Hirdetés

Hirdetés

158–1-re vezet a debreceni Fidesz

civishir.hu

2019.10.14. 13:35

158–1-re vezet a debreceni Fidesz
(Fotó: Cívishír)

Két momentumos a közgyűlésben, története legnagyobb sikerét érte el a Civil Fórum Debrecen Egyesület.

Hirdetés

Hirdetés

A jelenlegi 35 helyett csak 33 tagú lesz a debreceni közgyűlés, város lélekszáma ugyanis egyelőre nemhogy elindult a 2040-re várt 250 ezer felé, hanem 200 ezer alá csökkent. A kettő természetesen nem zárja ki egymást, de 2014-hez képest így 24 egyéni választókerület helyett csak 23-ra oszlott fel a cívisváros, illetve eggyel csökkent a kompenzációs listán elérhető helyek száma.
Egészen pontosan: 100 ezer lakosig 14 fő egyéni választókerületben, 6 fő kompenzációs listán jut a közgyűlésbe, majd minden 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden 25 ezer lakos után eggyel a kompenzációs listán választott képviselők száma.

Mint ismert, újra tarolt a várost több mint két évtizede vezető erő: a Kósa Lajos által megalapozott és felépített rendszerben fideszes képviselőjelölt az elmúlt 21 évben mindössze egyszer maradt alul (1998-ban nyert egy MSZP-s, Borsos Éva). Számításaink szerint így, az egyéni választókerületi eredményeket nézve 158-1-re áll a Fidesz-ellenzék meccs.

A kereszténydemokratákkal alkotott pártszövetségnek ismét bőven kétharmados többsége (23 képviselő plusz a polgármester) lesz a debreceni közgyűlésben, ahol kilenc hely jut az ellenzéknek (ők csak a kompenzációs listáról szereztek mandátumot). Szintén fontos, hogy a Fidesz-KDNP – immár Papp Lászlóék vezetésével – minden egyes választókerületben megszerezte a szavazatok legalább felét, vagyis feltehetően teljes ellenzéki összefogással sem lettek volna verhetők.

Ami a most megválasztott Fidesz-KDNP képviselőket illeti, Bordásné Gyuris Katalin, Hetei József, Katona Erzsébet, Mayer Tamás, Piros Zoltán, Szilágyi Edina és Vadon Balázs új arcok lesznek a közgyűlésben. A régi-újak közül Balázs Ákos frakcióvezető már 1998 óta önkormányzati képviselő, miként Papp László polgármester politikai karrierje is akkor indult. De veteránnak számít Kiss Sándor, a közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának elnöke és Nagy Sándor (aki nemrég egy borkais poszttal „hekkelte be” magát az országos médiába), mindketten 2002 óta tagjai a Fidesz-frakciónak.

Az ellenzéki térfélen komoly változás látszik: bár a DK-s Varga Zoltán, a szocialista Madarasi István, a jobbikos Kőszeghy Ábel és Gondola Zsolt (Civil Fórum Debrecen Egyesület) régebbi bútordarabok (Madarasi 1998, Gondola 2002-től részt vesz a közgyűlés munkájában), jönnek újak. Ilyen a két momentumos, az utóbbi idők helyi tüntetésein feltűnő Mándi László és Szabó Bence, míg Vaszkó Imre (DK) neve onnan csenghet ismerősen, hogy Gyurcsány Ferenc is kampányolt érte egy 2017-es debreceni időközi választáson. Története legnagyobb sikerét érte el a Civil Fórum, hiszen most először Gondola Zsolt mellett egy második képviselővel, Illyés Jánossal is jelen lesz a város legfontosabb testületében.

Ellenzéki képviselők által elért eredmények egyéniben:

Varga Zoltán (DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás): 24,67 százalék (590 szavazat)
Madarasi István (DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás): 18,83 százalék (573 szavazat)
Kőszeghy Ábel (Jobbik-LMP-Momentum): 17,74 százalék (401 szavazat)
Jánki József (DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás): 17,42 százalék (484 szavazat)
Szabó Bence (Jobbik-LMP-Momentum): 15,72 százalék (441 szavazat)
Vaszkó Imre (DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás): 14,49 százalék (331)
Mándi László (Jobbik-LMP-Momentum): 13,07 százalék (325 szavazat)
Gondola Zsolt (Civil Fórum Debrecen): 7,88 százalék (204 szavazat)
Illyés János (Civil Fórum Debrecen): 7,27 százalék (176 szavazat)

RaL

közgyűlésDebrecenVarga ZoltánPapp LászlóMomentumCivil FórumFidesz-KDNP

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.