Hirdetés

Elindult Ázsiába a berettyóújfalui tűzoltó

civishir.hu

2019.11.20. 18:21

Elindult Ázsiába a berettyóújfalui tűzoltó
Fotók: Magánarchívum

Az alpintechnika mestere.

Hirdetés

Hirdetés

Csatári Gergő tűzoltó pályafutása bajtársaihoz hasonlóan indult: nagybátyja is a berettyóújfalui hivatásos tűzoltóknál szolgált, így nem volt idegen számára ez a szakma. 2008-ban szerelt fel, de eleinte csak munkának érezte a tűzoltói feladatokat. Azután sorban jöttek a műszaki mentések és a tűzoltások, Gergő pedig egyre több hálás tekintetet látott a kárhelyszíneken. Ezt követően értette meg hivatása értelmét, szeretett bele munkájába, amit többé nem feladatnak tekintett. Igyekezett fejleszteni tudását, ezért ahogy lehetősége adódott, az ipari alpin szakma alapjait is elsajátította.

Mivel a káresetek során ritkán kell az alpint használni, főleg az Alföldön, Gergő másodállásban – a mezőváros sajátosságait kihasználva – gabonaszárítók építésében, felújításában vett részt, valamint az építőiparban is tevékenykedett. A mentőszervezet munkája érdekelte, de ahhoz, hogy a Hunorhoz csatlakozzon, nem telt még el az előírt öt év hivatásos szolgálat. Végül a Huszár önkéntes mentőszervezethez csatlakozott, és rá két évre rá jöhetett a Hunor is, akiknél alpintechnikára specializálódott. Pár éve egy civil szervezetnek, a Magor Egyesületnek is tagja.

A főtörzsőrmester szabadidejében segít, ahol tud: a nyári viharkárok felszámolásában Hajdú-Biharon kívül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is helyt állt. Alpintechnikai tudása az itteni beavatkozásokat is nagyban segítette. Ugyanis a gépjárműfecskendőkön olyan kötelek vannak rendszeresítve, amelyeket az alpin gyakorlatokon is használ, így egy-egy műszaki mentést hatékonyabban tudja bajtársaival elvégezni.

Csatári Gergő főtörzsőrmestert a kötelei és a karabinere most egészen Ázsiáig repíti: november végén társaival Magyarországot képviseli a GrimpDay Asia világversenyen, Hongkongban. Lassan egy éve készülnek a megmérettetésre: gyakorlatoznak barlangban, völgyhídon, tartályoknál, stadionok tetején, megannyi olyan helyre eljutottak már, ahol a versenyhez szükséges tudást fejleszteni tudják.

Pályafutása során az elmúlt időszak hozta el a legnagyobb szakmai fejlődést, ezért Gergő már most győztesnek érzi magát. Megtiszteltetésként éli meg, hogy a legjobbak között állhat majd a magyar zászló mellett a nemzetközi versenyen.

Papp-Kunkli Nóra hadnagy

BerettyóújfaluCsatári Gergő

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.