Hirdetés

Zászlóerdő a húspultokban

hvg.hu

2020.01.12. 12:30

Zászlóerdő a húspultokban
Illusztráció

De mit is jelent ez?

Hirdetés

Január 15-től a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra jól láthatóan ki kell írni a termék származását, sőt a nagyobb boltokban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé – írja a hvg.hu a G7.hu cikkére hivatkozva.

Az intézkedés csak a sertéshúsra vonatkozik, a baromfi, a marha és az egyéb húsoknál nem érezték fontosnak a származási jelölések erősítését.

A zászlóerdő pedig csak a 200 négyzetméternél nagyobb, húspulttal rendelkező boltokban jelenik meg, vagyis a hipermarketekben, szupermarketekben. A diszkontláncok csak előre csomagolt húst árulnak, így őket nem érinti a módosítás (a csomagoláson eleve fel kell tüntetni a származást, de zászlózni nem kell).

A G7 felvetett egy olyan kérdést, hogy egy Szlovákiában nevelt, osztrák vágóhídon levágott, de Magyarországon kiszerelt, forgalmazott sertéskarajra milyen zászlót kell kitűzni?

A NÉBIH válasza szerint a tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését, ha ez a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként azt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni.

zászlóhússertéshúsjelöléshúspult

Szóljon hozzá!

Hirdetés