Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni fertőzött nem került kapcsolatba a lakossággal

| 2020. 03. 06. | 21:21:00
Az egyetemen nincs koronavírussal fertőzött személy.
A debreceni fertőzött nem került kapcsolatba a lakossággal
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem hallgatói és dolgozói között továbbra sincs koronavírussal fertőzött személy – tudatta az egyetem sajtóosztálya március 6-án.

Mint írták, a Debrecenben március 5-én pozitívnak minősült esetben érintett brit állampolgárságú, de Debrecenben élő személy a Milánóból érkező repülőből való kiszállása után nem került kapcsolatba a lakossággal, otthonában töltött 2 nap után került az Infektológiai Klinikára a Kenézy Egyetemi Kórház telephelyére. Iskolába járó gyermeke nincs, családja is háztartásbeli életmódot folytat. A repülőn együtt utazók azonosítása megtörtént, a járványügyi hatóság emberei felvették velük a kapcsolatot és a szükséges intézkedéseket megteszik.

A Budapesti Szent László Kórházban lévő iráni illetőségű fertőzött személyekkel az elmúlt napokban kapcsolatba került Debrecenben tanuló iráni hallgatók márius 5-i leletei negatívak.

[Beillesztett cikk: Koronavírus: két gyanús eset Debrecenben]

Hallgatói tanulmányi információk

Az otthoni karanténba kényszerült hallgatók esetében az egyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy számukra biztosítsa a megfelelő tananyagot távoktatás formájában. Távolmaradásáról a hallgató tájékoztassa a Dékáni Hivatalt, illetve a külföldi hallgatók a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központot, hogy a hiányzás igazolt legyen. A tantárgyak teljesítési feltételeiről a tantárgyi koordinátorok adnak tájékoztatást. A félév tanulmányi kötelezettségeinek teljesítési szabályairól a kari vezetés hoz döntést a helyzet alakulásának megfelelően.

Az egyetem vezetése kéri, az egyetemi polgárok kérdéseiket, észrevételeket és javaslataikat írásban jelentsék a corona@unideb.hu e-mail címen.

A fenti tájékoztató és intézkedési terv a jelenleg aktuális helyzetre vonatkozik, melyet szükség esetén a Debreceni Egyetem Operatív Törzs felülbírálhat és az új helyzethez igazíthat. Kérik, fokozott figyelemmel kísérjék az egyetem tájékoztató leveleit, amelyekben folyamatosan biztosítják az aktuális teendőkkel kapcsolatos információkat. Az egyetem mindent megtesz a helyzet megfelelő kezelése érdekében. Az intézmény működése mindezen szabályok betartása mellett – ellenkező intézkedésig –  üzemszerű és folyamatos.

[Beillesztett cikk: Debreceni Egyetem: hivatalos utak felfüggesztve]

Tünetek és azok értelmezése

Amennyiben Önnél hirtelen akut légúti fertőzés tünetei alakulnak ki (láz, torokfájás, levertség, köhögés, légszomj), abban az esetben merül fel a gyanú koronavírus fertőzésre, ha a tünetek jelentkezését megelőzően 21 napon belül szoros kapcsolatban volt koronavírussal fertőzött beteggel, vagy pedig olyan területen járt a tüneteket megelőző 21 napban, ahol a koronavírus közösségi terjedését feltételezik vagy igazolják.

Amennyiben a fentiek alapján koronavírus fertőzés alapos gyanúja felmerül, maradjon otthon és haladéktalanul hívja fel háziorvosát vagy a tartózkodási helye szerinti alapellátási ügyeletet, és kövesse az orvos utasításait, aki intézkedni fog. Ha az elmúlt 21 napban hallgató vagy tanár fertőzött területen járt, akkor három hétig ne menjen közösségbe, maradjon otthonában és figyelje saját magát! Ha mindeközben magán tüneteket észlel, akkor is maradjon otthon. Ekkor telefonon értesítenie kell háziorvosát vagy a háziorvosi ügyelet 24 órás diszpécserszolgálatát (06-52-404040), ahol a Sürgősségi Klinika és az OMSZ kikérdezési listája alapján történik meg a teendők pontos meghatározása. Indokolt esetben az OMSZ speciális szállításának bevonásával lakhelyéről az Infektológiai Intézetbe szállítják.

Amennyiben akut légúti tünetek jelentkeznek, de a fenti további feltételek egyike sem vonatkozik Önre, akkor Önnél a koronavírus fertőzésnek a gyanúja nem áll fenn. Azt tanácsolják, ebben az esetben maradjon otthon, igyon sok vizet, csillapítsa a lázát és ne menjen közösségbe a tünetek enyhüléséig. Ha panaszai súlyosbodnak, légzési nehezítettsége alakul ki, akkor keresse fel háziorvosát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Az Ótemető és a Rakovszky utca kereszteződésében.
Hirdetés
Hirdetés
Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat
Emberrablás Debrecenben: láncra verték áldozatukat
A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség vádat emelt a szökésben lévő elkövetők ellen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.