Hirdetés

Hirdetés

Búcsúbeszélgetés a legaktívabb debreceni képviselővel

2019.10.29. 07:53

Búcsúbeszélgetés a legaktívabb debreceni képviselővel
Herpergel Róbert (középen) öt év után búcsúra kényszerült a közgyűlésben (Fotó: Cívishír)

A kisemberek ügyét tolta, mégsem kellett a pártjának.

Hirdetés

Hirdetés

Herpergel Róbertet közfelkiáltással választottuk meg a Cívishír szerkesztőségben az elmúlt önkormányzati ciklus legaktívabb képviselőjének, aki nem ostoba moralizálással és az ország- vagy a városvezetők démonizálásával untatta a  nagyérdeműt, hanem a kisemberek ügyeivel foglalkozott a közgyűlésben és a közösségi portálon egyaránt, legyen az egészségügy, parkolási gondok vagy közbiztonság. Mégsem kellett a Jobbiknak, vagyis nem eléggé, hiszen a kompenzációs lista hetedik helyéről eleve esélytelenként vágott neki az október 13-i választásnak. A miértekre a közélettől – egy időre biztosan – búcsúzó helyi politikustól kértünk választ.

Cívishír: Most mit érez, mérhetetlen csalódottságot, dühöt, haragot?
Herpergel Róbert: Volt idő megemészteni, hiszen számomra már jó másfél éve letisztult a kép, hogy ennek a munkának aligha lesz folytatása.

Cívishír: Legalább a megyei listára felkerülhetett volna, mint Kulcsár Gergely, akit a holokauszttagadása miatt kiátkoztak mindenhonnan, aztán mégsem…
Herpergel Róbert: Az én nevem eleve nem merült fel a megyei listán, hiszen megyei, vidéki politizálással soha nem foglalkoztam. Majd meglátjuk, hogy Kulcsár Gergely milyen képviselő lesz a megyei közgyűlésben, a vigyázó szemem rajta lesz. Keresztesy Gergőben egészen biztosan nem fogok csalódni.

Cívishír: Országosan vagy helyben „csinálták ki”?
Herpergel Róbert: Próbáltam én puhatolózni a legfelső szinten, a pártigazgatónál például arról, hogy a hajdú-bihari szervezetet miért sorolták annyira hátra a 2018-as parlamenti választáson, hogy nem kaptunk legalább egy befutónak tűnő helyet az országos listán, de sajnos érdemi válasz nélkül jöttem haza.

A 2014-es Jobbik-frakció (balról): Ágoston Tibor, Csikai József, Herpergel Róbert és Kőszeghy Ábel. Mára már csak Kőszeghy maradt hírmondónak a közgyűlésben... (Fotó: Cívishír)

Cívishír: Önkormányzati képviselő azért még lehetett volna, no de a debreceni listán is lecsúszott a jó helyekről...
Herpergel Róbert: Amikor a lista összeállításáról döntött a helyi Jobbik, azt mondták, hogy nálam aktívabb emberek is vannak. Szerintük mindössze az utóbbi másfél évben voltam aktív. A sajtó és a közösségi portálok bizonyítják, hogy ez a kifogás súlyos tájékozatlanságra utal.

Cívishír: Halljunk neveket! Kik mögé került e kifogás alapján?
Herpergel Róbert: Engem a hetedik helyre soroltak, tehát nyilván azokra gondolhattak, akik elém kerültek, azaz Kőszeghy Ábelre és Bogdán Szabolcsra.

Cívishír: Bogdán is lemaradt, egyedül Kőszeghy jutott mandátumhoz. Négy éve Önnel együtt még négy jobbikos került be a debreceni közgyűlésbe. Egyetért azzal, hogy a Jobbik valamit nagyon elbaltázott?
Herpergel Róbert: A tavaszi EP-választás nem úgy sikerült, ahogy azt mi reméltünk, Debrecenben pedig egyenesen katasztrofális eredményt értünk el valami öt százalékkal. Ezek után nagy merészség lett volna önállóan indulni, ezt mérlegelte a párt helyi vezetése, ezért kötött választási együttműködést a Momentummal és az LMP-vel.

Cívishír: A Jobbik 2014-ben még a második erő volt Debrecenben. Mitől zuhant ekkorát?
Herpergel Róbert: Nyilván komoly hatása volt mindenre az országos politikai történéseknek. A 2018-as parlamenti választáson a Jobbik nem tudta áttörni a gátat, Vona Gábor lemondása miatt is megrendülhetett a bizalom a párt iránt, továbbá egy durva médiahadjáratot is folytatott a kormánypárt ellenünk.

