Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Svájcban élő debreceni: terjed a kór, de fegyelmezettek az emberek

| 2020. 03. 27. | 08:38:00
Népességre vetítve az egyik legfertőzöttebb ország. Ám a bérek 80 százaléka így is államilag garantált.
Svájcban élő debreceni: terjed a kór, de fegyelmezettek az emberek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Svájc északkeleti részén nincs pánik, nyugodtak az emberek és nem spájzolnak be alapvető élelmiszerekből. Zárva vannak az iskolák, az éttermek, az üzletek, de az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak nyitva tartanak – mondta érdeklődésünkre Kenyeres Pál, a Debreceni KSE egykori hálóőre. A Debrecenből kivándorolt, 6 éve Kreuzlingen mellett, a német határ közelében élő Pál hozzátette, a Thurgau kantonban jelenleg 110 megbetegedés van, ám a szomszédos Zürich kantonban közel 1 500. A déli országrészben nagyobb a megbetegedésszám, Vaudban a legrosszabb a helyzet: 2 351 regisztrált fertőzöttről tudnak.

2020. március 26-i adatok.

Március 26-án a nyolc és félmilliós Svájcban 11 805 fertőzöttet tartanak számon és ezzel összefüggésben 187 haláleset történt.

– Március 16-án rendkívüli állapotot vezettek be a vírus terjedésének lassítása érdekében. A járványvédelmi törvény alapján hozott rendelkezések miatt a közösségi élet csaknem teljes egészében leállt, bezártak a szórakozóhelyek, vendéglők és a legtöbb üzlet is. Az országban igen széles körben végeznek koronavírus-teszteket, folyamatos a kormányzati tájékoztatás, és az emberek komolyan veszik a korlátozásokat – számolt be Pál. Elmondta azt is, az ország magas átfertőzöttsége annak köszönhető, hogy rengetegen ingáztak Észak-Olaszországba.

Pál hat éve kezdett új életet Svájcban.

Népességarányosan nézve Svájc a koronavírus által egyik legerősebben érintett ország, ahol az alacsony lakosságszám ellenére sok fertőzést regisztráltak, ám kitűnő az egészségügyi ellátás. A svájci hadseregnek van egy különleges egészségügyi zászlóalja is, amely segíteni tud bármelyik kantonban a helyi hatóságoknak. – Múlt héten a zürichi kórház kiadott egy közleményt, mely szerint szüksége volt segítségre, de mint kiderült, emberi erőre, ugyanis felszerelésből nincs hiány. A sajtóban azt lehet olvasni, van elegendő maszk és gumikesztyű, emellett újabb lélegeztetőgépeket is vásároltak. Ha valaki érzi magán a tüneteket, akkor ki sem mozdulhat otthonából, az ingyenesen hívható központi telefonszámot kell tárcsáznia, és védőruhás, speciális autóval rendelkező emberek mennek érte, úgy viszik be a kórházba – tette hozzá.

A nyilvános összejöveteleken egyszerre öt ember vehet részt, de csak akkor, ha egymástól legalább két méter távolságot tartanak. Az esetleges szabályszegőket pénzbírsággal sújtják. Folyamatos a rendőri jelentést, de nem nagyobb, mint általában.

Az idősek kimerészkednek az utcára, de csak a boltig, gyógyszertárig mennek, betartva a szabályokat.

– Szerencsés helyzetben vagyunk a feleségemmel, egy kisvárosban élünk. Az iskolák bezárásával az utcák szinte kiürültek, csak a bevásárlás és a számlafizetés miatt mennek ki a lakásból. A gyógyszertárakban egyszerre két vásárló tartózkodhat, ám a két méter távolságot itt is be kell tartani. Általában a két legszélső ablak van nyitva, hogy véletlenül se érintkezzek az emberek. A postákon és az élelmiszerboltokban is két méterenként jelölték ki a várakozási pontot, ezt mindenki be is tartja, itt ez a „divat”. A bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerboltok és a patika van nyitva, a többi területet elkülönítették, vagy egyszerűen bezárták az ajtaját. A svájciak szemléletébe nem fér bele, hogy tolongjanak a boltban, lökdössék a másikat vagy hogy felvásároljanak annyi terméket, amennyire nincs is szükségük. Figyelnek embertársaikra, ilyen a neveltetés – mondta Pál, majd hozzátette, egyedül vécépapírból volt egyik vásárlása alkalmával hiány, de másnapra az is megoldódott. Közölte, Kreuzlingen környékén több albán, koszovói és török lakik, ők 30-40 kiló lisztet vittek haza, de az újságokban is rendszeresen leírják, hogy a szállítmányozás folyamatos, nem kell raktározni, elegendő az utánpótlás.

A fizetés 80 százaléka garantált

Az állam 20 milliárd svájci frankot különített el a koronavírus miatti visszaesés gazdasági mérséklésére, hogy ne menjenek csődbe a vállalkozások, és további összegeket helyeztek tartalékba. A vállalatok a bankokon keresztül akár 500 ezer frank államilag támogatott, egyes esetekben kamatmentes hitelt vehetnek fel. Azok a cégek, amik jelentős csökkenést szenvednek el, áthidaló hitelt igényelhetnek éves értékesítésük 10 százalékáig, de legfeljebb 20 millió frankig.
– A munkavállalókra is gondoltak, hiszen a korlátozások munkahelyek elvesztésével járhatnak. Az alkalmazottaknak le kellett adniuk egy jelentést, hogy nagyjából mekkora kiesés várható a bevételükben a járvány miatt, és a legrosszabb esetben is – ha elveszítik az állásukat  – a fizetési 80 százalékát megkapják az államtól. Én főállásban egy mosodánál dolgozom, a heti munkaidő-keret 42,5 óra. Nyolcvan százalékban éttermeknek mosunk, de jelen helyzetben erre nincs igény, így bérmosást végzünk, idősek otthonából és kórházakból érkeznek textíliák, de csak olyanok, amik az étkezéshez szükségesek, így szalvéták, asztalterítők. Ha egy héten csak 11 órát tudok dolgozni a járvány miatt, akkor azt jelenti a munkaadóm a helyi munkaügyi központnak, és a munkabérem időarányos részét a munkáltatóm fizeti, az állam pedig minimum az átlagos keresetem 80 százalékára kiegészíti azt. Mindenkinek az a fontos jelen helyzetben, hogy a cégek és az alkalmazottak túléljék – fogalmazott. Pál mellékállásban kézilabdaedző, gyerekeket és felnőtteket is tréningezik. Mint mondta, a teljes kézilabdás társadalom bizonytalanságban van a bajnokságot illetően, hiszen hét fordulóval a vége előtt leállították a meccseket, így rengeteget gondolkoznak azon kollégáival, hogyan motiválják a zömében amatőr sportolókat, akik most a négy fal közé kényszerültek.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.