Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hetven éve a tudomány szolgálatában az egyetem természettudományi kara

| 2019. 10. 04. | 19:32:00
A jubileumi évforduló alkalmából Pro Facultate-díjat alapítottak Debrecenben.
Hetven éve a tudomány szolgálatában az egyetem természettudományi kara
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jubileumi ünnepséggel kezdte meg évfordulós rendezvénysorozatát a fennállásának 70. évfordulójára emlékező Természettudományi és Technológiai Kar. Az október 4-i eseményen a kezdetekről és az innovatív jövőről, új szak létesítéséről is beszéltek az egyetemi és kari vezetők. „Bizonyos, hogy a természettudományi karokra nagymértékben olyan feladatok hárulnak, melyek megoldásával népünk életszínvonala nagymértékben emelkedni fog.” Varga Ottó dékáni hatáskörrel megbízott professzor a Természettudományi Kar tanácsának 1949. május 8-ai első rendes ülésén mondott beszédét idézte Kun Ferenc dékán a TTK 70 éves fennállás alakalmából.

A dékán köszöntőjébe kifejtette: a kar büszke hagyományaira, de a kor kihívásait követve a folyamatos megújulásra törekszik.

– Munkánk talán legfontosabb jellemzője a változó körülményekhez való gyors alkalmazkodás, a kihívásokkal történő szembenézés, és az előre tekintő, innovatív gondolkodás. Ez abban is megnyilvánult, hogy az elmúlt évtizedekben több új tudományterület és képzési terület is a TTK-n került bevezetésre egyetemünkön – sorolta Kun Ferenc, kiemelve, hogy az önálló Informatikai Kar, valamint – az Általános Orvostudományi Kar közreműködésével – a Gyógyszerésztudományi Kar is a TTK inkubációs környezete segítségével, intézetből fejlődött önálló karrá. A kari vezető hozzátette, hogy napjainkban sem állhat meg a fejlődés, hiszen az országos „csendet” megtörve 13 év után új természettudományi szaklétesítési kérelmet adott be a kar biotechnológia alapképzésre.

A Természettudományi és Technológiai Kar magasszintű természettudományos hátterét, innovatív hozzáállását emelte ki köszöntőjében Pintér Ákos általános rektorhelyettes, a kar korábbi dékánja is.

– A TTK képzési kínálatát és kutatási tevékenységét folyamatosan a fennálló igényekhez igazította, így került át a hangsúly a pedagógusképzésről a természettudományi szakember-utánpótlás biztosítására. Ez a fajta evolúció napjainkban is felfedezhető a Természettudományi és Technológiai Karon. A megváltozott iparági elvárásoknak és a Debrecenbe települő iparvállalatok munkaerőpiaci igényeinek megfelelően ma a műszaki képzés fejlesztése áll a Debreceni Egyetem stratégiai célkitűzéseinek a fókuszában. A TTK technológiai képzéseiben – különös tekintettel a villamosmérnöki képzésre – látni lehet azt a fejlődési potenciált, amit túlmutat a jelenlegi kereteken. Ez lehet a következő sikertörténet, amely bizonyítja, hogy a természettudományos tudás megkerülhetetlen és nélkülözhetetlen a mai modern, technológiával sűrűn átszőtt világunkban – fogalmazott Pintér Ákos.

A jubileumi évforduló alkalmából a Természettudományi és Technológiai Kar Pro Facultate-díjat alapított, mely a kar azon jelenlegi és korábbi oktatói, kutatói, dolgozói, és hallgatói részére adományozható, akik a kar érdekében hosszú időn keresztül, tartós és kimagasló tevékenységet fejtettek ki, munkájukkal jelentős mértékben hozzájárultak a kar fejlődéséhez. A díjjal járó emlékérmen a jubileumi év alkalmából megújult TTK-s logó látható, amely most már az egyetemi címerrel összhangban fejezi ki a kar identitását. Az elismeréseket Pintér Ákos rektorhelyettes és Kun Ferenc dékán adta át.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés