Hirdetés

Hirdetés

Voltak Nádudvaron uzsorások? Vagy nem?

civishir.hu

2019.09.10. 18:17

Voltak Nádudvaron uzsorások? Vagy nem?

A dupláját kérték vissza a kölcsönnek. Meg kellett ismételni az eljárást.

Hirdetés

Hirdetés

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság 2016. szeptember 12-én bizonyítottság hiányában felmentette azt a két vádlottat, akiket üzletszerűen elkövetett uzsora bűncselekménnyel vádolt a Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség. A bíróság úgy ítélte meg, hogy kétséget kizáróan nem bizonyítható a vádlottak bűnössége: a sértettek és a tanúk ugyanis még a nyomozati szakban visszavonták terhelő vallomásaikat, egyéb bizonyíték pedig nem állt rendelkezésre.

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság ítélete nem lett jogerős, mivel az ügyészség fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen. A Debreceni Törvényszék 2017. október 5-én hatályon kívül helyezte a Hajdúszoboszlói Járásbíróság ítéletét. A eljárást meg kellett ismételni.

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség vádirata szerint az első- és a másodrendű vádlott Nádudvaron adott kölcsön több családnak, akiktől aztán magas kamattal kérték vissza a tartozást.

A két vádlott lakókörnyezetében több olyan család is élt, akik rendszerint szociális segélyekből és családi pótlékból tartották el magukat, ezért rászorultak arra, hogy kölcsönöket vegyenek fel, így biztosítva családjuk megélhetését.

A két vádlott ezt használta ki – állapította meg az ügyészség.

2013 augusztusában az egyik sértettnek 70 ezer forintot adtak kölcsön, illetve 30 ezer forint értékben (a bolti árnál magasabb áron) édességet, italt és cigarettát adtak el az asszonynak. Az elsőrendű vádlott a 100 ezer forint kölcsönadásakor kikötötte, hogy szeptember elején a kért összeg kétszeresét, 200 ezer forintot kell majd visszafizetni. Egy másik helyi pár is rendszeresen kért a vádlottaktól 20 - 50 ezer forintos kölcsönöket, ők is vettek tőlük édességet, szeszesitalt, és náluk is 50 - 100 százalékos kamatot szabtak meg a hitelezők. Ez a pár szintén a segély és a családi pótlék átvétele után rendezte tartozásait. Az ő adósságuk is szerepelt egy iskolai kockás füzetben, a többi adós tartozásaival együtt – tartalmazta a vád.

Az üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekmény bűntette miatt indult büntetőügy a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon folytatódik szeptember 12-én.
Nádudvaruzsora

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.