Hirdetés

Gyorsítanák a szociális ellátások célba juttatását Debrecenben

Cívishír

2020.01.23. 09:40

Gyorsítanák a szociális ellátások célba juttatását Debrecenben
Szekeres Antal, Debrecen jegyzője (Fotó: Cívishír)

Több ügyet lehet elintézni rövidebb időn belül, ígérik, ha a jegyző feladatokat vesz át a polgármestertől.

Hirdetés

Rövidebb idő alatt születhet döntés egyes szociális támogatások és gyermekjóléti ellátások ügyében, egyszerűsödik a köztemetkezés, hatékonyabbá válik az ügyintézés, csökken az adminisztráció: ezt várják attól a lépéstől, melyet január 23-án szavazott meg a debreceni közgyűlés. A döntés révén a polgármesterről a jegyzőre ruháznak át meghatározott feladatokat és hatásköröket. 

Bizonyos szociális és gyermekjóléti támogatások, intézkedések esetén a közgyűlés hatáskörét – átruházás útján – eddig a polgármester gyakorolta. Ezekben az esetekben polgármesteri előterjesztés készült, kézbesítendő határozat született, majd jöhetett az intézkedés. Nem belemenve a részletekbe az a lényeg, hogy a mostanáig futó rendszer átalakításával gyorsabbá tennék az eljárást, az ügyfelek rövidebb idő alatt értesülnének a döntésről és hamarabb megkapnák az ellátást. 

A csütörtöki közgyűlési döntés értelmében az alábbi ügyekkel összefüggően gyorsulhat az ügyintézési idő a hatáskör jegyzőre történő átruházásával.

  • települési támogatások: lakásfenntartási támogatás, adósságcsökkentési támogatás;
  • rendkívüli települési támogatások: időszaki támogatás (pénzbeli), eseti támogatás (pénzbeli), kelengyetámogatás (pénzbeli), iskolakezdési támogatás (pénzbeli), gyógyszertámogatás (természetbeni), köztemetés költségeinek átvállalása (természetbeni);
  • a 70. életévüket betöltött személyek hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjának támogatása;
  • a Nagyerdei Gyógyfürdő vagy a Kerekestelepi Strandfürdő térítésmentes igénybevétele;
  • a Debrecen Város napján született gyermek édesanyja részére adott támogatás;
  • közköltséges temetések
közgyűlésDebrecenönkormányzatPapp László

Szóljon hozzá!

Hirdetés