Hirdetés

Debrecen polgármestere nem feledi ellenzéki társa csábos tekintetét

Cívishír

2020.01.23. 15:37

Debrecen polgármestere nem feledi ellenzéki társa csábos tekintetét
Varga Zoltán többször derültséget váltott a január 23-i közgyűlésen (Fotó: Cívishír)

A színházi finanszírozás mentén kedélyeskedtek kicsit a politikusok.

Hirdetés

A Csokonai Színház esetében 526 millió, a Vojtina Bábszínház működésével összefüggően mintegy 62 millió forint állami támogatásra (művészeti munka, létesítmény-gazdálkodás) nyújt be kérelmet a debreceni önkormányzat az idei évre – döntött a debreceni közgyűlés január 23-án.

Mint ismert, az Országgyűlés decemberben határozott arról, hogy ha egy önkormányzat az általa fenntartott színház teljes működését nem tudja finanszírozni, úgy közös működtetésre vonatkozó kérelmet kell előterjesztenie a kormányhoz.  A Parlament által elfogadott jogszabály kimondja, hogy a megállapodásnak garantálnia kell a színház művészeti szabadságát. Ezt a kitételt egy, a törvény kapcsán készült, a sajtóhoz kiszivárgott munkaanyag még nem tartalmazta – lett is belőle felháborodás.

A csütörtöki közgyűlésen Varga Zoltán (DK) kifejezte, mennyire nem tetszik neki az, hogy a kormány tulajdonképpen alkufolyamathoz köti a kulturális intézmények finanszírozását. Mert az ilyeneknek általában az a vége – tette hozzá –, hogy a kormány érdemben belegyalogol egy addig szabad közegbe. A képviselő annak a félelmének adott hangot, mely szerint ez Debrecenben is meg fog történni (Az petyegtet, aki fizet, idézte nagyapja mondását). Az ellenzéki képviselő azt szeretné („afféle bátorságpróbaként”), hogy a városvezetők a helyi országgyűlési képviselőkkel közösen érvényesítsék a debreceni érdekeket, „a kormány nem tudjon beleszólni ezen intézmények munkájába, kinevezési stratégiájába, a művészetbe”. Megjegyezte, a helyi politikusok „ritkán érvényesítik a lobbierejüket a kormánnyal szemben”.

Papp László azt mondja, ő maga a garancia

Ez utóbbit Papp László cáfolta, emlékeztetve Vargát arra, hogy mennyi állami forrás érkezett Debrecenbe gazdaságfejlesztés, jóléti beruházásokra, oktatásra stb. Másrészt megismételte azt a Szétbombázva-botrány kapcsán tett korábbi kijelentését, mely szerint semmiféle megrendelés nem megy a városházáról a Csokonai Színháznak arról, hogy milyen előadások legyenek. – Ezt én következetesen igyekszem betartani és betartatni önkormányzati és kormányzati vonatkozásban egyaránt. De azt sem hiszem, hogy bárki Budapestről akarná megmondani, mit játszanak Debrecenben. E tekintetben nem lesz változás, ennek én vagyok a garanciája, az álláspontom pedig nem változik. Gemza Péter igazgató és csapata kellő szakmai kompetenciájával bír abban, hogy a Csokonai Színházat jól vezessék – jelentette ki. 

Arról is beszélt, hogy a Latinovits Színházzal a felelősségük tovább nő, hiszen az új teátrum ügyében a közbeszerzési eljárás zajlik, reményei szerint idén el tudják kezdeni a fejlesztést. Bő két év múlva pedig a két színház bővített vagy külön társulattal (erről szakmai vitában döntenek majd) működik majd Debrecenben.

Varga Zoltán viszontválaszát humorosra fogva úgy reagált, a polgármester kijelentéseit garanciának tekinti.

– Együttműködünk majd  azért, hogy az ellenség keze ne tegye be a lábát, a kormányzati klán kulturális csápja ne taposson szét mindent a városban, amit kultúrának neveznek – idézzük a képviselőt, aki úgy folytatta, (itt utalt egy-két, a csütörtöki közgyűlésen korábban elhangzott dialógusra), „Papp László már majdnem DK-s, egy belépési nyilatkozatot félre is rakott a számára”. 

A polgármester vette a lapot amikor ironikusan úgy felelt, nem felejti el Varga iménti csábos tekintetét, máskülönben „nem tudja mit töltöttek a képviselő poharába, nem keverték-e össze a kollégái az ásványvizet szilvapálinkával”. Hangsúlyozta: ebben az életben biztosan nem fog előfordulni, hogy a Demokratikus Koalíció soraiban szerepeljen.

De ez nem jelenti azt – emelte ki –, hogy ne lennének bal- és jobboldaltól, pártállástól, politikai nézettől függetlenül vallható, közös értékek.

RaL

közgyűlésDebrecenCsokonai SzínházVojtina BábszínházVarga ZoltánPapp László

Szóljon hozzá!

Hirdetés