Hirdetés

Hirdetés

Delfinje is van már Hajdú-Biharnak

civishir.hu

2019.10.23. 11:43

Delfinje is van már Hajdú-Biharnak

Sikeresen zajlik a nemzetközi pályázatok megvalósítása.

Hirdetés

Hirdetés

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat jelenleg 9, az Interreg Europe és az Interreg Central Europe Program, valamint Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló pályázat megvalósításán dolgozik. 

E pályázatok egy része (CLUSTERS3, Pure Cosmos) már előrehaladott fázisban tart, vagyis a megyei akciótervek kidolgozását és elfogadását követően azok gyakorlatba ültetése és nyomonkövetése zajlik; más pályázatok most tartanak az akciótervek véglegesítése (Night Light) és kidolgozása (EUREGA, Our Way) szakaszában, míg a legújabb, 2019-ben elfogadott projektek (HealingPlaces, DelFin, RENATUR, SinCE-AFC) szakmai munkája az elmúlt hónapokban kezdődött. 

Június 27-én Görögországban került sor a SinCE-AFC projekt nyitórendezvényére; az együttműködés az agrár-élelmiszeripari kis- és középvállalkozások körforgásos gazdasággal kapcsolatos ismereteit, nemzetközi jó gyakorlatok meghonosítását célozza.

Szeptember 5-én a Megyeházán rendezték meg a társadalmi vállalkozások támogatását célzó DelFin projekt első megyei szakértői csoport ülését, melyen számos társadalmi vállalkozás és szakmai szervezet, köztük társpartnerük, a budapesti IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. is képviseltette magát. Az ülés eredményei, valamint a megfogalmazott megyei/hazai jó gyakorlatokat szeptember 24-én és 25-én Torinóban mutatták be és megvitatták meg, többek között a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vezetőjének részvételével.

Szintén szeptemberben rendezték a HealingPlaces pályázat nyitó szakértői csoport ülését; szeptember 30-án a Bocskai-terem adott otthont a gyógyfürdők, kiemelten a gyógyhelyek fenntartható fejlesztésére, a termálvíz, mint természeti erőforrás fenntartható hasznosítására fókuszáló pályázat rendezvényének, melyet magyar társpartnerük, a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség munkatársaival koordináltak. A megbeszélés eredményeit a novemberben, az ausztriai Linzben tartandó találkozón mutatják be a partnereknek, ahol a megyei környezeti-társadalmi elemzéseket segítő módszertani anyagokat is véglegesítik.

A tematikus zöldutak regionális fejlesztésben betöltött szerepét erősíteni kívánó Our Way projekt a lengyelországi Rzeszowban tartotta soron következő szakmai találkozóját. A rendezvény kiváló lehetőséget nyújtott a helyi gyakorlatok, kialakítani kívánt zöldutak témájának közös megismeréséhez, de sor került az egyes partnerek által átvenni és helyben alkalmazni kívánt gyakorlatok megvitatására is. A munkát a magyar Zöldutak Módszertani Szövetség és Nógrádi Zöldutak munkatársai segítették.

Október 9-én a belgiumi Antwerpen adott otthont a CLUSTERS3 projekt zárókonferenciájának, ahol Szabó Tünde projektmenedzser és Keller Péter, a Pénzügyminisztérium GFP Program Stratégiai Főosztály főosztályvezetője mutatták be a hazai eredményeket. Ezen eredmények közé tartozik a megyében működő akkreditált klaszterek együttműködésének, nemzetközi aktivitásának javítása, a megyei klaszterkoncepció megszületése, a hazai klasztertámogatási rendszer nemzetköziesítést célzó forrásainak erősítése. 

Pure Cosmos projekt akciótervének megvalósítása került áttekintésre Firenzében, ahol október 15-én Karácsonyi Judit projektmenedzser mutatta be az eddigi előrehaladást, valamint az elkövetkezendő hónapokra tervezett tevékenységeket (Megyei Szakértői Munkacsoport létrehozása az erősebb és versenyképesebb vállalkozások érdekében, a “Digitális Megye HB” alkalmazás struktúrájának kidolgozása). 

A szeptemberi debreceni nemzetközi megbeszélést követően Görögországban találkoznak az EUREGA projekt partnerei. A gasztronómia, mint kulturális örökség fókusztémájú pályázat a regionális akciótervek kidolgozásának fázisába ért; október 29-31. között lesz lehetősége a partnereknek akcióterveik tervezett struktúrájának és főbb tevékenységeinek, a hasznosításra tervezett gyakorlatok részletes megvitatására, de megismerhetik a görög partner legjobb gyakorlatait is.

November 5-6. között a németországi Halle ad otthont a RENATUR projekt nyitóülésének. A pályázat célja a városkörnyéki nyílt területek természetvédelmi szempontú kezelésének fejlesztése, az itt található természeti értékek-természeti örökség megőrzése és fenntartható kiaknázása.

A szintén természetvédelmi célokat is hordozó Night Light projekt partnerei nemzetközi konferencia keretében ismertetik az elmúlt három évben szerzett tapasztalatok alapján kidolgozott akcióterveiket. A november 19. és 21. között Spanyolországban megrendezendő esemény nem csupán az eddigi eredmények kölcsönös megismerését célozza, hanem bemutatásra kerül a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a holland vezető partner, Fryslan Province által közösen kimunkált, a projektben megismert gyakorlatok alapján elkészült szakpolitikai javaslatcsomag is.
hbmo

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.