Hirdetés

Hirdetés

Tizenhat beteg a debreceni HIV-ellátóközpontban

Cívishír

2019.10.18. 10:56

Tizenhat beteg a debreceni HIV-ellátóközpontban
Jancsik Viktor főorvos egy újságíróval beszélget a rendelőben a sajtótájékoztató kapcsán (Fotó: Ratalics László)

Szinte az összes hajdú-bihari páciens férfi, a túlnyomó többség 25-40 éves.

Hirdetés

Hirdetés

Jelenleg 16 HIV-pozitív beteg részesül ambuláns ellátásban és ingyenes HIV-terápiában a 2014 óta működő debreceni ellátóközpontban, a Kenézy Gyula egyetemi kórházban; a megyében évente 400-500-an vesznek részt anonim HIV-szűrésen – hangzott el egy, a hazai és a térségi helyzetről szóló október 18-i sajtótájékoztatón. Magyarországon tavaly 229 új HIV-pozitív fertőzöttet diagnosztizáltak.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a sajtótájékoztatón emlékezett meg a 2019. október 9-én Budapesten elhunyt Bánhegyi Dénesről, aki 1985-től foglalkozott a HIV-fertőzöttekkel. – Neki köszönhető, hogy a magyarországi betegek európai színvonalú ellátást kapnak. Ő volt az, aki 1985-ben elkezdte a Szent László Kórházban működő, országosan is egyetlen centrum létrehozását. Nagyon sok stigmával, retorzióval kellett folyamatosan megküzdenie mind a laikusok, mind a szakma részéről. A betegek az első 5-10 év során lényegében halálra voltak ítélve. De szintén Bánhegyi Dénes érdeme, hogy 1994-től hazánkban is elérhetővé váltak azok a gyógyszere, melyek révén a páciensek nem haltak bele a kórba. Ez azért is nagy szó, mert a kilencvenes évek közepén világszerte is csak kevés helyen kaphatták meg a gyógyszert a betegek – mondta Szlávik János, hozzátéve, ma is ezeket a készítményeket használják csak már kevésbé veszélyes mellékhatásokkal. Még ma is sok olyan HIV-fertőzött él, aki Bánhegyi Dénes akkori erőfeszítéseinek köszönhetően jutott hozzá idejében az életmentő gyógyszerekhez.

A Debrecenben kezelt gondozottak nemek szerinti megoszlása eltér az országos átlagtól (80 százalék férfi). A páciensek között a cívisvárosban csak egy nő van. A betegek túlnyomó többsége Hajdú-Biharban is 25-40 éves, csak egy akad, aki 60 év feletti. Ma már a gyógyszeres kezelés olyan hatékony, hogy gyakorlatilag fertőzöttként is teljes élet élhető.

A magyarországi HIV-fertőzöttek mintegy 90 százaléka a meleg közösségek tagjaiból kerül ki, de elvétve intravénás droghasználókat is érint a betegség.

Lakatos Botond, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa kiemelte, Magyaországon a HIV-fertőzöttek száma az európai átlag alatti, arányaiban a többi közép-európai országhoz hasonló. – Kétezer fertőzöttet tartunk nyilván, s megközelítőleg ennyien lehetnek, akik nem tudnak a betegségükről. A regisztrált betegek többségét Budapesten gondozzák, ugyanakkor Debrecenben, Miskolcon és Pécsen is van ellátóközpont – közölte. Aggasztónak nevezte, hogy évente 10 százalékkal, vagyis mintegy 200 fővel növekszik az új, ismert fertőzöttek száma. További probléma, hogy minden negyedik fertőzöttet már az AIDS stádiumában ismernek fel (a 2018-ban kiszűrt 229 új HIV-fertőzött közül 57), vagyis, amikor az immunrendszer már olyan gyenge, hogy különböző daganatok, fertőzések lépnek fel.

– Ma már elmondhatjuk, hogy egy kiválóan kezelhető betegségről van szó, amennyiben sikerül idejében diagnosztizálni a fertőzést, és elkezdődik a kezelés – emelte ki Jancsik Viktor, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai szakambulanciájának részlegvezető főorvosa. Hangsúlyozta: hazánkban a legmodernebb kezelésben részesülnek a HIV-fertőzéssel élők, és az ellátás teljesen ingyenes a számukra.

Az ellátóközpont 2014-es nyitása óta 26 pozitív beteg került a látókörünkbe, jelenleg 16-ot kezelünk. Hogy mi történt a többiekkel? Egy részük elhunyt, egy részüket már Budapesten kezelik, és vannak, akik eltűntek. Utóbbiak külföldiek, zömében a debreceni menekülttábor lakói voltak – mondta Jancsik Viktor. Hozzátette: az AIDS stádiumában lévő betegeik esetében a Szent László Kórház segítségét kérik.

A debreceni ellátóközpontban kezelt betegek egy részét a megyei kormányhivatal által biztosított anonim HIV-szűrésen diagnosztizálták, másokat valamilyen alapbetegség okán kért szűrés során azonosították. Vannak olyan betegek is,  akik korábban az Dél-Pesti Centrumkórház gondozottai voltak, de lakóhelyük szerint Hajdú-Bihar megyéhez tartoznak.

Jancsik Viktor: Mindenkinek érdemes részt vennie legalább egyszer HIV-szűrésen

Debrecenben, a Rózsahegyi utca 4. szám alatt péntekenként 9-12 óra között van lehetőség szűrésre.  Míg 15 évvel ezelőtt évi 25 szűrést végeztek, ma már 400-500-at. – Hat betegünket a megyei HIV-szűrő állomáson diagnosztizálták. Ez is jól alátámasztja, hogy mindenkinek érdemes részt vennie legalább egyszer HIV-szűrésen, a rizikócsoportba tartozóknak pedig évente akár többször is javasolt – fűzte hozzá Jancsik Viktor.

RaL

DebrecenKenézy Gyula Egyetemi KórházAIDS

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.