Hirdetés

Rácz Róbert: a közpénzekkel tisztességes szándékkal kell bánni

2019.11.12. 17:05

Rácz Róbert: a közpénzekkel tisztességes szándékkal kell bánni

Debrecenben arról, hogy mi a magyar közigazgatás legnagyobb kihívása.

Hirdetés

Hirdetés

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a digitalizáció új lehetőséget kínál a változásra a közpénzekkel és közvagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzése terén. Domokos László a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) hajdú-bihari konferenciáján kedden Debrecenben azt mondta,

 a digitalizáció a magyar közigazgatás legnagyobb kihívása, össztársadalmi stratégiai ügy, aminek megvalósításához együttműködésre, összefogásra van szükség.

A változáshoz kreativitásra, "a rutinok és a kreativitás ötvözésére", a stratégiájukban is megjelenő informatikai fejlesztésekre van szükség - tette hozzá. Kiemelte, a digitalizáció keretében elektronikus adatszolgáltató rendszert hoztak létre és működtetnek a számvevőszéknél, illetve bevezették a monitoringon alapuló ellenőrzést, amivel jelentősen meggyorsíthatják a folyamatokat - ismertette az ÁSZ elnöke. Megjegyezte, hogy jelenleg mintegy 800 önkormányzat ellenőrzése folyik, de az idén és jövőre valamennyi hazai önkormányzathoz eljutnak.

Az ÁSZ elnöke, aki az MPGE elnöke is, kitért arra, hogy a lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítése érdekében az ÁSZ "együttműködési hálót" alakít ki a kormányhivatalokkal. Ennek jegyében a tanácskozáson együttműködési megállapodást írt alá Rácz Róbert hajdú-bihari kormánymegbízottal.

Az együttműködés keretében az ÁSZ tájékoztató anyagai, az online és közösségi médiaplatformokon elérhető animációs kisfilmjei a kormányhivatalok ügyféltereiben is elérhetőek lesznek, Miskolc után már Debrecenben is. Mindez hozzájárul a kormányhivatalokban ügyeiket intéző lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítéséhez, a magyar családok pénzügyi biztonságának erősítéséhez - hangzott el a tanácskozáson.

Rácz Róbert kormánymegbízott azt mondta, a közpénzekkel "tisztességes szándékkal és a jó gazda gondosságával kell bánni", utóbbi pedig a tudást is feltételezi.

Állami SzámvevőszékRácz Róbert

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.