Hirdetés

A régió belgyógyászai tanácskoznak Debrecenben

civishir.hu

2019.11.15. 18:06

A régió belgyógyászai tanácskoznak Debrecenben
(Fotó: unideb.hu)

A két hangsúlyos téma a gasztroenteorológia és a hematológia lesz.

Hirdetés

A régió belgyógyász szakemberei osztják meg egymással a tudományterület újdonságait azon a kétnapos konferencián, amely november 15-én kezdődött Debrecenben. A csaknem kétszáz fős kongresszuson a Debreceni Egyetem szaktekintélyei is részt vesznek.

– A belgyógyászat holisztikusan közelíti meg a beteget, és mivel rengeteg új információ jelenik meg a betegellátásban, egy orvos a teljes területet nem tudja uralni. A konferencia segít abban, hogy az egyes specializációk, mint például a gasztroenterológia, a nefrológia, a hematológia, vagy az anyagcsere betegségek területén megjelenő új információkat is megkapják a kollégák – mondta a hirek.unideb.hu-nak Paragh György, a Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet egyetemi tanára, a szakcsoport elnöke a konferencia nyitónapján. A professzor szerint a továbbképzésnek köszönhetően az orvosok a mindennapi betegellátásban még hatékonyabban tudják képviselni azt a holisztikus szemléletet, ami napjainkban egy belgyógyásztól elvárható. 

A kongresszus egyik kiemelt szekciója a hematológiai kezelések újdonságaival foglalkozik.

– Budapest mellett Debrecenben van a másik olyan felnőtt központ az országban, mely teljes transzplantációs kezelési lehetőséggel rendelkezik. A saját csontvelő visszaadásán alapuló, úgynevezett autológ kezelés mellett, 2016 óta idegen donoros (allogén) csontvelő-transzplantáció is történik a Klinikai Központ Belgyógyászati Intézetében  – emelte ki Illés Árpád professzor.

Az intézet egyetemi tanára úgy fogalmazott: ez a beavatkozás a hematológia csúcsa, a feltételei viszont összetettek. A Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetében azonban olyan eszközpark és humánerőforrás áll rendelkezésre, amely lehetővé teszi az allogén csontvelő-transzplantációt, így nagyon sok betegnek tudnak segíteni.

Bodnár Zoltán, a DE Kenézy Gyula Egyetem Kórház Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa, a kongresszus főszervezője elmondta: csaknem kétszáz belgyógyász, háziorvos és a határterületeken dolgozó szakorvos érkezett a rendezvényre.

A két hangsúlyos téma, a gasztroenteorológia és a hematológia mellett az anyagcsere, az endokrin betegségek, a nefrológia, valamint az immunológia és reumatológia legújabb tudományos eredményeiről is lesznek előadások. 

A Magyar Belgyógyász Társaság Észak-kelet Magyarországi Szakcsoportjának éves kongresszusát négy év után, idén újra Debrecenben tartják november 15-16-án. A Debreceni Egyetem (DE) Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Belgyógyászati Osztály és a DE Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet által szervezett kongresszus programja a belgyógyászat egészét felöleli, előtérbe helyezve a hazai és nemzetközi aktualitásokat.

A Hotel Divinusban zajló kongresszushoz Szakdolgozók Ülés is kapcsolódik.
Debreceni Egyetembelgyógyász

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.