Cívishír: Cukisodó jobbikos vagy a régivonalas, radikális?
Herpoergel Róbert: Ez azért nagyon nehéz kérdés, mert igazán a nagyon radikális vonalhoz sem éreztem magam közel, de az elcukisodott szárnyhoz sem. Amikor én annak idején a Jobbikot választottam, tűréshatáson belülinek éreztem a radikális hangokat, de a néppártosodó Jobbikot sem tartottam vállalhatatlannak, hiszen konkrét ügyekben soha nem gátoltak. Ilyen volt például az, amikor kiálltam a debreceni Derék utca 22. szám elé, és a sajtó nyilvánosságát kértem, mert az ott lakó cigány származásúak szétverték a házat és a környéket. Nem szóltak rám fentről, hogy ejtsem a témát, pedig ez már a néppártos fordulat után volt. Vagy a Nagyállomás és környékének helyzete, illetve a herbálos droggal élő gyerekek ügye is elsősorban romákat érintett, de nem kellett nekem azzal foglalkoznom, hogy ez belefér-e a néppártosodásba. Tehettem a dolgom szabadon.

Akcióban a Nagyállomáson    (Fotó. Jobbik)

Cívishír: Egyáltalán hogy lett jobbikos?
Herpergel Róbert: Vérbeli jobboldali családból származom, a nagy társadalmi kihívásokra én csakis jobboldali válaszokat tudok adni, mert azokat tartom helyesnek, illetve a baloldalnak ezekre nincsenek is válaszai. Eleinte a MIÉP-re szavaztunk, majd a Jobbikra, mert a Fideszt családilag túl puhánynak éreztük. 2010 után léptem be a Jobbikba, gondoltam, nem a barátaimat fárasztom politikai témákkal, hanem keresek egy ehhez való szervezetet.

Cívishír: Amikor 2014-ben beült a közgyűlésbe, rögtön eldöntötte, hogy a munkáját tartalommal tölti meg, vagy csak az élet hozta így?
Herpergel Róbert: Eleinte nagy láz volt bennem, illetve dolgozott a megfelelési iránti vágy. Az első évem azzal telt el, hogy megpróbáltam beilleszkedni, azaz megtudni, hogy a különböző ügyekben ki az illetékes.  Próbáltam tanulni a rutinosabb ellenzéki képviselőktől, vagy ihletet meríteni, de sajnos nem volt mit, így aztán nekem kellett kitaposni minden ösvényt. Azt tudtam már a legelején, hogy én a debreceni közgyűlésben nem fogok látványosan aggódni a demokráciáért és a jogállamért, mint ahogyan azt a DK-s Varga Zoltán teszi folyamatosan, hanem a debreceni embereket érintő ügyekre koncentrálok. Jó néhányat parlamenti szintig sikerült elvinnem.

Herpergel Róbert zötyiszámlálós videója az Újkertből:

Cívishír: Mit gondol, miért nem értékelte ezt senki, vagyis a szavazók többsége?
Herpergel Róbert: Az utca embere nem foglalkozik a közgyűlés dolgaival. Állítom, hogy 90 százalékuk azt sem tudná megmondani, hány fős a testület, vagy hány ellenzéki képviselő tagja a debreceni közgyűlésnek.

Cívishír: Ennek tulajdonítja, hogy egyéniben sem volt esélye? Két új, „ismeretlen” arc, a győztes fideszes és a DK-s is megelőzte az ötödik körzetben.
Herpergel Róbert: Az emberek sajnos pártlogóra szavaznak, nem érdekli őket, ki van a logó mögött. A Predator színésze, Jesse Ventura mondta, azt hiszem, aki később politikai karriert is befutott - 1999-től 2003-ig volt Minnesota állam kormányzója -, hogy a választáson meg kéne tiltani a pártlogókat. Egyetértek!

Cívishír: Akkor egyesületek is indulnának, melyek kvázi pártként működnek, tehát ott lennénk, ahol a part szakad. Ha az ön aktvitása is kevés volt, akkor mit lehet még tenni?
Herpergel Róbert: Még többet menni, még többet járni az emberek között, még többet hallgatni őket, még jobban megismerni őket. Tudni azt, hogy őket nem a demokrácia és a jogállamiság izgatja, hanem a mindennapi élet ügyes-bajos dolgai. Ilyen például az, hogy Debrecenben vajon miért van hathónapos várakozási idő is egy-egy vizsgálatra, vagy miért kell az ambuláns szakrendelésen reggel nyolctól délután háromig várakozni? Az ilyen ügyekben egy ellenzéki képviselő vagy tart egy sajtótájékoztatót, és a városi tévében kap 30 másodpercet, vagy a közösségi média nyilvánosságát használja fel.

Cívishír: Ha valaki, akkor ön tolta az ügyeket a közösségi médiában…
Herpergel Róbert: Egyedül kevés voltam. A Fideszt egyéniben nem lehet megverni Debrecenben. Legalábbis egyelőre. Ennek egyik legfőbb oka az ellenzék passzivitása.

Cívishír: A kormánypártiakat aktívabbnak látja?
Herpergel Róbert: Debrecenben egy fideszes képviselőnek sokkal könnyebb aktívnak látszani, mutatkozni, mint egy ellenzékinek, hiszen tolják alájuk a fejlesztéseket, nekik pedig csak avatni, átadni kell.

