A halászlevet és a bejglit hamar megunják a magyarok
Látványosan több ételt rendelnek az emberek az elmúlt évekhez képest karácsonykor és szilveszterkor. A NetPincér elmúlt évek rendelései alapján készült ünnepi statisztikái szerint a magyarok a nagy karácsonyi hajrára saját főztjükkel készülnek – amit 24-én és 25-én el is fogyasztanak –, majd december 26-ára már inkább rendelnek. Hasonló a helyzet szilveszterkor is: január 31-én 13 óra környékére már házhoz jön az esti bulira való, majd újév első napján délután ismét égnek a vonalak – írta a cég közleményében.
Az ország egészét tekintve az ünnepi rendelések számában ugyan Pest megye vezet, de nem elhanyagolható Baranya, Fejér, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye sem. A magyarok átlagosan 2 főre rendelnek, de ünnepekkor megugrik a nagyobb összejövetelekre szánt rendelések száma is. Az ünnepi időszakban jellemzően azok választják a szolgáltatást, akik az év többi hónapjaiban is aktív ételrendelők.
Ízlés tekintetében a vidék és a főváros sok hasonlóságot mutat: az olasz és az amerikai konyha bárhol és bármikor jöhet, de nem elhanyagolhatók a magyaros ízek sem, újdonságként pedig feltörekvőben van a sushi.
Pizza, hamburger és rántott csirke a sláger, az utóbbi töretlen népszerűségnek örvend vidéken és Budapesten egyaránt. A pizza műfajában nem ismerünk viccet, egy valamire való adag legalább 30 centiméteres, a kedvenc a Hawaii. Ha hamburger, akkor leginkább a dupla, baconnel és sajttal, húsok közül pedig a már említett csirke bármilyen formájában boldoggá teszi a magyarokat. December 25-én és szilveszterkor megugranak az italrendelési számok is – országos szinten Jász-Nagykun-Szolnok megyében van a legerősebb whisky-fogyasztás, sörben viszont Budapest viszi a prímet.