Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden ingatlannak van vevője

| 2019. 10. 07. | 12:44:00
Szilágyi Ritával, az Openhouse franchise-tulajdonosával beszélgettünk arról, hogy akár vevőként, akár eladóként időt és pénzt takarítunk meg, ha szakemberhez fordulunk ingatlanügyleteinkkel.
Minden ingatlannak van vevője
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Otthont jó esetben nem pár hónapra választunk, sőt, ha már megvettük, de kényelmetlen, vagy mégsem tetszik, vissza sem lehet vinni a boltba... Mi kellene hogy legyen a vásárlók elsődleges szempontja? 
Szilágyi Rita: Otthont az emberek nagy többsége érzelmi alapon választ. Fontos azonban, hogy néhány kérdést feltegyünk magunknak mielőtt meghozzuk a végleges döntést. Miért akarok vásárolni? Néhány évre vagy több évtizedre választok otthont. Egy lakásban vagy egy házban képzelem el az életemet? Három dolog, ami teljesen kizáró ok, és három dolog, ami mindenképpen legyen az otthonomban amit, elképzelek magamnak, a családomnak.

Az ingatlanvásárlás legalább annyira üzlet, mint amennyire pszichológia. Milyen mértékben szabad/kell irányítani az ügyfelet?
Szilágyi Rita: Az ingatlanértékesítőnek az egyik feladata, hogy jól irányzott kérdésekkel segítsen a vásárlónak a lehető legjobb döntést meghozni a lakás, ház kiválasztásánál.

Manapság hamar elkelnek a debreceni lakások ingatlanközvetítő nélkül is. Miért érdemes mégis szakemberre bízni magunkat akár vevőként, akár eladóként?
Szilágyi Rita: Elsősorban a biztonságot emelném ki az ingatlanok tulajdonosainál és a vevőknél is. A tulajdonosok azért választanak minket, mert végigkísérjük az ingatlan értékesítési folyamatait elejétől egészen a kulcs átadásáig. Irodánkban képzett ingatlanértékesítők dolgoznak,így nem érheti őket meglepetés a folyamat közben, hisz mi mindent kézben tartunk. Az értékesítés közben olyan tanácsokkal látjuk el őket, amit csak egy szakembertől kaphatnak meg. Nagyon fontos még az ingatlan árazása. A jelenlegi piacon egy laikus nehezen tudja megfelelően árazni az ingatlanját, és akár érzelmi szempontokat is figyelembe vesz. Egy rosszul árazott ingatlan a tulajdonosnak akár több millió forint veszteséget is jelenthet.  Mi, ingatlanértékesítők a piacot napi szinten figyeljük és az eladott ingatlanokat figyelembe véve tudjuk a megfelelő árat javasolni a tulajdonosoknak. Nem elég azt látni, mennyiért hirdetnek egy-egy ingatlant – azt kell tudni, mennyiért sikerült eladni. A vevők hosszú időt takaríthatnak meg, ha ingatlanértékesítőt bíznak meg már a folyamat elején. Vevőinket meghívjuk az irodánkba, az értékesítő néhány kérdés segítségével feltárja az igényeket és bemutatja a lehetőségeket. Ezt akkor is megtesszük, ha konkrétan egy ingatlannal kapcsolatosan érdeklődik, hisz sok esetben jobb szélesebb kínálatból választani. Egy asztal mellett kényelmesen több ingatlant is meg tudnak nézni, majd kiválasztják azokat (általában 5-8 ingatlant), amiket személyesen is megtekintenek. Az értékesítő egyezteti az időpontokat, megszervezi a találkozókat, lehetőség szerint közel egymáshoz, ezzel is a döntést segítve.

A türelem és a tökéletes felkészültség a megbízható ingatlanos két fontos ismérve. Mi alapján választanak munkatársakat?
Talán sosem látott lendületben van az ingatlanpiac.
Szilágyi Rita: Többlépcsős kiválasztást alkalmazunk, ahol egy feladatsoron keresztül választjuk ki a munkatársainkat. A felvételi elbeszélgetés során a rátermettséget nézzük elsősorban. A megbízhatóság kiemelten fontos az irodánkban, ez általában az első néhány találkozó után kiderül. A szakmai felkészültség ezen a piacon kimagaslóan fontos. Az Openhouse képzési rendszere kiváló alapokat ad a teljesen kezdő munkatársaknak is. Nálunk, itt az irodában az új munkatársak hetente folyamatos szakmai elméletet kapnak, amit párhuzamosan ki is próbálhatnak a gyakorlatban. Célom az, hogy olyan szakmailag felkészült, motivált, pozitív szellemiségű ingatlanértékesítő csapat legyenek az irodában, akikkel az ügyfelek maximálisan elégedettek, legyen az eladó vagy vevő.

Óriási a választék. Nehéz tartani a tempót?
Szilágyi Rita: A jelenlegi piacon, akár az előző két hónaphoz képest is folyamatosan bővül a választék. Rendületlenül dolgozunk azon, hogy a választékot bővítsük és a vevők, akik minket választanak, minél nagyobb kínálatból tudják kiválasztani álmaik otthonát. A tempót mi határozzuk meg. Ez midig attól függ, mekkora szeletet szeretnénk kiharapni a tortából. Az a jelmondatunk, hogy akkor kell dolgozni,amikor munka van. Ráérünk pihenni amikor kicsit nyugodtabb a piac.

Az eladó/vevő mivel tudja megkönnyíteni az ingatlanközvetítő dolgát?
Szilágyi Rita: A mi feladataink egyike az, hogy napi szinten tájékozódjunk a jelenlegi ingatlanpiacról mind a kereslet mind a kínálat tekintetében. Természetesen ezt a tudásunkat minden esetben továbbítjuk az ügyfeleinknek. Van, aki ennek segítségével hoz döntést, van, aki nem. Azok az ügyfeleink, akik meghallják, amit mondunk, időt és pénzt takarítanak meg. Amikor az autónkat elvisszük egy szervizbe, mert elromlott, nem kérdőjelezzük meg az autószerelő szakmai tudását, csak megkérjük, hogy javítsa meg.

A jót, újat, szépet könnyű eladni. De mi a helyzet azzal, ami csúnya és régi?
Szilágyi Rita: A kezdet kezdetén én is azt képzeltem, hogy csak a szépet lehet eladni. A szakmában eltöltött évek ezt már megcáfolták. Minden ingatlannak van vevője. Egy rátermett, elhivatott ingatlanértékesítő csapattal, akik  segítenek kihozni az ingatlanból a maximumot és egy együttműködő eladóval nem lehet akadály.

(X)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Az Extraligában szereplő DEAC három szettben győzött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.