Cívishír: Mondjon három nevet, nevezzen meg három fideszest, akik megdolgoznak a pénzükért a közgyűlésben!
Herpergel Róbert: Ha neveket kell sorolnom, akkor olyanokét mondom, akik szerintem a kellő alázattal viszonyulnak a választóikhoz a körzetükben, legalábbis a hozzám eljutott információk alapján. Az egyik ilyen Varga András, a másik pedig Széles Diána.

Cívishír: Ez csak kettő. Ki a harmadik?
Herpergel Róbert: Most megfogott. Maradjon ez a kettő!

A Jobbik elnökével, Sneider Tamással az EP-választások kampányában (fotó: Cívishír)

Cívishír: A Jobbik jövőjét milyennek látja a lelki szemei előtt? Különösen annak tükrében, hogy ezen a választáson sok helyütt összefonódott a párt az MSZP-vel és a DK-val, akik ellen alakult, és akiknek a legádázabb riválisa volt…
Herpergel Róbert: A Jobbik valóban azért jött létre, hogy Gyurcsány rendszerét alapjaitól kezdve lebontsa, majd a felelősöket oda tegye, ahová valók, a börtönbe, de nem tudott hatalomra kerülni. Menet közben ráadásul a Fidesz olyan választási rendszert alakított ki, amilyent, és a táborával szemben csak összefogással lehet sikerre jutni. Ellenzéki szempontból most két rossz választás van.

Cívishír: Súlyos kérdés, hogy képesek-e a jobbikosok átszavazni?  Ön például tudna egy Jobbik által támogatott DK-sra vagy MSZP-sre szavazni?
Herpergel Róbert: Ezt a keserű pirulát én képtelen lennék lenyelni. Soha nem menne. Hála a jó istennek, Debrecenben nem állított minket ilyen helyzet elé a sors. Igazából azonban a Jobbik-tábor sem egységes, vannak olyanok, akiknek már annyira elegük van a Fideszből, hogy belemennek egy rossz házasságba is akár, csak legyen már vége. Rengeteg ismerősöm is mondja azt, hogy velem ellentétben a keserű pirulát lenyelik, és menjünk együtt a DK-val és a többi párttal, csak Orbán ne legyen.

Cívishír: Tervez még a Jobbikkal szebb jövőt?
Herpergel Róbert: Én bízom benne, hogy Jakab Pétert hamarosan elnökké választják, mert ő azt tervezi tovább vinni nagyban, amit én kicsiben csináltam itt, Debrecenben. Én már régóta szimpatizálok vele.

Cívishír: Azzal együtt, hogy Jakab Péter lenyelte a keserű pirulát, és a gyomra be is fogadta?
Herpergel Róbert: Erről a piruláról azért kikérem majd az ő véleményét is, remélem, hamarosan lesz majd lehetőségem találkozni vele. Ismétlen, kényszerűségből mentek bele rossz házasságba egyes jobbikosok, mi örüljünk annak, hogy Debrecenbe erre nem kényszerítettek!

Vajon mi lehet Ágoston Tibor (jobbra) kezében?      (Fotó: Cívishír)

Cívishír: A debreceni Jobbik milyen jövő elé néz? Volt képviselőtársa, Ágoston Tibor folyamatosan és nyilvánosan fenyegeti Kőszeghy Ábelt és Kulcsár Gergelyt, hogy majd kitálal. Boríthatja a bilit?
Herpergel Róbert: Olvastam a cikket a Cívishíren, csak sejtem, hogy mi lehet az ellentét forrása, de én nem vagyok érintett az ügyben, és nem tudom, mi lehet Ágoston Tibornak a kezében. Az utóbbi időben keveset beszélgettem vele, nem vagyok teljesen képben.

Cívishír: Az emlékeiben mit őriz meg leginkább az elmúlt öt évről, arra az esetre, ha majd nagypapaként nosztalgiáznia kell?
Herpergel Róbert: Sokan vitatják, de én már a 2014-es kampányban harcoltam a Zenede felújításáért, nagyon örülök, hogy végre megvalósult. Sikerként könyvelhetem el azt is, hogy a Iparkamara utcai rabok hangoskodását Pintér Sándor belügyminiszterig vittem, és ennek köszönhetően a helyzet sokat javult, illetve folyamatosan ráirányítottam a figyelmet a debreceni egészségügyi ellátás visszásságaira. Olyan sok mindennel foglalkoztam az elmúlt években, hogy sokszor a saját Facebook-oldalamat kell visszagörgetni ahhoz, hogy ismét képben legyek a korábbi ügyekkel.

Cívishír: Képviselő úr, hogyan tovább?
Herpergel Róbert: Maradok a civil foglalkozásomban, számítógépes játékokat árulok.

Cs. Bereczki Attila

 

közgyűlésHerpergel Róbertválasztás2019

Szóljon hozzá!

.