Hirdetés

Nincs influenzajárvány Hajdú-Bihar megyében

kormanyhivatal.hu

2020.01.12. 10:15

Nincs influenzajárvány Hajdú-Bihar megyében
Illusztráció

Ám javasolják a védőoltás beadatását.

Hirdetés

Influenzajárványról akkor beszélünk, ha a figyelőszolgálatban részt vevő háziorvosok - megyénkben ez 81 szakembert jelent - adatszolgáltatásai alapján az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek száma a járványküszöbértéket meghaladja.

Hajdú-Bihar megyében jelenleg nincs influenzajárvány, ugyanis ez az érték a járványküszöb értékének harmadát sem éri el.

A betegség, valamint a szövődmények megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás. Azok, akik minden évben beoltatják magukat, magasabb szintű védelmet élveznek bármely életkorban, és a rendszeres újraoltásokkal pedig a védettség mértéke növelhető.

A Magyarországon forgalomban lévő influenza ellenes oltóanyagok kizárólag inaktivált vírust, vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák. Fontos tudni, hogy ezek nem okoznak megbetegedést, hanem csupán felkészítik az immunrendszert az influenza elleni védekezésre.

A kormány döntésének köszönhetően a kockázati csoportba tartozó személyek számára 1.300.000 adag oltóanyag áll országosan rendelkezésre. A korábbi évekhez hasonlóan idén is többen jogosultak az ingyenes védőoltásra.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalban mintegy 62 ezer adag oltóanyag már elérhető, amelyeket az érintettek a háziorvosuktól, illetve a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosától igényelhetnek. A védőoltásokat az oltóorvosok az igényléseik alapján kapták a kormányhivataltól: megyénkben eddig 45.500 db védőoltást szállítottak ki. Amennyiben az igényelt mennyiséget felhasználják, úgy természetesen lehetősége van az oltóorvosoknak arra, hogy további vakcina-mennyiséget igényeljenek a kormányhivataltól.

Az oltás beadását célszerű minél előbb igényelni, de mindenképpen javasolt a járvány kezdete előtt.

További részletek a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal weboldalán találhatók.
védőoltásinfluenzainfluenzajárvány

Szóljon hozzá!

Hirdetés