Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyszerű debreceni gyógyítókat és tudósokat tüntettek ki

| 2020. 03. 17. | 11:36:00
Hosszú ideje kiváló munkát végeznek.
Nagyszerű debreceni gyógyítókat és tudósokat tüntettek ki
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem több, kiemelkedő tudományos, szakmai munkát végző oktatója, kutatója, munkatársa részesült állami elismerésben a nemzeti ünnep alkalmából. A kitűntetéseket a díjazottak későbbi időpontban vehetik majd át.

Kihirdették a legmagasabb magyar állami művészeti-kulturális és tudományos kitüntetések, azaz a Kossuth- és Széchenyi-díj díjazottjainak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetésekkel elismertek névsorát. A kitüntetéseket a nemzeti ünnep alkalmából adományozta Magyarország köztársasági elnöke március 15-én. A díjazottak között van a Debreceni Egyetem több oktatója, kutatója, dolgozója.

Széchenyi-díjat kapott Csiba László Mihály Batthyány-Strattmann László-díjas neurológus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának egyetemi tanára. Az elismerést a szélütés diagnosztikája és gyógyítása területén elért rendkívüli eredményei, különösen a stroke legjobb gyógyszeres kezelési módszere, a vénás vérrögoldás használatának fellendítését elősegítő ellátási modell kidolgozásában betöltött kimagasló szerepe miatt ítélték oda a neurológus szakembernek.

Ugyancsak Széchenyi-díjat vehet majd át Simonyi Sándor gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipari Professzora, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára. A díjjal a szakember hazai gépjárműtechnika területén folytatott öt évtizedes, a gépjárműipar újjáéledéséhez is hozzájáruló, kiemelkedően eredményes kutató-fejlesztő, illetve innovációs tevékenységét ismerték el.

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat kitüntetést ítéltek oda Fekete Károlynak, Batthyány-Strattmann László-díjas orvosnak, a Debreceni Egyetem professor emeritusának. A díjat a traumatológia területén végzett, különösen a combnyaktörések kezelése, valamint a könyökízületek mozgásjavító műtéti eljárásának kidolgozása terén sikeres, nemzetközileg is elismert gyógyító- és kutatómunkája méltatásaként kapta.

A Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést Nagy Andrea csecsemő- és gyermekgyógyász, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikája Perinatológiai és Gyermek Idegsebészeti Osztályának vezetője, klinikai főorvosa a Debreceni Egyetem Klinikai Központ neonatológusának ítélték oda, aki a csecsemő- és gyermekgyógyászat, valamint a  neonatológia területén szakorvosként, kutatóként és egyetemi oktatóként végzett magas színvonalú munkát.

A lovagkereszttel ismerték el Szikora Veronika Tünde jogász, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánjának, egyetemi tanárának a polgári jog, különösen a társasági, illetve az  összehasonlító jog területén végzett több évtizedes, széles körű kutatói és oktatói tevékenységét. 

Az elismerést Győri Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Táplálkozástudományi Intézetének korábbi intézetigazgatója, egyetemi tanára, professor emeritusa is megkapta.

A Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat elismerést vehet majd át Kerényi Attila geográfus, a földrajztudomány doktora, a Debreceni Egyetem professor emeritusa, aki a környezettudomány területén végzett több évtizedes kutatómunkát, valamint a díjjal a debreceni geográfusképzés megújítását is magába foglaló oktatói tevékenységét ismerték el.

A kitüntetésben részesült Matesz Klára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a  Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogorvosi Anatómiai Intézetének tanszékvezetője, az Általános Orvostudományi Kara Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének egyetemi tanára is. A szakember a Debreceni Egyetemen működő karok oktatói-kutatói tevékenységének fejlesztése, valamint a tudományos témavezetés és kutatás terén elért eredményei elismeréseként kapja meg a kitüntetést.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Kanyári Zsolt sebész és gasztroenterológus, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának főorvosa, akinek több évtizede tartó lelkiismeretes sebészorvosi munkákát, valamint kimagasló tudományos és oktatói tevékenységét ismerték el.

Mocsáriné Fricz Julianna, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Dékáni Hivatalának vezetője a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat elismerést kapta közel két évtizede magas színvonalon végzett, eredményes szakmai munkájának elismeréseként.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.