Hirdetés

Hirdetés

Tankolt, vásárolt is kampánypénzből a püspökladányi jelölt

birosag.hu

2019.11.07. 12:08

Tankolt, vásárolt is kampánypénzből a püspökladányi jelölt
A kép illusztráció

A maradékot pedig átutalta magának. Ítélet született.

Hirdetés

Hirdetés

Tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést a Debreceni Járásbíróság annak a püspökladányi nőnek az ügyében, aki a költségvetésből származó pénzeszközzel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettségét elmulasztotta. Az október 17-én meghozott büntetővégzésével a bíróság költségvetési csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat. Ezért őt

9 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá 160 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a nőt a 2018-as országgyűlési választásokra egyéni választókerületi képviselőjelöltként 2018. március 8-án jogerősen nyilvántartásba vette Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság. Ezt követően a központi költségvetésből a képviselőjelöltnek biztosított több mint egy millió forint támogatás folyósítása céljából a Magyar Államkincstár megállapodást kötött a vádlottal. A vádlott mint egyéni képviselőjelölt 2018. március 19-én a Magyar Államkincstár Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságán átvette a kincstári kártyát, amelyről tudta, hogy az azon lévő támogatás kizárólag a választási kampányidőszak alatt, a választási eljárásról szóló törvény szerinti kampánytevékenységgel összefüggő dologi kiadások finanszírozására fordítható. Az elszámolás megfelelően kiállított számla, számviteli bizonylat alapján történhet, melyen fel kell tüntetni az egyéni választókerület megjelölést. A vádlott 2018. április 6-án a képviselőjelöltkénti indulástól visszalépett, ezért a támogatás összegét a kincstárnak köteles lett volna visszafizetni. Az államkincstár felhívta a nőt az elszámolási kötelezettség teljesítése érdekében, amit azonban elmulasztott, így az összeg kétszeresét kellett volna visszafizetnie.

A vádlott a kincstári kártyával kétszer fizetett különböző benzinkutaknál, majd egy élelmiszerüzletben vásárolt, a fennmaradó összeget pedig átutalta a saját bankszámlájára, amit később készpénzben felvett.

A Magyar Államkincstár felé a vádlott semmilyen elszámolást nem nyújtott be, a kincstári kártyával végrehajtott tranzakciók tekintetében pedig nem igazolta azok kampánycélú felhasználását.

Az ítélet jogerős.
Püspökladánykampánypénz

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.