Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mit tegyünk gyermekeink szabályos fogsoráért?

| 2019. 11. 29. | 12:59:00
Mi az oka a fogsor eldeformálódásának a gyerekeknél?
Mit tegyünk gyermekeink szabályos fogsoráért?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szabálytalan fogív kialakulásának számos kiváltó oka lehet. Az örökletes tényezők mellett a rossz szokások is befolyásolják a fogazat fejlődését. Ezért fontos, hogy figyelj oda gyermeked fogaira! A fogmosásra szoktatás, a szájhigiénia mellett figyelned kell azokra a tényezőkre is, amelyek deformálhatják a fogsort. A cumizás, az ujjszopás, rossz nyelvpozíció, a szájlégzés vagy a szájkörüli izmok túlműködése mind olyan kerülendő szokások, amelyek torzíthatják a fogsort.

A fogak torlódhatnak, hézagok keletkezhetnek köztük, kiállnak a fogsor síkjából, amelyek nemcsak esztétikai problémát okoznak, hanem egyéb káros hatásaik is lehetnek. Az egymásra torlódott fogakat nehezebb tisztán tartani, könnyebben szuvasodhatnak.

Hogyan kerülheted el, hogy a gyermeked fogszabályzót hordjon?
Mint minden egészségügyi probléma esetén a fogsor deformálódásának elkerülésénél is a megelőzés a legfontosabb.  Ha szép mosolyt szeretnél gyermekednek, akkor elengedhetetlen, hogy minél hamarabb leszoktasd a cumizásról, illetve az ujjszopásról.  A rendszeres fogorvosi szűrővizsgálatokat szintén nem szabad elhanyagolni. A szakember észrevehet olyan elváltozásokat is, amelyek neked szülőnek nem szembetűnőek. Nem árt az sem, ha a gyerkőc megszokja a fogorvoshoz járást, így később sem fog félni a vizsgálatoktól és ez megkönnyítheti a szükséges kezeléseket is.

Minél fiatalabb korban derül fény arra, hogy rendellenesen fejlődnek a fogak, annál gyorsabban és egyszerűbben kezelhető a probléma. Ezáltal megkímélheted a gyermekedet attól, hogy idősebb korában sokkal hosszadalmasabb, kellemetlenebb és költségesebb fogszabályzási kezeléseken essen át.  A fogak szabályozása szempontjából a 6-7 éves kor a legideálisabb, ekkor ugyanis még kivehető készülékekkel vagy myofunkcionális trénerekkel is kezelhető a probléma.

Hogy történik a fogszabályozás?

Ha már megtörtént a baj és gyermeked fogszabályzásra szorul, akkor nem árt, ha tisztában vagy a kezelés részleteivel. A torlódott fogakat, illetve a deformálódott fogsort kivehető vagy rögzített fogszabályzó készülékekkel „kényszerítik vissza” a megfelelő helyzetbe. Tejfogazat esetében illetve enyhébb elváltozásoknál a kivehető, éjszaka viselendő fogszabályzók is eredményre vezetnek.

A kezelést minden esetben szakember tervezi meg, egyénre szabottan. Először a gyermeked fogsoráról lenyomatot vesznek, és röntgenfelvételt készítenek, hogy felmérjék a fogazat torzulásának mértékét, az állkapocs helyzetét, a fogak méretét stb.  A fogszabályzó szakorvos megtervezi a kezelést, amelyhez vagy kivehető vagy rögzített fogszabályzót fog ajánlani.

A rögzített fogszabályzókat - amelyek úgynevezett bracketekből állnak - felragasztják a fogakra és a körülbelül 1-1,5 éves kezelés végéig ott is maradnak. A modern eljárásoknak köszönhetően már nem csak a fogak külső felszínére, hanem a szájpadlás felöli oldalra is rögzíthetőek a fogszabályzók, így nem okoz esztétikai problémát a viselése.

A fogszabályzó viselése idején fokozattan ügyelj arra, hogy a gyermeked rendszeresen mosson fogat, és tartsa be a fogorvos a fogszabályzó tisztítására vonatkozó iránymutatásait! A bracketeken könnyebben megtapadnak a szennyeződések és a káros baktériumok, így fogszuvasodás alakulhat ki a fogszabályzó alatti fogfelszínen!

Melyek a legjobb fogszabályzók?

Minden esetben a fogorvos felelőssége eldönteni, hogy melyik kezelés, illetve fogszabályzó a leghatékonyabb a probléma megszűntetésére. A rendellenesség mértékétől függ, hogy milyen típusú készülék lesz a legeredményesebb. Természetesen a gyermek számára a legkényelmesebbek a kivehető fogszabályzó készülékek, amelyet csak otthon kell viselnie, éjszakánként. Az ilyen eszközök közül már tejfogak esetében is hatékonyak a myofunkcionális trénerek, amelyekkel a nyelv és a szájkörüli izmok helyes funkciói visszaállíthatóak. Ennek következtében a kusza- és torlódott fogazat, a mély- és nyitott harapás, és egyéb elváltozások is megszűntethetőek.

Ha már elkerülhetetlen a fix (felragasztott) fogszabályzó használat, akkor is kétféle típus áll rendelkezésre: a fémből készült és a jóval esztétikusabb, a fog színéhez hasonló porcelán fogszabályzók.

Természetes minden fogszabályzó készülék viselése eleinte kellemetlen lesz a gyerek számára, fájhatnak a fogai, fokozott nyáltermelést tapasztalhat, zavarhatja a beszédben és az étkezésben. A kezdeti időszakban fontos, hogy jobban odafigyelj rá és bátorítsd, motiváld, hogy mindez az ő érdekében zajlik. A kivehető készülékek esetében pedig fokozottan ellenőrizd, hogy rendszeresen hordja-e a gyerek. A legjobb fogszabályzók is csak a gyermek fogsorán hatékony, az éjjeliszekrény fiókjában nem.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Sok debreceni gyerek kedvenc helye volt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés