Hirdetés

Családkutatás felsőfokon: átadták a Neveléstudományi Kutatóközpontot

civishir.hu

2019.11.28. 12:20

Családkutatás felsőfokon: átadták a Neveléstudományi Kutatóközpontot
(Fotó: Cívishír)

Együttműködik a Debreceni Egyetem és a KINCS.

Hirdetés

Átadták a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Neveléstudományi Kutatóközpont új irodáját a Debreceni Egyetemen november 28-án. Az intézet a magyar kormány kezdeményezésére 2018-ban kezdte meg a működését. Kopp Mária professzor szellemiségét követve az intézet célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon ahhoz, hogy Magyarországon világra jöjjenek a kívánt és tervezett gyermekek, valamint a népesedési problémákra megoldásokat, válaszokat találjanak, valamint elérjék azt, hogy az országot megtartó családok még inkább megerősödjenek, sokasodjanak és bővüljenek.

Az irodaavatón Benede Attila, a családpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint ahhoz, hogy fenntartsák a 2010 óta kialakított családpolitikát, szükség volt egy olyan tudományos megalapozottságra, amit a Kopp Mária Intézet létrehozásával és eddigi működésével biztosítottnak láttak. – Az új, önálló irodának köszönhetően az infrastrukturális feltételek is adottak lesznek ahhoz, hogy az a tudományos háttér, mely segítheti a jogalkotást, a döntéshozatalt és ezen keresztül a magyar családok megerősítését, az biztosítva legyen. Ez egy olyan előrelépés és kezdeményezés, ami méltán jó példa lehet egy országos kiterjesztésre is – mondta a helyettes államtitkár.

A Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese, Bartha Elek elmondta, az egyetemen egy olyan központot hoztak létre, amely a családkutatást, a neveléstudomány előmozdítását tűzte ki céljául.

Hangsúlyozta, az egyetem stratégiai céljai egybeesnek az ország stratégiai céljaival. Mint kifejtette: az egyetem negyedik alkalommal lett családbarát munkahely, emellett minden olyan körülményt igyekeznek biztosítani, mely a család és a munka összehangolását megkönnyíti a munkatársaiknak és a hallgatóiknak. – A kutatás és a képzés területét csak egy egyetem, vagy tudományos munkával foglalkozó intézet képes megvalósítani. Ez áll a megállapodásunkban is, és az átadás nagy előrelépést jelent a kutatás és a képzés területén – közölte Bartha Elek.

Engler Ágnes

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke köszönetét fejezte ki az egyetemnek, hogy a kutatóközpont egy jól felszerelt irodában működhet. – Azt gondolom, ez az együttműködés azt mutatja, hogy a családtudományoknak és a -kutatásnak helye van a magyar felsőoktatásban. Nagyon fontos számunkra, hogy minél aktívabban tudjunk foglalkozni ne csak a családpolitikai intézkedések nyomon követésével, a demográfiai folyamatokkal, hanem megnézzük azt is, hogy a neveléstudomány hogyan kapcsolódik a családtudományokhoz, és hogyan tudja erősíteni azt – hangsúlyozta.

Engler Ágnes, a KINCS Neveléstudományi Kutatóközpont vezetője emlékeztetett: márciusban írták alá az együttműködési megállapodást az egyetemmel.

Az iroda nemcsak az infrastruktúrát jelenti, hanem egy komoly szellemi munkát is.

– A kutatások mellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy az eredményeinkről minél több helyen beszámolhassunk. Részt veszünk az egyetem oktatási tevékenységében, kurzust hirdettünk hallgatóink számára, ahol a családdal foglalkozunk. A doktori képzésben is részt veszünk, illetve fontos, hogy a családdal foglalkozó szakemberek is rendszeresen értesülhessenek eredményeinkről – zárta szavait.

Galéria

Debreceni EgyetemKINCSNeveléstudományi Kutatóközpont

Szóljon hozzá!

Hirdetés