Hirdetés

A Debreceni Egyetem élen jár az élet- és orvostudományban

unideb.hu

2019.11.11. 15:07

A Debreceni Egyetem élen jár az élet- és orvostudományban

Az amerikai és orosz listákon is a legjobbak között.

Hirdetés

Élettudományok területén az első, míg orvostudományban a második lett a Debreceni Egyetem a hazai intézmények közül a Round University Ranking (RUR) november 11-én nyilvánosságra hozott 2019-es tudományterületi rangsoraiban. Globálisan mindkét listán a top 350-be került az egyetem.
A Round University Ranking (RUR) 2019 Life Sciences World University Ranking rangsorban 54.296 ponttal a 325. helyezést, míg a RUR 2019 Medical Sciences World University Ranking rangsorban 45.175 ponttal a 346. helyezést érte el a Debreceni Egyetem a moszkvai székhelyű független szervezet legfrissebb rangsoraiban. A hazai intézmények közül a DE mellett csak a Semmelweis Egyetem szerepel a listákon: az élettudományok terén Debrecen mögött (357.), míg orvostudományban megelőzve azt (207.).

A RUR tudományterületi rangsorai a világ 761 vezető felsőoktatási intézményének teljesítményét vizsgálják 6 tudományterület szerint: humántudományok, élettudományok, orvostudomány, természettudományok, műszaki tudományok, társadalomtudományok.

Valamennyi egyetemet ugyanaz a 20 mutató és az egyetemi tevékenység négy kulcsterülete alapján – oktatás (40 százalék), kutatás (40 százalék), nemzetközi mutatók (10 százalék) és pénzügyi fenntarthatóság (10 százalék) – értékeli, mint a RUR World University Rankings. Utóbbiban a Debreceni Egyetem a tavalyi eredményén csaknem 50 helyet javítva az 538. helyezést érte el.

– A Debreceni Egyetem stratégiai fókuszterülete az egészségipar, az intézmény kiemelt figyelmet fordít az orvos- és a hozzákapcsolódó élet- és egészségtudományi oktatásra, kutatásra. Ez most már a rangsorokban is látható, hiszen a közelmúltban bemutatott amerikai Best Global Universities rangsor után az orosz RUR is a legjobbak között hozza élet- és orvostudományi képzéseinket – nyilatkozta a rangsor kapcsán Pintér Ákos általános rektorhelyettes.

Debreceni Egyetemorvostudomány

Szóljon hozzá!

Hirdetés