Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nemzeti gyásznap elé: lánctalpak tiporták el a szabadságot Debrecenben is

| 2019. 11. 03. | 14:53:00
Leverték a forradalmat.
A nemzeti gyásznap elé: lánctalpak tiporták el a szabadságot Debrecenben is
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyarok 1956-ban ezen a napon még a szabadságot ünnepelték, mit sem sejtve abból, hogy a szovjet vezetés és hadsereg már felkészülten várta a másnapi bevetést, a véres leszámolást, a forradalom leverését. Így aztán november 3-án még azt sem lehetett tudni, hogy az október 23-án kirobbant és 28-án győzedelmeskedő forradalom sorsa már az intervenció megindítása előtt négy nappal,

október 31-én megpecsételődött, amikor Moszkvában a fegyveres fellépés mellett döntöttek.

A moszkvai vezetés ravasz csellel verte át a Nagy Imre-kormányt, tárgyalásokat kezdeményezett a Vörös Hadsereg csapatainak kivonásáról.

A megbeszélések november 3-án napközben a Parlamentben zajlottak, a szovjetek pedig aznap estére Tökölre invitálták a magyar vezérkar prominens tagjait – köztük Maléter Pál vezérezredest, honvédelmi miniszert –, hogy ott folytassák a tárgyalásokat. Bár a katonai vezetők tisztában voltak a meghívás veszélyével, felelősségük tudatában végül vállalták a kockázatos utat, mely megegyezés helyett a KGB közbeavatkozásával és a magyar vezérkar letartóztatásával végződött.

A honvédelem tehát lefejezve várta a november 4-én hajnalban meginduló támadást,

de ha másként is alakultak volna az események, erősen kétséges, hogy a vezérkar az esztelen vérontást választotta volna. A szervezett ellenállásnak nem volt értelme, ugyanis – a megelőző napok csapatmozgásainak eredményeként – a laktanyák, repülőterek mind a Vörös Hadsereg egységeinek gyűrűjébe kerültek; ezzel a kormány is tisztában volt, nem véletlen, hogy arra utasította a szabadon maradt tiszteket, hogy egységeikkel ne tanúsítsanak ellenállást.

Debrecen megszállása

A parancs szerint jártak el Debrecenben is, a Vörös Hadsereg mégis ágyú-és gépfegyvertüzet nyitottak a Kossuth laktanyára. Az agressziónak több magyar katona esett áldozatul.

Ezzel egy időben érkeztek a páncélosok a város főbb stratégiai pontjaihoz, középületeihez (Főposta, Városháza, Megyeháza, MÁV Igazgatóság). A Főposta épülete ellen két oldalról, a Déri tér és a Déri átjáró felől indult támadás, illetve zúdult ágyú és géppuskatűz.

A szétlőtt debreceni nagyposta        (Fotó: https://1956debrecen.wordpress.com)
 

A postát két magyar rohamlöveg védte, amit a támadók szétlőttek. A magyar katonák elmenekültek, a tüzet senki sem viszonozta. Egy postai alkalmazott, Guti József az udvaron levő benzinraktárt féltve, hogy az tüzet kap és felrobban, figyelmeztetni akarta a támadókat, egy seprűre fehér kendőt kötött és felment az udvarra, de egy géppisztolysorozat leterítette.

Néhány nappal később a volt pártvezetők a KGB-vel, a szovjet katonai alakulatokkal, a kiszabadított ÁVH-s tisztekkel átvették újra a város életének irányítását. Megkezdődött a politikai restauráció.

[Beillesztett cikk: Azt mondja az öreg kommunista, 1956 nem forradalom volt]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Futókörök Napja Hajdúböszörményben is
Futókörök Napja Hajdúböszörményben is
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.