Hirdetés

Különleges majom örökbefogadóját keresik Debrecenben

Facebook

2019.11.21. 16:34

Különleges majom örökbefogadóját keresik Debrecenben
Facebook

Diákok pályázhatnak a szülői posztra.

Hirdetés

Hirdetés

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából országos kampányt indított a Debreceni Állat- és Növénykert, csatlakozva a Jane Goodall Intézet Passzold vissza tesó! című használt mobiltelefon-visszagyűjtő kezdeményezéséhez, melynek célja az Afrikában élő veszélyeztetett főemlősök védelme.

Az intézmény számára kiemelten fontos a hulladékcsökkentés és az újrahasznosítás kérdése.

Idén nyáron az állatkertek közül elsőként tiltotta ki az egyszer használatos műanyagokat, valamint a park egész területén a keletkezett hulladékot szelektíven válogatják.

Legújabb akciójuk keretében a fiókban lapuló, feleslegessé vált mobilok biztonságba helyezéséről is gondoskodnak állandó gyűjtőpontok kihelyezésével.

Arra buzdítanak minden látogatót, hogy a már nem használt mobiltelefonokat adják le az állatkert pénztáránál elhelyezett gyűjtőponton. További ösztönzés céljából Passzoljátok vissza és kiránduljatok elnevezéssel országos versenyt hirdetnek az általános iskolai osztályok számára.

Az év végéig tartó akció keretében az a három osztály, amelyik a legnagyobb súlyú mobiltelefon-csomagot gyűjti össze, osztálykirándulást nyer a Debreceni Állatkertbe, Növénykertbe és Vidámparkba,

továbbá az első helyezett osztály tiszteletbeli örökbefogadója lesz az állatkert zászlósfarkú kolobuszainak.

A mobilkészülékek gyártásához használják ugyanis a koltán nevű fémércet, illetve a belőle nyert tantált, melyek egyik legnagyobb lelőhelye Afrika szívében, a Kongó-medencében található. Ugyanott, ahol többek között a csimpánzok, bonobók, hegyi gorillák és a parkban is gondozott, és igen sikeresen szaporodó zászlósfarkú kolobuszok élnek. A bányászat és a vele járó erdőpusztítás hatására e fajok otthona drasztikus átalakuláson megy keresztül; a kezdeményezéshez való csatlakozással ezeknek a páratlanul értékes élőhelyeknek a védelmét szeretnék segíteni.

A kampány által begyűjtött készülékek újrahasznosításával a természetet felbolygató bányászat csökkenését segítik.
mobiltelefonörökbefogadáshulladékcsökkentésDebreceni Állat- és Növénykertgyűjtés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.