadták a debreceniek által benyújtott összes dokumentumot.
Hirdetés
Hirdetés
Nagyszabású fejlesztés Balmazújvároson
Nagyszabású fejlesztés Balmazújvároson
Iroda- és csempeházat mutatott be a Kiker Building Kft.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.